Αναστασία Τουρούτογλου

 

Η οικογένεια του 105,5 Στο Κόκκινο πενθεί ένα ακόμα μέλος της, μετά τον ξαφνικό χαμό του Γιώργου Ξυλούρη πριν λίγες ώρες, σε τροχαίο ατύχημα. 

Ο 55χρονος ραδιοφωνικός παραγωγός αποτελούσε κεφάλαιο για τα πολιτιστικά πράγματα της χώρας μας, όσα είχαν να κάνουν ιδιαίτερα με την παραδοσιακή μας μουσική. Γιος του μεγάλου Νίκου Ξυλούρη και ανιψιός του Ψαραντώνη, έγραψε τη δική του ιστορία στη διάδοση της παραδοσιακής -και ειδικά της Κρητικής- μουσικής, μέσω των εκπομπών του στο ραδιόφωνο, αλλά και μέσω του δισκοπωλείου "Νίκος Ξυλούρης" που διατηρούσε στο κέντρο της Αθήνας με τη μητέρα του, Ουρανία. Πολύς κόσμος γνώρισε τον πλούτο των δημοτικών μας τραγουδιών, αλλά και όσων επιχείρησαν να συνεχίσουν δίχως εκπτώσεις στους δρόμους αυτούς, χάρη στο μεράκι και στο γούστο του Γιώργου Ξυλούρη.

Ως τελευταία του δράση, αποτυπώθηκε η μεγάλη συναυλία "Η Κρήτη Τραγουδάει", τον Σεπτέμβριο στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στον Βύρωνα. Το Avopolis έδωσε το παρών (δες εδώ) και τόνισε τη σημασία που είχε να γίνει αυτή η πρωτοβουλία του Ξυλούρη κάτι σαν ετήσιος «θεσμός», αφού ήταν η πρώτη φορά στα εγχώρια χρονικά που ενώθηκε η Κρήτη απ' άκρη σ' άκρη.

Τα θερμά μας συλληπητήρια, για έναν πραγματικό σκαπανέα της εγχώριας μουσικής, που σίγουρα θα λείψει πολύ και σαν παρουσία, μα και σαν προσωπικότητα. 

{youtube}PmrCIhR2uZM{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured