Δελτίο Τύπου

indexsdcrd

Την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013, στην Knot gallery, μια βραδιά αφιερωμένη στην Ursula Bogner- οι μουσικοί Jan Jelinek και Andrew Pekler θα ερμηνεύσουν το έργο της Sonne=Blackbox σε μια οπτικοακουστική παράσταση.

Προσθήκες στο line-up της βραδιάς θα ανακοινωθούν σύντομα.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30 και η βραδιά ξεκινά στις 21:00 ακριβώς.

Intuition not Improvisation [U.B.]

H Ursula Bogner [1946-1994] έζησε μια φαινομενικά απλή και τυπικά αστική ζωή ώς φαρμακοποιός στη Γερμανία. Παράλληλα, όμως, με την οικογενειακή της ζωή έφτιαχνε συνθέσεις ηλεκτρονικής μουσικής. Χρησιμοποιώντας tape loops, επεξεργασμένες ηχογραφήσεις φωνής και πρώιμα synthesizer έκφρασε το πολύ ξεχωριστό ιδιαίτερο μουσικό της όραμα φτιάχνοντας μουσικές συνθέσεις που ενώ παραπατάνε ανάμεσα στην musique concrète και τον kosmiche ήχο της εποχής διατηρούν μια ανάλαφρη, παιγνιώδη (και ενίοτε χιουμοριστική) διάθεση. Η μουσική της Bogner, ρυθμική, με λιτές μελωδίες, tape collage και φουτουριστικούς ήχους φέρνει συχνά στο μυαλό τις μουσικές που ξεπήδησαν μέσα από το BBC Radiophonic Workshop.

Η ανακάλυψη των χαμένων ηχογραφήσεων της από τον Jan Jelinek (που ενθουσιασμένος έσπευσε να τις κυκλοφορήσει στην εταιρία του Faitiche) το 2008 προκάλεσε ένα σωρό σχόλια σχετικά με την αυθεντικότητά της ύπαρξής της καθώς και σε μια μια σειρά από άρθρα και συζητήσεις γύρω από την έννοια του πλαστού [“fake”] στην μουσική και στα media ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν εκθέσεις που περιελάμβαναν και τα σχέδιά της.

Η τελευταία της δουλειά με τίτλο Sonne=Blackbox παρουσιάζεται πλέον ζωντανά από τον Jan Jelinek και τον Andrew Pekler σε οπτικοακουστικές παραστάσεις που στηρίζονται σε tape loops, αυτοσχεδιασμούς και λόγο.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kiVVVwlG-HE (βίντεο από μια πρόσφατη παρουσίαση του έργου)
http://www.faitiche.de/index.php?article_id=9

Δυο λόγια για τους μουσικούς της παράστασης :

O Jan Jelinek έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν αναγνωρίσιμο, δικό του ήχου και χώρο μέσα στην σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική. Με το ενδιαφέρον του να εκτείνεται από την reggae ως την library music, φαίνεται να αντλεί για τις δουλειές του από πηγές όπως η μουσική kosmiche, η μοντέρνα electronica, η dub που στην πορεία τα εντάσσει σε ένα λιτό πλαίσιο που φαίνεται και η αγάπη του για τα επαναλαμβανόμενα μέρη και τη μάλλον lo-fi αισθητική. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον για την κοινωνική διάσταση του performing δίνοντας έμφαση σε σχήματα που συμμετέχει, όπως οι Groupshow ή το duo του με τον Ιάπωνα βιμπραφονίστα Masayoshi Fujita.
www.faitiche.de

Ο Andrew Pekler έχει την δική του διαδρομή που με, επίσης, προσωπικό ύφος διαγράφει από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Στην μουσική του ενσωματώνει στοιχεία από την jazz, την pop, την ηλεκτρονική και την exotica μουσική, καθώς και από την modern classical. Έχει κυκλοφορήσει δουλειές του σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες ανά τον κόσμο[Schoolmap, Dekorder, Kranky, Staubgold, etc.], ενώ συμμετέχει επίσης στους Groupshow.
http://andrewpekler.blogspot.gr/

Έναρξη 20:30_Είσοδος: 15 ευρώ
KNOT Gallery
Mιχαλακοπούλου 206 & Πύρρου (εις. από Πύρρου)
πλησιέστερος σταθμός Μετρό: Αμπελόκηποι
Λεωφορεία: Α5, Β5 (στάση ΖΑΓΟΡΑ)
http://knotarts.blogspot.com/

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured