Αναστασία Τουρούτογλου

Ο Ornette Coleman, ένας από τους πιο σημαντικούς και αδιαμφισβήτητους πρωτοπόρους της ιστορίας της σύγχρονης τζαζ, πέθανε εχθές το πρωί στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 85 ετών.

Σύμφωνα με την οικογένεια του ο θάνατος του οφείλεται σε καρδιακή προσβολή. Το δυσάρεστο νέο έγινε αρχικά γνωστό μέσω των New York Times οι οποίοι φιλοξενών και ένα εκτενές αφιέρωμα στη ζωή και την καριέρα του σπουδαίου μουσικού. 

Ο Coleman γεννήθηκε στο Fort Worth του Τέξας και στην εφηβεία του ξεκίνησε να παίζει σαξόφωνο με R&B μπάντες. Λίγο αργότερα μπήκε στο συγκρότημα του Pee Wee Crayton και μετακόμισε μαζί τους στο Λος Άντζελες όπου το ιδιαίτερο στιλ του στο παίξιμο άρχισε σιγά σιγά να τραβάει την προσοχή. Το 1958 ηχογράφησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο "Something Else!!!: The Music Of Ornette Coleman", στον οποίο συμμετείχαν ο Don Cherry και ο Billy Higgins. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο Coleman δούλεψε πάνω σε μερικά από τα εμβληματικότερα άλμπουμ της free jazz μουσικής, όπως τα "Tomorrow Is The Question!" "The Shape Of Jazz To Come" (1959) και Free Jazz (1960). 

Κατά τις δεκαετίες του 60, του 70 και του 80 ο Ornette Coleman πειραματίστηκε τόσο πάνω στην avant - garde όσο και σε πιο funk μονοπάτια. 'Οπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά στους New York Times: «Ο Coleman άνοιξε τις πόρτες της τζαζ και βοήθησε στο να αλλάξει την πορεία της. Εξαιτίας του παραδείγματος του στα τέλη της δεκαετίας του 50 και του 60 η τζαζ έγινε λιγότερο δέσμια στους κανόνες της αρμονίας και του ρυθμού και απομακρύνθηκε από το Αμερικάνικό συνθετικό ρεπερτόριο.  Η δική του μουσική, τότε και αργότερα έγινε μια νέα μορφή υψηλού ενημερωτικού φολκ τραγουδιού: φαινομενικά απλές μελωδίες για μικρές ομάδες με μια διαισθητική, συλλογική γλώσσα, και μια στρατηγική για να μην παίζονται προκαθορισμένες ακολουθίες συγχορδιών. ».

{youtube}HjVURhB4bsE{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured