Αναστασία Τουρούτογλου

 

Το όνομά της μάλλον δεν σημαίνει τίποτα για το πολύ ευρύ κοινό, ο κόσμος όμως του εγχώριου κλασικού τραγουδιού έχασε μια σημαντική εκπρόσωπο την Τετάρτη, με τον θάνατο της Μυρτώς Δουλή στα 79 –στον οποίον αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α./Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Ξυδάκης. 

Η Μυρτώ Δουλή, Αθηναία στην καταγωγή, ξεκίνησε την καριέρα της το 1961 επιστρέφοντας με αριστείο σπουδών από τη Βιέννη –αρχικά ως σολίστ για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Γνώρισε όμως την πρώτη της σημαντική διάκριση όταν επιλέχθηκε για τον ρόλο της Cio-Cio-San στην όπερα Μαντάμα Μπατερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, την οποία ανέβασε μέσα στην ίδια χρονιά η Λυρική Σκηνή.

Έκτοτε, ως και την απόσυρσή της το 1988, η Μυρτώ Δουλή ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς/βασικούς ρόλους σε 21 όπερες, 3 οπερέτες και 1 μιούζικαλ, συμμετέχοντας συνολικά σε 65 παραγωγές. Οι παλαιότεροι θα τη θυμούνται για παράδειγμα ως Νέντα (Παλιάτσοι), Μιμή (Μποέμ),  Μικαέλα (Κάρμεν), Ντόννα Ελβίρα (Ντον Τζοβάννι), Μαλάμω (Απόγευμα της Αγάπης του Βάρβογλη), Κυρά (Το Δαχτυλίδι της Μάνας του Καλομοίρη), Σοφία (Ο κύριος Μπρουσκίνο του Ροσσίνι), Λαουρέττα (Τζάννι Σκίκκι), Παπαγκένα (Ο Μαγικός Αυλός), Άννα (Το Σπίτι των Τριών Κοριτσιών), Νανέττα (Φάλσταφ), Μαρτσελλίνα (Οι Γάμοι του Φίγκαρο), Τζουλιέττα (Τα Παραμύθια του Χόφμαν), Τιτίκα (Οι Απάχηδες των Αθηνών) κ.ά.

Έδωσε επίσης πολλές συναυλίες στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Τυνησία), παρουσίασε έναν κύκλο 20 εκπομπών-ρεσιτάλ στο Πρώτο Πρόγραμμα της Εθνικής Ραδιοφωνίας (1974) και εκπροσώπησε την Ελλάδα σαν μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο Εθνικό Συμβούλιο Μουσικής της UNESCO. 

Η κηδεία της γίνεται σήμερα (Παρασκευή), στις 15.00, από το νεκροταφείο του Δήμου Βύρωνα. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured