Χάρης Συμβουλίδης

 

Τα νέα ήρθαν χθες το βράδυ από την Αμερική και βούλιαξαν πολλούς από μας στη θλίψη. Ο Leonard Nimoy, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Βουλκάνιο δόκτορα Σποκ στο τηλεοπτικό/κινηματογραφικό σύμπαν του Star Trek, πέθανε σε ηλικία 83 ετών στο σπίτι του στο Bel Air της Καλιφόρνια, από επιπλοκές χρόνιας πνευμονικής ασθένειας. 

Κι αν αναρωτιέστε τι δουλειά έχει μια τέτοια είδηση στο Avopolis, σπεύδω να διευκρινίσω ότι ο πολυτάλαντος Leonard Nimoy δεν ήταν μόνο ηθοποιός, αλλά και σκηνοθέτης, ποιητής, φωτογράφος και -τέλος- τραγουδιστής. 

Μάλιστα, τραγουδιστής. 

Η δισκογραφική ιστορία κατέγραψε 5 δίσκους μεταξύ 1967 και 1970, όλους για τη Dot Records. Το Leonard Nimoy Presents Mr's Spock's Music From Outer Space (1967) έκανε μια απόπειρα να εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία της τηλεοπτικής του περσόνας, το Two Sides Of Leonard Nimoy (1968) έβγαλε το μοναδικό κάτι-σαν-χιτάκι της καριέρας του (το "Highly Illogical"), το The Way I Feel (1968) τον βρήκε σε folk δρόμους, μακριά από οτιδήποτε σχετικό με επιστημονική φαντασία, το The Touch Of Leonard Nimoy (1969) βάδισε στην ίδια συνταγή, ενώ το The New World Of Leonard Nimoy (1970) φλέρταρε περισσότερο με την country (είχε και διασκευή στο "I'll Walk The Line" του Johnny Cash), όντας πολυσυλλεκτική δουλειά, με επιτελείο παραγωγών, μηχανικών ήχου και ενορχηστρωτών. 

Ο πρώτος από αυτούς τους δίσκους γνώρισε μια κάποια επιτυχία, αρκετή για να τον φέρει στο #83 των αμερικάνικων charts, ενώ και ο δεύτερος «σκόραρε» ένα #97. Οι υπόλοιποι ωστόσο δεν έκαναν τίποτα. Καθώς λοιπόν έγινε φανερό πως το κοινό δεν ενδιαφερόταν για τις μουσικές ανησυχίες του Nimoy έξω από τη Σποκ περσόνα του, εγκατέλειψε οριστικά τη δισκογραφία το 1970.

Χρόνια μετά, ωστόσο, το 1988, οι Αμερικανοί Information Society χρησιμοποίησαν ένα sample της φωνής του από το επεισόδιο "Errand Of Mercy" του Star Trek στο single τους "What's On Your Mind (Pure Energy)", που αναδείχθηκε σε μεγάλη επιτυχία της εποχής (#3 στις Η.Π.Α., #81 στη Βρετανία). Σε πιο πρόσφατα δε χρόνια (2010), o Nimoy έπαιξε και στο βιντεοκλίπ για το "The Lazy Song" του Bruno Mars. 

Καλό ταξίδι, μίστερ Σποκ. Δεν μπορώ να σου εκφράσω τη θλίψη με την οποία έκατσα να γράψω αυτόν τον μικρό επικήδειο. Μπορώ όμως να σου πω ότι δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, όσοι ταξιδέψαμε μαζί με σένα, τον κάπτεν Κερκ και τον γιατρό στο Enterprise, εκεί όπου no man has gone before. Έστω κι αν εσύ προφανώς θα τα βρίσκεις όλα τούτα ως «highly illogical»...

{youtube}PqFgQepSFEM{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured