Αναστασία Τουρούτογλου

Εντυπωσιασμένοι γυρίζουν από την Ξάνθη όσοι Έλληνες και ξένοι την επισκέπτονται για τουρισμό από την πρόσφατα ανακαινισμένη Οικία Μάνου Χατζιδάκι.

Το πολυώροφο αρχοντικό όπου γεννήθηκε ο μεγάλος μας συνθέτης ζει κυριολεκτικά μια νέα ζωή, έχοντας μετατραπεί σε πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης με γραφεία, καφέ, εστιατόρια και αίθουσες μουσικής και διδασκαλίας, ενώ ιδιαίτερους επαίνους λαμβάνει ο εντυπωσιακός εξώστης με θέα στην Παλιά Ξάνθη. Υπάρχει επίσης ειδικός μουσειακός χώρος, όπου φιλοξενείται έκθεση με το αρχείο του Μάνου Χατζιδάκι.

Το αρχοντικό χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Εβραίο έμπορο Isaac Daniel και ήταν γνωστό στους ντόπιους ως «Le Grand Maison». Ο Χατζιδάκις γεννήθηκε εκεί τον Οκτώβριο του 1925, όταν το αρχοντικό είχε περιέλθει στην οικογένεια του πατέρα του και έζησε εκεί μέχρι τα 7 του χρόνια, οπότε και ακολούθησε τη μητέρα του Αλίκη Αρβανιτίδου στην Αθήνα, μετά το διαζύγιό της.

Το έργο της αγοράς και αναπαλαίωσης του κτιρίου ξεκίνησε το 2001 από την τότε Νομαρχία Ξάνθης και ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

{youtube}OV69C4E2yLw{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured