Αναστασία Τουρούτογλου

Η αποστολή "Rosetta" μπορεί να μην είχε να κάνει με εξωγήινους, ήταν όμως η μεγαλύτερη διαστημική περιπέτεια των τελευταίων χρόνων και η πρώτη τέτοιου βεληνεκούς που δεν πραγματοποιήθηκε από τη NASA, αλλά από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Στόχος της ήταν να προσεγγιστεί ο κομήτης 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο από το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Rosetta και να εκτοξευτεί επιτυχώς στην επιφάνεια του πρώτου το ερευνητικό ρομπότ Philae. Με το που έγινε επιτυχώς αυτό (2014), η περίσταση εορτάστηκε με μια τριλογία του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ειδικά γραμμένη για την αποστολή.

Ο σπουδαίος δημιουργός -τον οποίον πάντα ξεχνούν όσοι μιλάνε για τους «μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες»- μίλησε τότε στον Τύπο, λέγοντας πόσο τον συνάρπαζε από μικρό η εξερεύνηση του Διαστήματος. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που εμπλεκόταν σε ένα τέτοιο project: το 2001 συνέθεσε το μουσικό θέμα για την αποστολή της NASA στον Άρη, για το οποίο και τιμήθηκε με μετάλλιο.

Όπως τότε το θέμα εκείνο είχε αποτελέσει βάση για την κυκλοφορία του άλμπουμ Μυθωδία/Mythodea, έτσι και τώρα η τριλογία της Rosetta θα δώσει έναν ολοκαίνουριο δίσκο, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου από τη Decca, (περίπου) συμπίπτοντας με το τέλος της αποστολής. Παρεμπιμπτόντως, θα είναι και η πρώτη μη-soundtrack δουλειά του Παπαθανασίου μετά τη Μυθωδία.

{youtube}W3FN168Yiu8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured