Αναστασία Τουρούτογλου

O σπουδαίος Max Richter, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες της Βρετανίας, δημιούργησε αυτό που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο ενιαίο κομμάτι κλασικής μουσικής που ηχογραφήθηκε ποτέ. Το "Sleep" έχει διάρκεια 8 ώρες και έχει στην πραγματικότητα την ειλικρινή πρόθεση να ‘στείλει τον ακροατή για ύπνο’.

Το έργο ορόσημο που συνέθεσε για πιάνο, έγχορδα, electronics και φωνητικά - αλλά όχι λόγια. «Είναι το προσωπικό μου νανούρισμα για ένα φρενήρη κόσμο», λέει. «Ένα μανιφέστο για έναν πιο αργό ρυθμό ύπαρξης».

Το "Sleep" θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Βερολίνο, σε μια συναυλία που διαρκεί από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις οκτώ το πρωί στην οποία θα δοθούν στο κοινό κρεβάτια, αντί των θέσεων και των προγραμμάτων. Η 8ώρη εκδοχή θα είναι διαθέσιμη ως ένα ψηφιακό άλμπουμ, αλλά και για όσους το προτιμούν, η μίας ώρας προσαρμογή του έργου - από το "Sleep" - θα κυκλοφορήσει σε CD, βινύλιο, download και streaming, όλα μέσω της Deutsche Grammophon, στις 4 Σεπτεμβρίου.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορούμε να αφουγκραστούμε την μικρή εκδοχή -του έργου- ενώ την μεγάλη εκδοχή μπορούμε να την ακούσουμε ενώ κοιμόμαστε» λέει ο Richter, ο οποίος περιγράφει την μίας ώρας εκδοχή ως «μια σειρά από παράθυρα που ανοίγουν μέσα στο μεγάλο κομμάτι».

O Richter πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν περιμένει να καθίσει κάποιος και να ακούσει το "Spleep" από την αρχή μέχρι το τέλος ενώ δεν έκρυψε την ελπίδα του κάποιοι όντως να το κάνουν. 

{youtube}DQTgEdghAOA{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured