Αναστασία Τουρούτογλου

Ο Ισραηλινός καλλιτέχνης, Idan Raichel, έχει εκφραστεί στο παρελθόν υπέρ των βασανισμών Παλαιστίνιων κρατουμένων, αλλά και υπέρ των βιασμών τους. Εχθές το βράδυ βρέθηκε για μία συναυλία στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στο Gazarte, και τόσο ο Γιάννης Κότσιρας όσο και η Ελένη Τσαλιγοπούλου είχαν προγραμματίσει να εμφανιστούν μαζί του.

Μία επίσημη ανακοίνωση, όπως, την οποία εξέδωσε η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση καλούσε τους δύο καλλιτέχνες να ακυρώσουν έστω και την τελευταία στιγμή στη συναυλία την οποία αποκάλεσε «συναυλία του αίσχους». 

«Ο Idan Raichel έχει εκφραστεί υπέρ των απάνθρωπων βασανιστηρίων (Παλαιστίνιων) κρατουμένων, υπέρ του βιασμού κρατουμένων, υπέρ του ξυλοδαρμού τους. Όποτε τοποθετείται πολιτικά εκφέρει πατριωτικές και εθνικιστικές κορώνες στοχοποιώντας τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας (refuzniks), δεν είναι τυχαίο που λαμβάνει άριστης υποστήριξης από το κράτος και συντηρητικούς κύκλους». «Ειδικά ο Γ. Κότσιρας που επανειλημμένα έχει πει ότι βρίσκεται κοντά στον χώρο της αριστεράς και έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης πολιτικής έκφρασης των καλλιτεχνών δεν γίνεται αντί να προάγει ενεργά το σταμάτημα του πολέμου και την διάχυση της αντιπολεμικής κουλτούρας να συμμετέχει σε κουστωδίες μιλιταριστών. Πρέπει να επιλέξετε ποια από τις δύο μορφές αλήθειας υπηρετείτε.[...] Όταν ο άλλος διεξάγει σφαγές εναντίον ανθρώπων που απλά θέλουν να ζήσουν αλλιώς δεν μπορείς να σταθείς σε καμία περίπτωση μαζί του.».

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Γιάννης Κότσιρας δεν έκαναν κάποιο δημόσιο σχόλιο αναφορικά με τα παραπάνω όμως εχθές το απόγευμα, λίγες μόλις ώρες πριν τη συναυλία, με δύο λιτές ανακοινώσεις στις προσωπικές τους σελίδες στο Facebook ενημέρωσαν το κοινό ότι δεν θα παραβρεθούν στη συναυλία. 

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Κότσιρας έγραψε απλά: «Σας ενημερώνω, ότι δεν θα παρευρεθώ στην αποψινή συναυλία στο Gazarte.», ενώ η Τσαλιγοπούλου: «Η Ελένη Τσαλιγοπούλου δεν θα λάβει μέρος στη σημερινή συναυλία του Idan Raichel. Ευχαριστούμε.».    

Η συναυλία έγινε κανονικά εχθές το βράδυ στον χώρο του Gazarte.

{youtube}xCQKtBhzmT8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured