Δελτίο Τύπου

Baroque Project Orchestra
Σοπράνο, Αναστασία Συμεωνίδου
Καλ. διεύθυνση: Γεράσιμος Χοϊδάς

“J. S. Bach και εκλεκτικές συγγένειες”
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, Ώρα 20.30
Είσοδος 12 και 7 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι)
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα

Η ορχήστρα δωματίου Baroque Project Orchestra, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου τσεμπαλίστα Γεράσιμου Χοϊδά παρουσιάζει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, ώρα 20.30 ένα πρόγραμμα μπαρόκ ρεπερτορίου με τίτλο «Εκλεκτικές συγγένειες»  και έργα των J.S. Bach, Vivaldi και Conti.

Ο Johann Sebastian Bach, ο σημαντικότερος συνθέτης της εποχής μπαρόκ και όχι μόνο, αποτελεί την κεντρική φιγούρα στην επιλογή αυτού του προγράμματος που περιλαμβάνει δύο από τα γνωστότερα και πιο αγαπημένα κοντσέρτα: το διπλό κοντσέρτο για βιολί BWV 1043 και το κοντσέρτο για τσέμπαλο σε ρε ελάσσονα BWV 1052, μαζί με έργα των Antonio Vivaldi και Francesco Bartolomeo Conti.

Η ορχήστρα δωματίου Baroque Project δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2015 και αποτελείται από έγχορδα και τσέμπαλο. Είναι μια εξαιρετικά αυτόνομη και ευέλικτη ορχήστρα που επιλέγει ξεχωριστά προγράμματα και τα ερμηνεύει με πάθος, ενθουσιασμό και επιδίωξη υψηλού τεχνικού και αισθητικού αποτελέσματος. Χαρακτηριστικά της είναι η δυναμική παρουσία, το γεγονός ότι τα μέλη της λειτουργούν τόσο ως σύνολο όσο και ως σολίστες και έτσι, με τις δικές της δυνάμεις είναι πολυσχιδής και αυτάρκης.

Σκοπός της ορχήστρας είναι να εξερευνά το ρεπερτόριο της μπαρόκ αλλά και ενίοτε πιο ύστερης μουσικής, να επιλέγει έργα που με τη δύναμη και την ποιότητά τους προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις στους μουσικούς της ορχήστρας, μεταδίδοντάς αυτή την ενέργεια στο κοινό, που ως τελικός αποδέκτης επιθυμεί να απολαύσει δυνατές συναυλίες. Η Baroque Project Orchestra πλαισιώνεται τακτικά από εκλεκτούς μουσικούς και τραγουδιστές παρουσιάζοντας προγράμματα πέραν του ρεπερτορίου για σύνολο εγχόρδων όπως κοντσέρτα και έργα φωνητικής μουσικής. Έχει παρουσιάσει τη δουλεία της σε σημαντικούς χώρους της Αθήνας , όπως στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού (Ιούνιο 2015) και Γερμανική Εκκλησία (Δεκέμβριος 2015).

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο της συναυλίας

Με τον όρο «εκλεκτικές συγγένειες» στη χημεία ορίζεται η ιδιότητα ορισμένων χημικών ουσιών να καθηλώνονται σε κάποιο κυτταρικό στοιχείο και να έλκονται φυσικο-χημικά από αυτό. Από το φαινόμενο αυτό της επιλεκτικής προσέλκυσης εμπνέεται η BPO, καθώς  οι «συγγένειες» μεταξύ συνθετών και έργων δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστες την εποχή του μπαρόκ και δηλώνουν μεγάλη εκτίμηση. Αφορμή για μία τέτοια «εκλεκτική συγγένεια» αποτελεί το κοντσέρτο του Βιβάλντι  για τέσσερα βιολιά, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε σι ελάσσονα RV 580. O Μπαχ θεωρούσε το κοντσέρτο αυτό τόσο συναρπαστικό, ώστε το μετέγραψε για τέσσερα τσέμπαλα και ορχήστρα.

Σχεδόν όλα τα κοντσέρτα για τσέμπαλο του Μπαχ είχαν αρχικά γραφτεί για βιολί. Το κοντσέρτο για τσέμπαλο σε ρε ελάσσονα ωστόσο, έχει χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο και ως υλικό για τις καντάτες 146 και 188. Οι «εκλεκτικές συγγένειες» λοιπόν υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ συνθετών αλλά και μεταξύ έργων οργανικής και φωνητικής μουσικής, η οποία δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ο Ιταλός συνθέτης Francesco Bartolomeo Conti οφείλει τη φήμη του σε μια «εκλεκτική συγγένεια»: Ο Bach αγαπούσε ιδιαίτερα την καντάτα του "Languet anima mea" για σοπράνο και έγχορδα την οποία διασκεύασε ελαφρώς και παρουσίαζε συχνά στη Λειψία. Η προτίμηση αυτή του Bach δεν ήταν τυχαία. Η καντάτα είναι ένα μικρό αριστούργημα και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ANTONIO VIVALDI: Κοντσέρτο για 4 βιολιά, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε σι ελάσσονα RV 580
Σολίστ: Γιάννης Παϊβανάς, Νίκος Παϊβανάς, Γεωργία Παϊβανά, Μπάμπης Καρασαββίδης, Βαρβάρα Τσότρα

JOHANN SEBASTIAN BACH: Κοντσέρτο για 2 βιολιά και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα BWV 1043
Σολίστ: Αναστασία Μηλιώρη, Γιάννης Παϊβανάς
Κοντσέρτο για τσέμπαλο και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα BWV 1052
Σολίστ: Γεράσιμος Χοϊδάς

FRANCESCO BARTOLOMEO CONTI: Καντάτα για σοπράνο και ορχήστρα “Languet Anima Mea” (Α’ πανελλήνια εκτέλεση)
Σοπράνο: Αναστασία Συμεωνίδου

Η εκδήλωση της συναυλία στο Facebook: https://www.facebook.com/events/442847372567481/
Η BPO στο Facebook: www.facebook.com/baroqueproject
Γεράσιμος Χοϊδάς: www.gerasimoshoidas.com
Κρατήσεις εισιτηρίων: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μια συνδιοργάνωση της Music Is και Baroque Project Orchestra

{youtube}sDUstNkS49A{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured