news.team

Ξημερώματα Δευτέρας, κατά τις 05.30, ο Χάρρυ Κλυνν πέθανε στο σπίτι του στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από ανακοπή καρδιάς, στα 78 του χρόνια.

Κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γεννήθηκε το 1940 στην Καλαμαριά -ήταν γόνος Πόντιων προσφύγων- και ξεκίνησε κερδίζοντας μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη, το 1958. Έπαθλο, να τον ακολουθήσει στην Αθήνα, για μια σειρά εμφανίσεων σε νυχτερινά κέντρα της εποχής.

Στη συνέχεια άρχισε να παίζει και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο (πρώτη εμφάνιση στη Σύγχυση του Δημήτρη Γαλάτη, 190), ενώ το 1964 βρέθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ακολούθησε μια δεκαετία στην οποία δούλεψε στη βόρεια Αμερική, όπου και έμαθε καλά τα «μυστικά» του stand-up comedy.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και άρχισε να κάνει όνομα ως διασκεδαστής στις μπουάτ της Πλάκας, περνώντας αργότερα και σε μεγαλύτερα κέντρα, αλλά και στη δισκογραφία το 1978, με τον δίσκο Για Δέσιμο, ο οποίος του απέφερε χρυσές πωλήσεις 50.000 αντιτύπων.

Η δισκογραφική του επιτυχία από εκεί και μετά υπήρξε ένας μύθος της εγχώριας δεκαετίας του 1980, ειδικά με άλμπουμ τα οποία σατίριζαν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία ανά περιπτώσεις τον παρέπεμπε μάλιστα και στη δικαιοσύνη για τη σάτιρά του -κάτι που ο Κλυνν μετέτρεψε επίσης σε παράσταση, με το άλμπουμ Ραντεβού Με Την Εισαγγελία (1989) να πουλάει 200.000 αντίτυπα, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου πονοκεφάλιαζε με το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ιστορικές έχουν μείνει και οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις από εκείνα τα χρόνια, μεταξύ άλλων και στη διαφήμιση για το γνωστό σνακ Φουντούνια.

Ο Χάρρυ Κλυνν αποχώρησε από τη δισκογραφία κατά τη δεκαετία του 1990, έμεινε όμως ενεργός με τα πολιτικά στη γενέτειρά του, ενώ διοχέτευσε τη δημιουργικότητά του στη ζωγραφική, στη συγγραφή (τελευταίο βιβλίο ο Εμφύλιος Λόγος, εκδόσεις Γαβριηλίδη 2016) και στο θέατρο. Ήταν πατέρας του σκηνοθέτη και ιδρυτή του Gagarin, Νίκου Τριανταφυλλίδη (1966-2016).

{youtube}zLstO-NGLMQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured