Αγγελική Λάλου

Μια θαλασσινή ιστορία, ένα ταξίδι στη φαντασία και μια κριτική ματιά στη βιομηχανία του μαζικού τουρισμού και στις επιπτώσεις που δημιουργεί στις περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δομές. Το “Pytheas Travels” είναι μια σκηνοθετημένη οπτικοακουστική μεταφορά της εμπειρίας του να βρίσκεσαι πάνω σε ένα επιβατηγό πλοίο, ταξιδεύοντας από τη Μεσόγειο με προορισμό τις θάλασσες της Σκανδιναβίας, σε καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία ταινίας των Hypercomf.

Αφέσου στην οπτασία που υφαίνουν τέσσερις μουσικοί, βίντεο με τοπία της Τήνου και της βόρειας Νορβηγίας, πάρτι εν πλω και προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης που συναντιούνται στην κοιλιά μιας φάλαινας. Μια ανεπανάληπτη κρουαζιέρα καθαρού σουρεαλισμού, με επίκεντρο το ταξίδι του Πυθέα, του μεγάλου Έλληνα εξερευνητή της αρχαιότητας.

Ψάχνεις οδηγίες για το πώς να πλοηγηθείς στη ζωή; Νιώθεις να σε σφίγγουν τα δίχτυα καθημερινής ρουτίνας και ψάχνεις τρόπους διαφυγής; Επιβιβάσου σε ένα από τα υπερσύγχρονα κρουαζιερόπλοια του στόλου της Pytheas Travels και ζήσε την πιο ωκεάνια εμπειρία της ζωής σου.

Μια μουσική κρουαζιέρα με επιβάτες τέσσερις μουσικούς του Ergon Ensemble και φόντο την προβολή ενός βίντεο: ένα compilation από animation, live γυρίσματα σε καράβι και σε διάφορες τοποθεσίες στην Τήνο και στη βόρεια Νορβηγία, καθώς και green screen πλάνα – όλα με έμπνευση από το θαλάσσιο στοιχείο. Η εμβυθιστική εμπειρία του “Pytheas Travels” περιλαμβάνει επίσης πολλές σουρεαλιστικές πινελιές, όπως πολυτελή πάρτυ, μια μεγάλη πυρκαγιά, αλλά και προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης που συναντιούνται στην κοιλιά μιας φάλαινας. Τι περιμένεις, ξεκίνα το ταξίδι σου μαζί τους;

pytheas-a

Τη μουσική υπογράφει η πρωτοπόρος Νορβηγίδα συνθέτρια και περφόρμερ Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (Μάγια Σόλβαϊγκ Κγέλστραπ Ράτκγε), για την οποία το 2015 οι Financial Times έγραψαν πως «φέρνει μια άγρια περιφρόνηση για τη συμβατική φόρμα, μαζί με μια υπερβολική φαντασία, συνδέοντάς τα όλα με μια γοητεία για την ανθρώπινη φωνή και τις επικοινωνιακές της δυνατότητες. Τα έργα της είναι θεατρικά, συναρπαστικά και άκρως διαφορετικά μεταξύ τους».

Ο τίτλος της παράστασης αναφέρεται στο ιστορικό ταξίδι του Πυθέα του Μασσαλιώτη, του Κολόμβου της αρχαιότητας, ο οποίος το 325 π.Χ. έπλευσε βόρεια από τη Μασσαλία έως το μέρος που ονόμασε Έσχατη Θούλη, για να συναντήσει την «παγωμένη θάλασσα». Αδυνατώντας να συνεχίσει την εξερεύνηση των μυθικών χωρών της βόρειας Ευρώπης, ο Πυθέας επέστρεψε στη Μεσόγειο και κατέγραψε το θρυλικό ταξίδι του σε ένα χειρόγραφο, με τίτλο «Περί ωκεανού», το οποίο χάθηκε για πάντα στη μεγάλη φωτιά της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

pytheas-c

Μια δημιουργία των Hypercomf και της Maja S. K. Ratkje

Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Σκηνοθεσία ταινίας: Hypercomf

Μουσική Σύνθεση: Maja S. K. Ratkje

Ελληνικό μουσικό σύνολο: Ergon Ensemble: Μάνος Βεντούρας (γαλλικό κόρνο), Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου (μπάσο τρομπόνι), Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης (βιολί), Δημήτρης Τραυλός (βιολοντσέλο)

Νορβηγικό μουσικό σύνολο: Tøyen Fil og Klafferi: Hanne Jones Rekdal (φλάουτο & τούμπα), Elena Perales Andreu (μπάσο κλαρινέτο), Eira Bjørnstad Foss (βιολί), Marianne Baudouin Lie (βιολοντσέλο), Tove Margrethe Erikstad (βιολοντσέλο / επί σκηνής στο Όσλο)

Συμμετείχαν επίσης στην ηχογράφηση οι εξής μουσικοί: Amund Sjølie Sveen, Craig Snowden, Richard Burrows

Φωνή γυναίκας από τα ηχεία: Guri Glans

Φωνή Πυθέα στα νορβηγικά (νορβηγική εκδοχή): Torbjørn Davidsen

Φωνή Πυθέα στα ελληνικά (ελληνική εκδοχή): Κώστας Μπερικόπουλος

Ηχογράφηση μουσικών στην Αθήνα: Jacopo Fokas στα Antart Studios

Στούντιο ηχογράφησης φωνής του Πυθέα στην Αθήνα: Bounce Music Productions / Νάσος Στεργίου

Animation, Modelmaking & VFX από τους: Out .There

Φωκίων Ξένος, Animation Direction

Στέφανος Πλέτσης, VFX Direction & Production Design

Χρήστος Παναγιώτου, Lead VFX Art & Modelmaking

Γιάννης Ράλλης, VFX Assistance

Στάθης Μαρκόπουλος, Shrimp Puppetmaking

Χρήστος Φουσέκης, Νίκος Μπουρλούκας, Δήμητρα Χασιακή, Art Department Assistance

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξανδρος Τηνιακός

Χρωματική επεξεργασία: Δημήτρης Καρτέρης

Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου

Μοντέλο: Ιάσονας Λάιος

Συγχρονισμός Ζωντανού Ήχου, Βίντεο & Φωτισμών: Trond Kjelsås

Συντελεστές Σκηνής

Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Ενδυματολόγος: Λίτα Κοκκονάρη

 pytheas-d

Συντελεστές Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

Επικεφαλής Σύμβουλος : Χρήστος Καρράς

Γενικός συντονισμός προγράμματος Transmissions: Ντόρα Βουγιούκα, Βέρα Πετμεζά

Επικεφαλής Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος

Παραγωγός: Δέσποινα Σιφνιάδου

 

To «Pytheas Travels» είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Ultima Oslo Contemporary Music Festival (Νορβηγία), στο πλαίσιο του έργου TRANSMISSIONS που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Διμερών Σχέσεων του ΧΜ ΕΟΧ (EEA and Norway Grants) περιόδου 2014-2021.

 

Δες περισσότερα και κλείσε θέση εδώ

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured