Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μία από τις πλέον γοητευτικές και πολυδιάστατες περσόνες που ανέδειξε η Ελλάδα του 20ού αιώνα, μια γυναίκα που ο λαός μας θαύμασε ποικιλλοτρόπως, ασχέτως μάλιστα πολιτικών συμπαθειών. 

Η προσωπικότητά της άγγιξε βέβαια ανεξίτηλα και το ελληνικό πεντάγραμμο όπως γνωρίζουμε όλοι οι μουσικόφιλοι, καθώς ο τρόπος με τον οποίον ερμήνευε ήταν πραγματικά μοναδικός, αφήνοντας ανεξίτηλη σφραγίδα όχι μόνο στα οσκαρικά "Παιδιά Του Πειραιά", μα και σε κάμποσα ακόμα τραγούδια ("Αγάπη Που 'Γινες Δίκοπο Μαχαίρι", "Χάρτινο Το Φεγγαράκι", "Η Προσευχή Της Παρθένου" κ.ά.).

Τη σχέση της αυτή με το τραγούδι επανέφερε, μεταξύ άλλων, η ειδική έκδοση που βγήκε με τα Νέα του Σαββατοκύριακου, εμπεριέχοντας συνεντεύξεις της μεταξύ 1958-1994 προερχόμενες από το αρχείο της εφημερίδας. 

Από συνέντευξή της στη Χριστιάνα Σταματέλου (8 Μαΐου 1989), ας πούμε, μαθαίνουμε το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου να την κατεβάσει βουλευτή με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όχι στην Αθήνα (της οποίας και ήταν «παιδί», με τον παππού της Σπύρο Μερκούρη να έχει μάλιστα διατελέσει και Δήμαρχος Αθηναίων), αλλά στη Β΄ Πειραιά. «Ξαφνιάστηκα», ομολογεί η Μερκούρη, «Εγώ, γιατί εκεί; Δεν ξέρω κανέναν!» -για να της απαντήσει ο Παπανδρέου ότι ήταν εκείνη που τραγούδησε τα "Παιδιά Του Πειραιά". Για την ιστορία, δεν τα κατάφερε να εκλεγεί το 1974 (έχασε την έδρα για μόλις 33 ψήφους), μα τα κατάφερε το 1977.

Στο βιβλίο περιέχονται επίσης και αποσπάσματα από μια συνέντευξή της στη γαλλική τηλεόραση (Ιανουάριος 1993), στον επίλογο της οποίας μαθαίνουμε ότι της άρεσε -κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων στο σπίτι της- να διασκευάζει στα γαλλικά το "Σ' Αναζητώ Στη Σαλονίκη" του Δημήτρη Μητροπάνου, παρουσία του ιδίου.

Μαθαίνουμε όμως και ποια ήταν η αγαπημένη της τραγουδίστρια: η Μαρία Φαραντούρη, αποκαλύπτει σε διεθνή συνέντευξή της (στη Mary Bloom, για τη Herald Tribune, 10 Ιουνίου 1991), με την οποία και σκόπευε εκείνο το καλοκαίρι να γυρίσει τα Δωδεκάνησα, μόλις με έναν-δυο μουσικούς ως συνοδεία, σε πλατείες πόλεων και χωριών, όπου θα άνοιγαν συζητήσεις μετά μουσικής με τους ντόπιους, γύρω από τη ζωή.  

{youtube}9L4Tg2a5Q7k{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured