Δελτίο Τύπου

at_Motives_Festival

Μια ιστορική μορφή της Αμερικανικής μουσικής που διδάσκει στο πανεπιστήμιο Columbia και συνδυάζει μοναδικά την ακαδημαϊκή προσέγγιση στη μουσική με την πειραματική «μαύρη» σκηνή του Σικάγο έρχεται στην Αθήνα. Ο θρύλος της Αμερικανικής τζαζ Άντονυ Μπράξτον με το κουαρτέτο του ζωντανά στη Στέγη, για μία μόνο συναυλία, το Σάββατο 10 Μαϊου 2014.

Ο Άντονυ Μπράξτον είναι ένας ιδιοφυής δημιουργός, αφιερωμένος στη μουσική ως σύνολο και όχι ως στιλιστική επιλογή. Για τον ίδιο, η τέχνη των ήχων είναι «πνευματική δέσμευση», οι συναυλίες του «πεδία δράσης» και η προσωπική του έκφραση, όχι ακριβώς τζαζ ή αβανγκάρντ, αλλά ghost-trance music, δηλαδή «πνευματεκστατική». Εικοσάχρονος, μελέτησε εντατικά παρτιτούρες των Schoenberg, Stockhausen, Boulez, Ξενάκη κ.ά., ενώ παράλληλα βίωνε τη free-jazz επανάσταση.

Σήμερα, γνωρίζει διεθνή καταξίωση, ενώ το επιβλητικό του έργο γίνεται συχνά αντικείμενο άρθρων, βιβλίων και διδακτορικών διατριβών. Καινοτόμος συνθέτης και ρηξικέλευθος αυτοσχεδιαστής, συνέβαλε καταλυτικά στο γεφύρωμα ή ξεπέρασμα αντιμαχομένων τάσεων: πειραματισμός με σεβασμό των παραδόσεων, εμπνευσμένη αναρχία αλλά πειθαρχημένη υπευθυνότητα, σκληρός ήχος με μελωδία, ασύλληπτη περιπλοκότητα αλλά και απλότητα.

Δύσκολο να περιγράψει κανείς τον πολυσχιδή Μπράξτον: συνθέτης, μαέστρος, πανεπιστημιακός, μουσικολόγος, συγγραφέας, κορυφαίος αυτοσχεδιαστής και ιδιοσυγκρασιακός θεμελιωτής μιας ιδιαίτερης φιλοσοφίας, παραμένει στην αιχμή της σύγχρονης μουσικής. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για καλλιτέχνη-φαινόμενο μιας τέχνης που σε αιφνιδιάζει, ακόμα κι αν περιμένεις τον αιφνιδιασμό!

***

Ο Άντονυ Μπράξτον γεννήθηκε στο Σικάγο το 1945. Υπήρξε συμμαθητής των Roscoe Mitchell και Jack Dejohnette και κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο του το 1968, ενώ το 1972 έκανε πρεμιέρα ως σολίστ-μαέστρος στο Carnegie Hall.

Η δισκογραφία του αριθμεί 170 κυκλοφορίες. Περίπου 40 από αυτές φέρουν τον απέριττο χαρακτηρισμό «Compositions», ενώ ισάριθμες είναι οι ζωντανές ηχογραφήσεις και έχουν στον τίτλο τους το όνομα της εκάστοτε πόλης

Ο Μπράξτον είναι πολυοργανίστας πνευστών και από τους ελάχιστους μουσικούς που παίζουν σαξόφωνο και κλαρινέτο στη «θηριώδη» κοντραμπάσο εκδοχή τους.

Εκτός από μουσικός, είναι και βαθύς μελετητής της μουσικής, χωρίς να θέτει όρια και με ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων, από τις αρχαϊκές παραδόσεις των λαών έως τη μεσαιωνική μελουργό Χίλντεγκαρντ του Μπίγκεν και από το αλεατορικό χάος έως τις νέες τεχνολογίες.

Πολυγραφότατος, έχει συνθέσει έργα για σόλο όργανα αλλά και το μνημειώδες «Για 4 Ορχήστρες», που περιγράφεται ως «κολοσσιαίο, εκτενέστερο από τις μαλερικές Συμφωνίες και ογκωδέστερο από τις βαγκνερικές Όπερες».

Έχει ηχογραφήσει με ιστορικές μορφές: Max Roach, Roscoe Mitchell, Janne Lee, Richard Teitelbaum και Joseph Jarman. Στον τελευταίο, κατά δική του δήλωση, χρωστάει πολλά.

***

Anthony Braxton Diamond Curtain Wall Quartet

Anthony Braxton: άλτο, σοπράνο & σοπρανίνο σαξόφωνο, κοντραμπάσο κλαρινέτο

Taylor Ho Bynum: κορνέτα, φλικόρνο, τρομπόνι

Ingrid Laubrock: τενόρο σαξόφωνο

Mary Halvorson: ηλεκτρική κιθάρα

***

Κεντρική Σκηνή

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισιτήρια: 15 - 18 - 28 € | Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι: 5 €

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.

Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured