Δελτίο Τύπου

 
Μουσική ποιότητα, ζωντάνια, φινέτσα, συνδυασμός τραγουδιού, ηθοποιίας, χορού συνυπάρχουν στην οπερέττα. Μια προσεγμένη επιλογή από έργα γνωστών και μη στην Ελλάδα Βιεννέζων συνθετών.
 
Λυδία Ζερβάνου σοπράνο
Μαριλένα Στριφτόμπολα σοπράνο
Δημήτρης Σιγαλός τενόρος
Μιράντα Μακρυνιώτη μεσόφωνος
Αναστάσιος Στρίκος πιάνο
Μάρω Νικάκη επιμέλεια προγράμματος
 
 
Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 10 € 
 
Ώρα: 20:30
 
Πληροφορίες: 210-3611206,  www.thf.gr      
                                                                                                                                                                                                                                                                       
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
 
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
106 71 Αθήνα    
 
Λυδία Ζερβάνου: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία παίρνοντας μαθήματα πιάνου, βιολοντσέλου και αργότερα τραγουδιού. Από τα πρώτα της χρόνια ως βιολοντσελίστα συνεργάστηκε με πολυάριθμα επαγγελματικά σύνολα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο τραγούδι έχει συμπράξει με το Crane Opera Ensemble, Potsdam, NY, USA, με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει δώσει ρεσιτάλ στην Αθήνα και την Αμερική. To 2012 ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Elpida/Aida στην πρεμιέρα της όπερας Yasou Aida! του G. Verdi/Χ. Γωγιού στη Neuköllner Oper του Βερολίνου, στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η συνεργασία της με τη Neuköllner Oper συνεχίζεται μέχρι σήμερα, Platée. Ein Begehren (2012-13) και It’s just opera, honey! (2014). Την καλλιτεχνική περίοδο 2013-14 συνέπραξε με την Εθνική Λυρική Σκηνή ερμηνεύοντας ανάμεσα σε άλλους τον κεντρικό ρόλο στην όπερα Mademoiselle de Belle-Isle του Σπ. Σαμάρα. Ξεκίνησε τραγούδι με τον Γιώργο Ζερβάνο και συνεχίζει μέχρι σήμερα με την Μάρθα Αράπη. Έχει αποφοιτήσει με διακρίσεις από το Crane School of Music at SUNY Potsdam, USA (τάξεις J. Pearon τραγούδι και M. Wexler βιολοντσέλο), το Ωδείο Κλασσικής & Σύγχρονης Μουσικής (τάξη Μαρίνας Κισλίτσινα, βιολοντσέλο) και το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες.  Οι σπουδές της έχουν υποστηριχθεί ύστερα από διαγωνισμούς από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση. Συνεχίζοντας την έρευνά της πάνω στην εκφορά του ελληνικού λόγου στο τραγούδι, η Λυδία Ζερβάνου ολοκληρώνει την συγγραφή του βιβλίου της Singing in Greek: A Guide to Lyric Diction & Vocal Repertoire, το οποίο θα εκδοθεί διεθνώς μέσα στο 2014 από την Rowman & Littlefield Inc.
 
Μαριλένα Στριφτόμπολα: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε  δίπλωμα μονωδίας με άριστα, 1ο βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης στην τάξη της Μάρθας Αράπη. Την περίοδο 2013-2014 συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική  Σκηνή στην κωμική όπερα του Νίκου Κυπουργού "Προσοχή ο Πρίγκιπας λερώνει " και στο "Macbeth"  του Verdi. Τον Ιούλιο του 2014 ερμήνευσε το ρόλο της "Lauretta" στην όπερα του Puccini "Gianni Schicchi " που παρουσιάστηκε  στο θέατρο Απόλλων της Σύρου στα πλαίσια του φεστιβάλ Αιγαίου. Στο ίδιο φεστιβάλ συμμετείχε σε διάφορες συναυλίες ερμηνεύοντας αποσπάσματα από όπερες όπως "L'enfant et les sortilèges" (Ravel), "Le nozze di Figaro" (Mozart) κ.α.. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως: Μύρων Μιχαηλίδης, Γιώργος Αραβίδης, Νίκος Βασιλείου και Ζωή Ζενιώδη. Έχει λάβει  μέρος σε σεμινάρια με τις Eilana Lappalainen, Marlis Petersen, Cheryl Studer και Jeannette Pilou. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο Αρμονίας.
 
Τενόρος Δημήτρης: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε  μονωδία στο Ελληνικό Ωδείο(τάξη  Βασίλη Γιαννουλάκου). Έκανε master class με τους  διεθνούς φήμης  μονωδούς Γιώργο Παππά και Γιώργο Ζερβάνο, και με την υψίφωνο Μάρθα Αράπη. Από το 1998, πρωταγωνιστεί σε παραγωγές όπερας και οπερέτας, Στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε οπερέτες:   «Απάχηδες των Αθηνών»,  «Το Κορίτσι της Γειτονιάς» (Ν.Χατζηαποστόλου), «Βαφτιστικός», «Χριστίνα» (Θ.Σακελαρίδη),  «Παριζιάνικη Ζωή» (Οφενμπαχ), «Κρητικοπούλα» (Σαμάρας), «Εύθυμη Χήρα» (Λέχαρ)  σε Όπερες:  «Όπερα του Ζητιάνου» (Γκαίη),  «Δραπέτες της Σκακιέρας» (Γ. Κουρουπού),  «Η Μάσκα του Κόκκινου» (Δ.Μαραγκόπουλου), «Μαχαγκόνι», «Επτά θανάσιμα Αμαρτήματα» (Κ. Βάιλ)  «Le Grand Macabre» (Λίγκετι), «Κατερίνα Ισμαήλοβα» (Σοστακόβιτς),  «Αριάδνη  στην  Νάξο» (Στράους),  «Macbeth», (Βέρντι), «Νόρμα» (Μπελλίνι), «Τζάνι Σκίκκι» (Πουτσίνι) «Κάρμεν» (Μπιζέ) Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού: «Ναμπούκο» (Βέρντι), «Κάρμεν» (Μπιζέ), «Απόστολος Παύλος» (Πετρίδη), «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (Καλομοίρης) «Τουραντότ» (Πουτσίνι). Στο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: «Αντιγόνη», «Λυσιστράτη» (Μ.Θεοδωράκη),  «Σικελικοί Εσπερινοί» , «Ντον Κάρλο»(Βέρντι). Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης:  «Ανατολή» (Μ.Καλομοίρη) παγκόσμια πρώτη σε μορφή κονσερτάντε,  «Carmina Buranna» (Όρφ)  «Πένταθλο» (Δ. Λαυράνκα).  Στο εξωτερικό: «Άννα Μπολένα» (Ντονιτσέττι-Ρουμανία) «Νόρμα» (Μπελλίνι-Μπραουνσβάικ και Ράινσμπεργκ στην  Γερμανία). «Κάρμεν» (Μπιζέ στην εθνική όπερα του Σαράγιεβο). Συναυλίες: Στην Ελλάδα και Κύπρο.
 
Μιράντα Μακρυνιώτη: Μεσόφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτη του Εθνικού Ωδείου, τάξη Λυδίας Αγγελοπούλου (δίπλωμα μονωδίας με διάκριση, πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο), συνέχισε μαθήματα υπό την Marina Krilovici. Σπούδασε στο Royal Academy of Music του Λονδίνου με την Julie Kennard (υποτροφία Jennifer Vyvyan, δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Όπερα με διάκριση). Έγινε δεκτή στο Athens Opera Studio της ΕΛΣ για το διάστημα 2009 έως 2010, ενώ συνεχίζει μέχρι και σήμερα μαθήματα υπό την Χριστίνα Γιαννακοπούλου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με την Kammersängerin Olivera Miljakovic κι έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα σεμινάρια τεχνικής και ερμηνείας όπερας, lied και baroque μουσικής των Jeanette Pilou και Christopher Warren Green, Jose Cura, Barbara Bonney, Diane Forlano, Elizabeth Vidal, Ingeborg Danz κ.ά. Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ στο Λονδίνο αλλά και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Έχει ερμηνεύσει Dido (Purcell, Dido and Aeneas), Kurochkina (Shostakovich, Paradise Moscow), Destino και Furia (Cavalli, La Calisto), Sandman (Humperdinck, Hänsel und Gretel) καθώς και αποσπάσματα από όπερες όπως Mignon, L’Enfant et les Sortilèges, Don Giovanni, La Clemenza di Tito, Cosi fan tutte, The Rape of Lucretia κ.ά. Σε συνεργασία με την ΕΛΣ έχει ερμηνεύσει Annina (Verdi, La Traviata) στην κεντρική σκηνή αλλά και στην Όπερα Βαλίτσα, Spirito (Sofianopoulo, The Legend of The Ancient Mariner –παγκόσμια πρεμιέρα), Aricie (Milhaud, La Délivrance de Thésée), Zweiter Knabe (Mozart, Die Zauberflöte), Ακόλουθο (Κυπουργός, Προσοχή! Ο Πρίγκιπας λερώνει) και Käthchen (Massenet, Werther). Από το 2012 συνεργάζεται τακτικά με το Τρένο στο Ρουφ.
 
Αναστάσιος Στρίκος: Γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 1972. Σπούδασε πιάνο (Δίπλωμα με τον Διονύση Μαλλούχο), θεωρητικά της μουσικής καθώς και θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διεύθυνση ορχήστρας μελέτησε αρχικά στην Αθήνα υπό την καθοδήγηση του Μίλτου Λογιάδη. Το 1997 έγινε δεκτός στην Μουσική Ακαδημία του Βύρτσμπουργκ της Γερμανίας στις τάξεις των καθηγητών Hermann Dechant και Peter Falk απ’ όπου και αποφοίτησε το 2003 με τον μεταπτυχιακό τίτλο Konzertdiplom. Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές του σπουδές συμμετείχε σε διεθνή σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας και παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Carlo Maria Giulini στο Μιλάνο. Το 1998 απέσπασε την υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών για σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο εξωτερικό και το 2002 την ετήσια υποτροφία του Ιδρύματος Ρίχαρντ Βάγκνερ που του προσέφερε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ του Μπαϋρώυτ. Το 2001 και προτού ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ακαδημία, ξεκίνησε ήδη να εργάζεται στο Θέατρο Όπερας Mainfranken Theater Würzburg ως μουσικός εκγυμναστής και διευθυντής ορχήστρας. Το 2002 ανέλαβε καθήκοντα Kapellmeister στην Παιδική Χορωδία της Βιέννης και το φθινόπωρο του 2003 συμμετείχε ως πιανίστας σε μία περιοδεία που του έδωσε την ευκαιρία να παρουσιαστεί σε όλες τις μεγάλες αίθουσες της Κίνας, της Κορέας και του Μακάο. Σήμερα ζει στη Βιέννη και ασκεί έντονη συναυλιακή δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη ως πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας. Το ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα έργων από την εποχή του Μπαρόκ έως και την Πρωτοπορία καθώς και σύγχρονα έργα σε πρώτη παρουσίαση. Έχει διευθύνει μουσικά σύνολα όπως την Συμφωνική Ορχήστρα της Ακαδημίας του Würzburg, την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Würzburg, την Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης, την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και συνεργάζεται σταθερά με ορχήστρες όπως «Ι Maestri» London σε αίθουσες όπως η St. John’s at Smith Square, το Radiokulturhaus ORF, καθώς και το Konzerthaus και το Musikverein της Βιέννης. Το 2005 δημιούργησε το σχήμα Ensemble Retro Vienna το οποίο σημειώνει ξεχωριστή επιτυχία. Έχει περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ευρώπη με πάνω από 60 μουσικά σχήματα, μεταξύ των οποίων οι Συμφωνικές Ορχήστρες Νέων Rochester, Chicago, Boston και Vermont. Εκτός από τη μητρική του ελληνική, μιλάει, διδάσκει και διευθύνει δοκιμές σε έξι ακόμα γλώσσες και έχει κατά καιρούς καταπιαστεί με τη μετάφραση θεατρικών έργων και συγγραμμάτων μουσικής θεωρίας στα ελληνικά.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured