Αναστασία Τουρούτογλου

 

Ένα πολυποίκιλο έργο, που θυμίζει προσωπικότητες άλλων εποχών, άφησε φεύγοντας ο Γιάννης Κακουλίδης. Ο οποίος πέθανε χθες στα 69 του, έχοντας διαγνωστεί με καρκίνο στο συκώτι και στον οισοφάγο. 

Πειραιώτης στην καταγωγή, γεννηθείς το 1946, ο Γιάννης Κακουλίδης ανακατεύτηκε με το φοιτητικό κίνημα στα χρόνια πριν τη Χούντα εντασσόμενος στη Νεολαία Λαμπράκη. Συνέχισε κατόπιν με την ΕΔΑ -της οποίας διατέλεσε μάλιστα και αναπληρωτής Πρόεδρος- ενώ στη συνέχεια τον είδαμε υποψήφιο Ευρωβουλευτή με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις Ευρωεκλογές του 1984 και υποψήφιο επικρατείας στις εκλογές του 1996 με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Στο ρήγμα των τελευταίων ετών στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ακολούθησε τον Φώτη Κουβέλη στη ΔΗΜ.ΑΡ., γενόμενος σύμβουλός του στα επικοινωνιακά μα και τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος. 

Όμως ο Κακουλίδης διακρίθηκε και ως ποιητής, με έργα του να μεταφράζονται σε αρκετές ξένες γλώσσες, γνωρίζοντας εκδόσεις στην Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουγγαρία. Έγραψε επίσης θεατρικά έργα και κινηματογραφικά σενάρια, ενώ εμείς τον τιμούμε σήμερα για το πλούσιο στιχουργικό του έργο, που του απέφερε και δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1956 και 1972).

Συναισθηματικοί, γλαφυροί και με προσωπικότητα, οι στίχοι του Κακουλίδη υπήρξαν συχνά εξαιρετικοί. Τον τιμούμε εδώ με τις "Εικόνες Του '36", από έναν υποτιμημένο δίσκο που έκανε με τον Μίμη Πλέσσα το 1977 (Τα Χαμένα Χρόνια), στον οποίον τραγούδησαν η Βούλα Σαββίδη, ο Δημήτρης Ψαριανός και ο Γιώργος Μαρίνος. 

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα

{youtube}pxZuJOP_Ejo{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured