news.team

Καταχειροκροτήθηκε στο Σύνταγμα από τους παριστάμενους στο συλλαλητήριο για το μακεδονικό ο Μίκης Θεοδωράκης. Ωστόσο η ομιλία του πίκρανε φανερά τον κόσμο της Αριστεράς, κρίνοντας από τις αντιδράσεις που εμφανίστηκαν ευθύς αμέσως στα εγχώρια social media.

Η απόφαση του 92χρονου συνθέτη να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο, ήταν εξαρχής αμφιλεγόμενη και, λίγες ώρες πριν, γράφτηκε στον τοίχο του σπιτιού του με μαύρη μπογιά το σύνθημα «Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της Πλατείας Συντάγματος». Την ευθύνη ανέλαβε ανώνυμη ομάδα από «αναρχικούς και αναρχικές», σύμφωνα με κείμενο που ανέβηκε στο ίντερνετ.

Η ομιλία στο Σύνταγμα, που ο συνθέτης αφιέρωσε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (την ακούτε στον σύνδεσμο στο τέλος της είδησης) ήταν ευθέως επιθετική για την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. & Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Θεοδωράκης τους χαρακτήρισε «εθνομηδενιστές» και δήλωσε εμφατικά ότι «Είμαι πατριώτης, διεθνιστής και περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό, στην πιο πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη».

Ένα ακόμα σημείο του λόγου του που συζητήθηκε πολύ ήταν η φράση «Αδέρφια μου φασίστες, ρατσιστές, αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι. Οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους οι αριστεριστές έριξαν μπογιές για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ», με την οποία ο συνθέτης σχολίασε τα όσα γράφτηκαν στον τοίχο του σπιτιού του.

Κατά τα λοιπά, ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για κολοσσιαία προπαγάνδα και παραχάραξη της ιστορίας «για να είμαστε αρεστοί στις Η.Π.Α.», αλλά και για ανοιχτές στοχεύσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα και τονίζοντας ότι η Μακεδονία είναι μία και θα είναι πάντα ελληνική.

Αρκετοί επώνυμοι, μα και πολλοί ανώνυμοι -αυτοπροσδιοριζόμενοι με διάφορους τρόπους στην Αριστερά- εξέφρασαν τη λύπη και την απογοήτευσή τους για την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. Ένα στιγμιότυπο που κατακρίθηκε έντονα ήταν η φωτογράφησή του δίπλα στον έκπτωτο πρόεδρο των Ελλήνων Παραολυμπιονικών Σίμο Παλτσανιτίδη, που εικονίζεται να κάνει μια κίνηση η οποία φέρνει σε ναζιστικό χαιρετισμό. Από την άλλη, αίσθηση έκανε και το tweet του Ηλία Κασιδιάρη, που επαίνεσε τη συστράτευση Θεοδωράκη «πλάι σε Πατριώτες και Εθνικιστές», δίνοντας ...άφεση αμαρτιών για το παρελθόν του.

Για την ιστορία, οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου έκαναν λόγο για προσέλευση 1.500.000 ατόμων, αριθμός όμως που ελέγχεται ως εξωπραγματικός. Η επίσημη εκτίμηση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι για παρουσία περίπου 140.000 κόσμου.

{youtube}ihWgHE1SDrI{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured