Δελτίο Τύπου

“Μια προσπάθεια να διδάξουμε την ιστορία του παρελθόντος χρησιμοποιώντας την μουσική του μέλλοντος”. Τάδε έφη οι δύο άνθρωποι που αποτελούν τους Public Service Broadcasting, με τα εκπληκτικά ονόματα J Willgoose Esq. (κιθάρα, πιάνο, μπάντζο, ηλεκτρονικά) και Wrigglesworth (drums, ηλεκτρονικά). Και πραγματικά, με την μοναδική άδεια που δόθηκε στο συγκρότημα να χρησιμοποιήσει το οπτικοακουστικό υλικό του αρχείου του BBC και του GPO (General Post Office), φαίνεται να συμβαίνει ακριβώς αυτό: μια μοναδική μίξη διαφημιστικών και προπαγανδιστικών φιλμ και εκπομπών του Β'ΠΠ και της δεκαετίας του 1950 με την ηλεκτρονική μουσική. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ριζοσπαστικό, και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθούμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα από τα πιο ελπιδοφόρα σχήματα της Βρετανικής μουσικής σκηνής.
 
Οι Public Service Broadcasting σχηματίστηκαν το 2010, μετά από διάφορα περάσματα των δυο μελών από άλλα σχήματα καθ όλη την προηγούμενη δεκαετία. Επηρεασμένοι από συνεχή ακρόαση του BBC Radio 4 (!), το συγκρότημα άρχισε να αναζητεί οπτικοακουστικό υλικό περασμένων δεκαετιών για να ντύσει με την indie/electronic μουσική που συνέθετε. Η πρώτη τους κυκλοφορία είναι το EP 1 (2010, Vanity Fair) και ακολούθησε ένα πρόγραμμα ζωντανών εμφανίσεων ανά το Ηνωμένο Βασίλειο που εδραίωσε την μοναδική σκηνική παρουσία τους (ο ...frontman ήταν μια ασπρόμαυρη τηλεόραση της δεκαετίας του 1960) και τον ήχο τους.
 
Το 2012 ακολούθησε το The War Room EP (2012, Test Card), που κυκλοφόρησε στην δικιά τους εταιρεία, και, όπως καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο, εστιάστηκε στις διάφορες προπαγανδιστικές ενημερωτικές ταινίες και ραδιοφωνικές ανακοινώσεις του Β'ΠΠ. Ο δίσκος έτυχε θερμότατης υποδοχής και έντονης ραδιοφωνικής προώθησης στην Μεγάλη Βρετανία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ηχογράφηση του πρώτου LP του συγκροτήματος. Ακολούθως, το 2013 κυκλοφορεί το Inform-Educate-Entertain (2013, Test Card), με τίτλο που θυμίζει τον λόγο ύπαρξης του συγκροτήματος. Αυτή η κυκλοφορία έμελλε να σηματοδοτήσει και την ανάδειξη τους στην πρωτοπορία της βρετανικής μουσική σκηνής: διθυραμβικές κριτικές από τα μουσικά έντυπα, ένα support slot σε συναυλία των Rolling Stones στο Hyde Park, και, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς για τις πωλήσεις δίσκων, μια θέση στο Νο 21 του UK Album Chart.
 
Πραγματικά, ελάχιστες επιρροές μπορεί κάποιος να “δέσει” στο άρμα των Public Service Broadcasting. Σαφώς, η μουσική τους χαρακτηρίζεται από στοιχεία post-rock και krautrock, το όλον φιλτραρισμένο μέσα από το πρίσμα της electronica. Αλλά η πρόσβαση και χρήση τόσο πλούσιου αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού σπάνια συναντιέται: μόνο ίσως σε κάποιες πρώιμες προσπάθειες μίξης της rock και του hip hop (Big Audio Dynamite, Colourbox) ή ίσως στον μοναδικό δίσκο των Avalanches. Kαι πάλι όμως, ούτε αυτές οι ρίζες δεν μπορούν να προσδεθούν στο αποτέλεσμα που γεννούν οι Public Service Broadcasting.
 
H αντίθεση του παλιού με το νέο, η μίξη της πιο σύγχρονης μουσικής άποψης με φωνές-φαντάσματα του παρελθόντος, η ίδια η σκηνική εμφάνιση του συγκροτήματος προσεγγίζουν κάπως τον ιδεατό, πεπερασμένο κόσμο που έχει φτιάξει για τον εαυτό της μια άλλη βρετανική μπάντα, οι British Sea Power. Αλλά ενώ οι προηγούμενοι προάγουν την βλέψη τους μέσα από μια πιο κλασσική προσέγγιση της rock μουσικής, οι Public Service Broadcasting γοητεύουν με την υπόσχεση της μόνιμης αναζήτησης των πιο προχωρημένων μουσικών μονοπατιών. Και συνάμα μας θυμίζουν έναν κόσμο που, όπως αυτοί που τον έζησαν σιγά σιγά εκλείπουν, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραμείνει στην μνήμη μας. Ίσως τελικά το Πληροφόρηση-Εκπαίδευση-Διασκέδαση να τους χαρακτηρίζει επακριβώς.
 
 
Την συναυλία θα ανοίξουν οι ice_eyes, που αποτελούνται από τους Spiros A. και Anastasios T. Ενεργοί από το 2012, οι ice_eyes κυκλοφορούν διαδικτυακά την μουσική τους μέσω της sonicplayground.gr ενώ και άλλα κομμάτια τους και remix τους είναι διαθέσιμα μέσω της υπηρεσίας του Soundcloud. Με κομμάτια ριζωμένα στην παράδοση του house και της minimal techno που αποπνέουν μια έντονη δόση μελαγχολίας και ανοιχτών οριζόντων, οι ice_eyes συνθέτουν από τα πιο ενδιαφέροντα ηλεκτρονικά κομμάτια της εποχής.
«To αποτύπωμα που αφήνουν οι PSB στις αισθήσεις είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και εγκεφαλικό. Πραγματικά, ανέλπιστο αποτέλεσμα στα όρια της τέχνης» – The Independent (5/5)
«Υπαρξιακά το concept υπερέχει της μπάντας. Και αυτό είναι φανταστικό αν μιλήσουμε με αισθητικούς και καλλιτεχνικούς όρους. Το καλά κρυμμένο μυστικό του Λονδίνου βγήκε στην επιφάνεια» - The Guardian (4/5)
«Η ιδέα, ο δίσκος, το σχήμα που θα μπορούσαμε όλοι να λατρέψουμε. Φοβερό ντεμπούτο» - 
Mojo (5/5)
«Αν σας έχουν λείψει οι Avalanches, εδώ θα βρείτε την εκδοχή άκρως εγκεφαλική εκδοχή τους σε post-rock μονοπάτια που δεν γίνεται να σας αφήσουν αδιάφορους» - Uncut (4/5)
PUBLIC SERVICE BROADCASTING w/ ice_eyes
 
Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι 
Τηλ:2103210510
Σάββατο 15 Νοεμβρίου
Προπώληση:10 ευρώ (περιορισμένος αριθμός) και 12 ευρώ
Είσοδος: 15 ευρώ
Σημεία προπώλησης: Public, Seven Spots, Παπασωτηρίου, ΙΑΝΟΣ, Reload Stores
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured