Αναστασία Τουρούτογλου

Το θέμα της ΑΕΠΙ, που τόσο έχει απασχολήσει τελευταία τον Τύπο και τους εγχώριους δημιουργούς μετά την αποκάλυψη του σχετικού σκανδάλου, παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Ο λόγος ανήκει πλέον στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία έχει στα χέρια της το πόρισμα-φωτιά της έρευνας που έγινε για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και διερευνά επισήμως τη συγκρότηση Εγκληματικής Οργάνωσης, που σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους θεωρείται κακούργημα.

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ της για την εφημερίδα Αυγή η Πόλυ Κρημνιώτη, η Εισαγγελία έχει δημιουργήσει σχετικό φάκελο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού έστειλε σχετική ενημέρωση την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν.2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο, αλλά και της προσπάθειας μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στην Κύπρο.

Επιπλέον, διερευνώνται τα εξής:

- Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης (κακούργημα)

- Υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση από κοινού από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας (κακούργημα)

- Απιστία κατ' εξακολούθηση από κοινού (κακούργημα)

- Φοροδιαφυγή διά της εκδόσεως εικονικών τιμολογίων (κακούργημα)

- Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατ' εξακολούθηση από δράστες που ενεργούν κατ'επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)

- Παραβάσεις του Ν.2190/1920 «Περί ανωνύμων εταιρειών» (πλημμέλημα)

Στη Βουλή, εντωμεταξύ, η βουλευτίνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (υπεύθυνη για τον Τομέα Πολιτισμού) Χαρά Κεφαλίδου, ζήτησε με ομιλία της τον διορισμό κρατικού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, ζητώντας να του δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες, ώστε να μην παύσει τη λειτουργία του ο οργανισμός. Η πάσα της μάλιστα προς τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού κ. Νίκο Ξυδάκη δεν φαίνεται τυχαία: πέρα από το ότι ήταν εκείνος που ξεκίνησε τον έλεγχο στην ΑΕΠΙ, είναι γνωστή η γνώμη του υπέρ διορισμού επιτρόπου.

Καθώς επιπλέον φαίνεται να επικροτεί και η Όλγα Κεφαλογιάννη από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και με δεδομένο ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουν λόγο να μη συμπλεύσουν ως συμμετέχοντες στην Κυβέρνηση, διαφαίνεται ευρύτατη κομματική σύμπνοια για το θέμα.

UPDATE

Σήμερα το μεσημέρι, η οικονομική αστυνομία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έφοδο στα γραφεία της ΑΕΠΙ στο Μαρούσι, παρουσία εισαγγελέα. Οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να συλλέξουν και να κατασχέσουν οποιοδήποτε στοιχείο θα διευκολύνει την έρευνα γύρω από το κενό περίπου 50.000.000 ευρώ που εμφανίζει στα οικονομικά της η εταιρεία.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured