Δελτίο Τύπου

Το νέο album των Sigmatropic “Dead Computer Blues” έρχεται σαν φυσική συνέχεια και εξέλιξη της δεκαοχτάχρονης πορείας του συγκροτήματος.
 
Το album έχει σαν κεντρική ιδέα την προσωπική κρίση που βιώνει ο καθένας μας, θέτει ερωτήματα, αλλά συγχρόνως νοσταλγεί το μέλλον που κάποτε ονειρευτήκαμε, ελπίζοντας ότι αυτό θα ξανάρθει γεμάτο νέες υποσχέσεις. Ο νεκρός υπολογιστής αφηγείται την ιστορία ξεκινώντας από το τέλος, ως το όχημα του επαναπροσδιορισμού του μέλλοντος επάνω σε τροχιά που, επιτέλους, δεν την έχουν προκαθορίσει άλλοι. Ο νεκρός υπολογιστής είναι επίσης και το σύμβολο του επαναπροσδιορισμού της μουσικής.
 
Από την ψευδο-πανκ ψευδο-κριτική του “Onion Rock” ως το παραμύθι πολιτικο-θρησκευτικής φαντασίας “When Jesus Walked the Streets of Athens” και από τη νοσταλγική ματιά του “Spaceface” (δανεισμένο από ένα στίχο του David Bowie) ως την επανεκτέλεση του “Off Hand” των Libido Blume, τα 10 κομμάτια του “Dead Computer Blues” είναι φτιαγμένα με υλικά ακμής και παρακμής από τον πολιτισμό μας. Όλα τα μέλη του συγκροτήματος έχουν συνεργαστεί στο σμίλευμα του τελικού ήχου και των ενορχηστρώσεων ενώ στο “Crystallized” συμμετέχει ο Γιάννης Ντρενογιάννης στην ηλεκτρική κιθάρα.
 
Το “Dead Computer Blues” κυκλοφορεί σε CD και digital album στις 18 Νοεμβρίου και σε LP + bonus cd στις 15 Δεκεμβρίου από την Inner Ear.
 
Βιογραφικό
 
Οι Sigmatropic δημιουργήθηκαν το 1997 στην Αθήνα όταν ο Άκης Μπογιατζής, το ιδρυτικό τους μέλος, εγκατέλειψε την new wave-power punk περσόνα της δεκαετίας του '80 (Cpt. Neφos, Libido Blume) και έστησε τη μουσική του μηχανή στο χώρο της computer-based electronica. Το συγκρότημα, από ένα μονοπρόσωπο σχήμα με επίκεντρο ένα home studio, σύντομα μετασχηματίστηκε σε μια πλήρη indie-rock μπάντα με έντονη συναυλιακή και δισκογραφική δράση που απέσπασε πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Από τις πρώτες μέρες του “Random Walk” (1998) μέχρι σήμερα, οι Sigmatropic βρίσκονται σε μια συνεχή δημιουργική αναζήτηση με μια μουσική που βρίσκεται στο μέτωπο της διεθνούς παραγωγής. Το album τους «Δεκαέξη Χαϊκού και Άλλες Ιστορίες» (2002, το μόνο μέχρι στιγμής ελληνόφωνο στην δισκογραφική τους παρουσία), που αποτελείται από μουσική, ατμόσφαιρες και τραγούδια βασισμένα εξ ολοκλήρου σε ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, ξάφνιασε πολλούς και απέσπασε επαινετικές κριτικές. Ακόμα περισσότερο ξάφνιασε η συνέχειά του, το διεθνές “Sixteen Haiku and Other Stories” (2003) που φιλοξενεί τραγουδιστές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία οι οποίοι αποδίδουν τα ίδια κατά βάση κομμάτια σε αγγλική απόδοση των στίχων. Το album απέσπασε διθυραμβικές κριτικές όπου κυκλοφόρησε. Το κομμάτι “Haiku 10” με τη συμμετοχή της Cat Power σημείωσε μεγάλη επιτυχία στα download των i-Tunes στις ΗΠΑ, ενώ η συμμετοχή του Robert Wyatt στο κομμάτι που ανοίγει το album προκάλεσε θαυμασμό και δέος στους μουσικόφιλους σε όλο τον κόσμο.
 
Μεγάλη αίσθηση σημείωσε η συμμετοχή τους στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Carla Torgerson (τραγουδίστριας των Αμερικανών Walkabouts) με τίτλο “Saint Stranger” που κυκλοφόρησε το 2005 σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 
Έχουν εμφανιστεί αμέτρητες φορές σε συναυλιακούς χώρους σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, σε διάφορα φεστιβάλ όπως το Rockwave (1998 και 2005), Η Γιορτή της Μουσικής (2004, 2006) και Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (2007) και έχουν ανοίξει συναυλίες του Nick Cave and the Bad Seeds και των Placebo σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
Sigmatropic 
Άκης Μπογιατζής: τραγούδι, μπάσο, ακουστική κιθάρα, προγραμματισμός 
Φοίβος Ζήτης: ηλεκτρική και κλασική κιθάρα, φωνητικά 
Θοδωρής Πιστιόλας: πιάνο, moog synthesizer, theremin, μαντολίνο, γιουκαλίλι, φωνητικά 
Γιάννης Τρυφερούλης: τύμπανα
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured