Στυλιανός Τζιρίτας

sea-organ1

Ουσιαστικά πρόκειται για μια τσιμεντένια αποβάθρα που παίζει μουσική. Ακούγεται αστείο όσο και περίεργο αλλά η εξήγηση έχει ως εξής.

Κατασκευασμένο το 2005 από τον αρχιτέκτονα Nikola Basic (ο οποίος μάλιστα αργότερα τιμήθηκε γι αυτό το πόνημα του με το ευρωπαϊκό βραβείο Urban Public Space) το Sea Organ αποτελείται από 35 σωλήνες κάθετους προς τη θάλασσα, ρυθμισμένους/κουρδισμένους σε ακόρντα (αλλά και στις βασικές νότες) τα οποία και ακούγονται καθώς η θάλασσα εφορμά μέσα σε αυτούς.

Ενδιαφέρον έχει ότι η ορμή και το πόσο βαθειά εισχωρεί το κύμα στους σωλήνες επιδρά στο πώς ακούγεται ο ήχος (κατά μία έννοια έχει και δυναμικές όπως λέμε στο παίξιμο του το Sea Organ). To αερόφωνο αυτό αποτελεί βασική τουριστική ατραξιόν του θέρετρου γνωστού άλλωστε και για τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα, τα οποία μάλιστα ηλιοβασιλέματα του Zadar έχει εξυμνήσει και ο Χίτσκοκ σε συνέντευξη του μετά από διακοπές στις δαλματικές ακτές.

Ανάλογη κατασκευή υπάρχει (το λεγόμενο Wave Οrgan που προηγείται χρονολογικά) στο Σαν Φρανσίσκο αλλά και στο Blackpool της Αγγλίας όπου δεσπόζει το 17 μέτρων High Tide Organ που λειτουργεί αποκλειστικά με την παλίρροια (άρα έχει και φάσης που είναι εντελώς σιωπηλό).

{youtube}myV3E9uREuI{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured