Αναστασία Τουρούτογλου

 
Κηδεύεται σήμερα στις 3 το μεσημέρι ο Μπάμπης Γκολές, στο ιερό ναό της Παναγίας Αλεξιώτισσας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Πάτρα –όπου και γεννήθηκε το 1947 (στα Ταμπάχανα). Από τους βασικότερους εκπροσώπους της (ουσιαστικής) αναβίωσης του ρεμπέτικου, πέθανε χθες στα 68 του, από αίτια που δεν ανακοινώθηκαν.
 
Ο Μπάμπης Γκολές ξεκίνησε από τα καφενεία της Πάτρας το 1964, όντας αυτοδίδακτος στο μπουζούκι, την κιθάρα και το ούτι, με βασικές του επιρροές μεγάλους λαϊκούς τραγουδιστές που είχε την ευκαιρία να ακούσει στα πανηγύρια (Στράτο Παγιουμτζή, Στέλιο Καζαντζίδη, Πόλυ Πάνου κ.ά). Αρκετά χρόνια αργότερα, εμπλέχτηκε ενεργά στη ρεμπέτικη αναβίωση της Μεταπολίτευσης και συνυπήρξε για ένα διάστημα με το διάσημο συγκρότημα του είδους Τα Παιδιά Από Την Πάτρα, πριν μπει στη δισκογραφία ως σόλο καλλιτέχνης (1982, με το άλμπουμ Τσάρκα Στα Παλιά). 
 
Στα χρόνια που σταδιοδρόμησε κέρδισε αρκετούς θαυμαστές με το παίξιμό του στο μπουζούκι και με τις εκφραστικές του ερμηνείες –οι οποίες άγγιξαν και πράγματα έξω από το ρεμπέτικο, π.χ. δημοτικά ή τις προπολεμικές καντάδες– ενώ επανέφερε κάμποσα τραγούδια που είχαν ξεχαστεί. Τελευταίο του άλμπουμ, το Όμορφα Και Όχι Λησμονημένα, που βγήκε στον Καθρέφτη Ήχων Αληθινών το 2009. Μέχρι και πριν έναν χρόνο έπαιζε ζωντανά, κυρίως στο Παντοπολείον-Πολίτικη Κουζίνα της Πάτρας. 
 

{youtube}ew_jPhJpWKU{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured