Αναστασία Τουρούτογλου

 
Το τουίταρε ο Αλιάγας, αργότερα είπαν πως είναι φάρσα, δυστυχώς όμως αληθεύει: πέθανε στα 68 του χρόνια ο Ντέμης Ρούσσος, η μόνη εγχώρια ανδρική φωνή που κατάφερε να κάνει τεράστια διεθνή καριέρα, γενόμενη θρύλος για μια γενιά ακροατών στον Δυτικό κόσμο. 
 
Ο Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, μεγάλωσε στην ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας, αναγκάστηκε όμως να ακολουθήσει την οικογένειά του στην Ελλάδα όταν έγινε η Κρίση του Σουέζ (1956) και το καθεστώς του στρατηγού Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ εκδίωξε τους Έλληνες από την Αίγυπτο. 
 
Στην Αθήνα, ακολουθώντας το παράδειγμα της μητέρας του η οποία τραγουδούσε στην Αίγυπτο με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Nelly Mazlοum, ενεπλάκη ήδη από τα 17 του χρόνια στην άνδρωση της εγχώριας ποπ/ροκ σκηνής, συμμετέχοντας πρώτα στους Idols, ύστερα στους We Five και τέλος στους Aphrodite's Child. 
 
Μετά τη διάλυσή τους, ακολούθησε σόλο καριέρα στρεφόμενος προς τη mainstream ποπ και το easy listening της εποχής (δεκαετία 1970), γνωρίζοντας μεγάλη και αστραπιαία επιτυχία: το άλμπουμ Forever And Ever του 1973 πούλησε τότε 12.000.000 αντίτυπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διεθνούς δημοτικότητάς του ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε το 1985, όταν η πτήση στην οποία επέβαινε έπεσε θύμα αεροπειρατίας, ανήμερα των γενεθλίων του. Αλλά μόλις οι αεροπειρατές αντιλήφθηκαν ότι είχαν ανάμεσά τους τον Ντέμη Ρούσσο, έσπευσαν να γιορτάσουν τα γενέθλιά του.
 
Παρότι συχνά επικρίθηκε από την κριτική για τον ελαφρότατο χαρακτήρα του υλικού που διάλεγε να τραγουδήσει, τα φωνητικά χαρίσματα του Ντέμη Ρούσσου υπήρξαν υπεράνω αμφισβήτησης: ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές της δισκογραφικής ιστορίας. 
 

{youtube}F3vCB3YBMUo{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured