Αναστασία Τουρούτογλου

aphex-twin

Δεν υπάρχει πρωτογέννηση στην τέχνη. Αλλά το ζητάς απ' έναν καλλιτέχνη την άδεια για να χρησιμοποιήσεις απόσπασμα από ένα τραγουδί του με μορφή sample και στη συνέχεια να προσπαθείς να πείσεις τους πάντες (συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του καλλιτέχνη απ' τον οποίον έχεις ζητήσει την άδεια) ότι το τραγούδι είναι δικό σου, είναι κάτι που μόνο ο Kanye West (άντε και δυο - τρεις ακόμα) μπορούν να συλλάβουν το πως ακριβώς γίνεται. 
 
Όλα αυτά βέβαια αν δεχτούμε πως ισχύουν τα όσα πρόσφατα ισχυρίστηκε ο Aphex Twin o oποίος επιστρέφει δυναμικά στην δισκογραφία μετά από 13 χρόνια με τον επικείμενο δίσκο του "Syro". 
 
O διάσημος καλλιτέχνης μιλώντας για το γεγονός ότι ο Kanye είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ως sample (;) το τραγούδι του "Avril 14th" στο δικό του "Βlame Game", το οποίο περιέχεται στο άλμπουμ "Μy Βeautiful Dark Twisted Fantasy", ήταν ιδιαίτερα καυστικός και ειρωνικός ως προς το αν τελικά ο γνωστός ράπερ μεταχειρίστηκε το κομμάτι ως sample ή αν προσπάθησε να το εντάξει στο τραγούδι του σαν να επρόκειτο για δικιά του μελωδία. 
 
«Δεν ξέρω αν αυτό που ακούσατε ήταν sample. Αυτό που ξέρω ήταν ότι προσπάθησε να με κατακλέψει και να περάσει το κομμάτι σαν δικό του». Και σαν να μην έφτανε αυτό για να κάνει τον West εντελώς ρεζίλι, o Αphex Twin - κατά κόσμον Richard D James - συνεχίζει: «Ήθελα να βοηθήσω και όταν μου το έστειλαν για πρώτη φορά να το ακούσω απάντησα πως θα μπορούσα να το κάνω εγώ γι' αυτούς γιατί πραγματικά το είχαν σαμπλάρει πάρα πολύ άσχημα. Αλλά η απάντηση που έλαβα ήταν ένα ξερό: δεν είναι δικό σου, είναι δικό μας και δεν πρόκειται να σου ζητήσουμε την άδεια». 
 
Δεν λέει και ευχαριστώ που τουλάχιστον του το έστειλαν να το ακούσει...
 
{youtube}MBFXJw7n-fU{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured