Πώς θα σας φαινόταν αν ξυπνούσατε μια μέρα με την είδηση ότι όλοι οι επιταχυντές σωματιδίων ανά τον κόσμο – όπως ας πούμε ο διασημότερος όλων στο CERN – ξαφνικά παρήγαγαν αποτελέσματα που αψηφούσαν όλους τους γνωστούς στην ιστορία της ανθρωπότητας νόμους της φυσικής; Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο πολυαναμενόμενο για τους λάτρεις του sci-fi adaptation του 3 Body Problem για το Netflix, όπου η ανεξήγητη αυτή δραστηριότητα σύντομα έχει σαν ολέθρια συνέπεια τις μαζικές αυτοκτονίες μερικών από τους σημαντικότερους επιστήμονες σε όλη τη Γη. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, μέχρι να συστηθούμε σε μια ομάδα πέντε επιστημόνων και στενών φίλων, η εμπλοκή των οποίων με το φαινόμενο εξελίσσεται σαν θρίλερ και μας γυρνά παράλληλα στο παρελθόν της μητέρας μιας εξ’ αυτών. Σε ένα παρελθόν εμποτισμένο με βασανιστήρια, πόνο, σημαντικές απώλειες, αλλά και μια συγκλονιστική επιστημονική ανακάλυψη, πίσω στα χρόνια της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο στην Κίνα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Βασισμένο στην εμβληματική τριλογία του Liu Cixin, Remembrance of Earth’s Past, το 3 Body Problem (ο τίτλος του οποίου είναι δανεισμένος από το πρώτο βιβλίο της σειράς) είναι ίσως η σημαντικότερη τηλεοπτική διασκευή της χρονιάς. Όχι μόνο εξαιτίας του ότι βασίζεται σε ένα από τα επίσης σημαντικότερα λογοτεχνικά έπη της τελευταίας δεκαετίας (βραβευμένο μάλιστα με Hugo Award), αλλά και ως η πολυαναμενόμενη επιστροφή των δημιουργών μιας άλλης σπουδαίας λογοτεχνικής εποποιίας: του Game of Thrones. Και αυτό που αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά οι σπουδαίοι David Benioff και D. B. Weiss (μαζί με τον συνεργάτη τους, Alexander Woo), είναι ότι ακόμα και τα πιο δύστροπα, σύνθετα σε πλοκή και απαιτητικά σε special effects βιβλία εκεί έξω μπορούν τελικά να διασκευαστούν σε μια τηλεοπτική σειρά που θα καθηλώσει ακόμη και όσους δεν δηλώνουν ενθουσιώδεις θαυμαστές του fantasy/sci-fi.

Πραγματικά καθηλωτικό, το 3 Body Problem του Netflix εξελίσσεται ως μια σειρά απολύτως bingeable, κατασκευασμένη για να ιδωθεί σε 2-3 απογεύματα το πολύ χάρη στον καταιγιστικό ρυθμό της. Έναν ρυθμό που σύντομα φέρνει τους θεατές αντιμέτωπους με την απειλή που έχει οδηγήσει στις αρχικά ανεξήγητες αυτοκτονίες των επιστημόνων: την επερχόμενη έλευση μιας εξωγήινης φυλής σε περίπου 400 χρόνια από το παρόν στη σειρά, που στόχο έχει να κατακτήσει την ανθρωπότητα. Και φυσικά οι κεντρικοί χαρακτήρες της θα κληθούν να αναλάβουν σύντομα δράση, σε μια προσπάθεια διάσωσής της.

Η πρώτη σεζόν του 3 Body Problem εξελίσσεται λοιπόν με μπόλικη φυσική (που μπορεί σε πρώτη φάση να δυσκολέψει πολλές και πολλούς μέχρι να μπουν στο νόημα), υπολογιστικά κυκλώματα, φουτουριστικά virtual-reality video games με headsets κατασκευασμένα από τον εχθρό και παράλληλές διαστάσεις, με πολλά wow moments – όπως ένας ουρανός με όλα τα άστρα να αναβοσβήνουν – και φυσικά σωρεία από ειδικά εφέ για να υλοποιηθούν τα παραπάνω.

Για τις ανάγκες διασκευής προς ένα παγκόσμιο κοινό, οι δημιουργοί αλλάζουν κάπως τη δομή της ιστορίας όπως και τα locations αυτής, μεταφέροντας την πλειοψηφία της δράσης στο Λονδίνο και επιλέγοντας ένα πολυεθνικό cast για να ενσαρκώσει τους πέντε φίλους και φίλες που γνωρίστηκαν κάποτε στα έδρανα της Οξφόρδης ως prodigies της φυσικής επιστήμης. Θα έλεγε κανείς όμως ότι οι Jin Cheng (Jess Hong), Auggie Salazar (Eiza González), Saul Durand (Jovan Adepo), Will Downing (Alex Sharp) και Jack Rooney (John Bradley) στέκονται ως αδύναμοι χαρακτήρες σε αυτήν τη διασκευή, με σχεδόν ανύπαρκτο για την ώρα βάθος, αφήνοντας τα immersive εφέ και την ίδια την ιστορία να είναι αυτά που κλέβουν την παράσταση στη σειρά.

Σε αυτήν την ιστορία είναι άλλωστε εμφανής μια αλληγορία που ενδιαφέρει τη δική μας πραγματικότητα: η απειλή των εξωγήινων δεν είναι άλλη από την υπαρκτή απειλή της κλιματικής αλλαγής και η παγίδα και στις δύο περιπτώσεις είναι στο γεγονός ότι αυτή η απειλή δεν είναι άμεση. Το πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί είναι λοιπόν άμεσα εξαρτημένο από ηθικούς κώδικες που δεν ευθυγραμμίζονται απαραίτητα για όλους τους δρώντες, αλλά και διαφορετικά συμφέροντα, γεγονός που νομοτελειακά οδηγεί στο 3 Body Problem σε ένα βαθύτατο ερώτημα, κλασικό για τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας: αξίζει τελικά πραγματικά η ανθρωπότητα να σωθεί;

Η πρώτη σεζόν της σειράς μπορεί να τελειώνει αφήνοντάς μας το περιθώριο να πούμε ότι αποτυγχάνει ως προς το character development, διαθέτει όμως – παράλληλα φυσικά με το εντυπωσιακότατο θέαμα που προσφέρει – έναν τεχνολογικό οπτιμισμό που την κάνει να ξεχωρίζει: το σύμπαν όπως το ξέρουμε, ακόμα και στις χειρότερες στιγμές του, μπορεί να εξηγηθεί από τους νόμους της φυσικής. Και δεν βλέπουμε την ώρα να δούμε πώς θα συνεχιστεί η πρόκληση της διασκευής της τριλογίας στη μικρή οθόνη.

Το trailer της σειράς:

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured