Αναστασία Τουρούτογλου

 

Στις μέρες μας, ο Igor Stravinsky απολαμβάνει μεγάλης δόξας, θεωρούμενος (δικαίως) ως ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της κλασικής μουσικής. Από καιρό, εντούτοις, οι μελετητές του αναρωτιούνταν για τη μοίρα ενός πρώιμου έργου του, το οποίο και λογιζόταν οριστικά χαμένο.

Ο Stravinsky έγραψε το 12λεπτο "Funeral Song" (Pogrebal’naya Pesnya στα ρώσικα) τον Ιούνιο του 1908, θέλοντας να αποτίσει τον δικό του φόρο τιμής στον θανόντα δάσκαλό του Nikolai Rimsy-Korsakov. Το έργο είχε μάλιστα την τύχη να παιχτεί και ζωντανά, τον Ιανουάριο του 1909, από μια ρώσικη συμφωνική ορχήστρα σε διεύθυνση Felix Blumenfeld.

Σε μεταγενέστερα χρόνια, ο ίδιος ο Stravinsky το αναπολούσε ως ένα από τα ομορφότερα έργα της νεότητάς του, κατά γενική όμως παραδοχή η παρτιτούρα του είχε καταστραφεί κατά τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Να όμως που τώρα ο Stephen Walsh –αναγνωρισμένος διεθνώς ως ένας από τους σπουδαιότερους ειδικούς στον Stravinsky και καθηγητής στη Σχολή Μουσικής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ (Ουαλία)– μπορεί να επιβεβαιώσει πως το έργο τελικά κατάφερε να διασωθεί. Ανακαλύφθηκε πρόσφατα ανάμεσα σε έναν σωρό σκονισμένων χειρογράφων στην Αγία Πετρούπολη.

{youtube}lWotpIy0uTg{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured