Αναστασία Τουρούτογλου

 
Συνήθως στις συνεντεύξεις τύπου μιλάνε πολύ. Και συνήθως τα όσα λένε είναι όσα θα λάβεις ούτως ή άλλως και στο e-mail σου την επόμενη μέρα: καμία έκπληξη, πολλά κλισέ και κάμποσες δημόσιες σχέσεις. 
 
Όμως το δραστήριο σύνολο μουσικής δωματίου KYKLOS σκάρωσε κάτι εντελώς διαφορετικό χθες το μεσημέρι στο Ωδείο Αθηνών, για να ανακοινώσει τα βασικά του πλάνα για τη σαιζόν 2014-2015. Τον πρώτο λόγο, για παράδειγμα, τον είχε η μουσική: οι KYKLOS μας... περικύκλωσαν και μας παρουσίασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα (από Παγκανίνι, Μπαχ και Μάνο Χατζιδάκι μέχρι Kagel, Cage και Ξενάκη), με στόχο να αναδειχθεί ο ξεχωριστός ήχος του κάθε οργάνου που συμμετέχει στο σύνολο –σε αυτά προσθέστε και την ανθρώπινη φωνή, την εκπροσώπησε η Λένια Ζαφειροπούλου τραγουδώντας μας Μάλερ. 
 
Οι ομιλίες ήρθαν αμέσως μετά, εκ μέρους του γενικού διευθυντή του συνόλου Δημήτρη Δεσύλλα και του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Κουμεντάκη. Οι δυο τους σκιαγράφησαν το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, στον ενάμιση χρόνο ύπαρξης του συνόλου, και το τι μπορούν να ανακοινώσουν αυτή τη στιγμή από τα πλούσια σχέδιά τους για τη σαιζόν 2014-2015. Οι πρώτες συναυλίες ξεκινούν άμεσα, μέσα στον Νοέμβρη: δεσπόζει το ρεσιτάλ των Βασίλη Λύκα & Δανάης Καρά με τίτλο «Ο Μοντερνισμός συνδιαλέγεται με τον Ρομαντισμό» (22/11) κι αυτό των Μάνου Αβαράκη & Σοφίας Καμαγιάννη (29/11)· τον Δεκέμβριο έρχονται οι «Μεταμορφώσεις» (4/12), ενώ από για το 2015 ξεχωρίσαμε τον κύκλο «J. S. Bach» στο Μέγαρο Μουσικής (10/3) και το συνέδριο/συναυλία «Νεωτερικότητα και Μουσική Σύνθεση στη Μεσόγειο» (19/2, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών). Επίσης, ανακοινώθηκε πως το καλοκαίρι του 2015 το σύνολο θα καταθέσει και την πρώτη του δισκογραφική εργασία. 
 
Αλλά αυτό που πραγματικά έκανε αίσθηση, είναι η διάθεση των KYKLOS Ensemble να δώσουν κατ' οίκον συναυλίες για τους συνανθρώπους μας που θα θέλανε να τους ακούσουν μα αδυνατούν για σοβαρούς λόγους να παραβρεθούν σε κάποια εκδήλωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμεντάκης, στόχος των KYKLOS είναι να γίνουν 20-25 τέτοιες συναυλίες, αφού πρώτα εξεταστούν με προσοχή όσες αιτήσεις φτάσουν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του συνόλου, η οποία θα ενεργοποιηθεί την 1η του Δεκέμβρη. 
 
Και οι εκπλήξεις δεν τελείωσαν εκεί, αφού αμέσως μετά μας κάλεσαν στον εξωτερικό προαύλιο χώρο του Ωδείου, για ένα ποτήρι κρασί και μερικά πιάτα που παρασκεύασε ειδικά για την περίσταση ο διάσημος και πολυβραβευμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Ο οποίος ήταν επίσης παρών, προλογίζοντας την εκδήλωση, με έναν λόγο στον οποίον σύνδεσε τη μουσική με τη μαγειρική. 
 
Μακάρι να ακολουθηθεί και από άλλους αυτή η ενέργεια των KYKLOS ως προς τις συνεντεύξεις τύπου. Είναι πραγματικά ένα παράδειγμα προς μίμηση, ικανό να αναζωογονήσει μια πρακτική που για τον καλλιτεχνικό τουλάχιστον κόσμο έχει φθαρεί κι έχει χάσει την ουσία της.  
 

{youtube}A_DjERW8N_s{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured