Ο ερχομός της άνοιξης έφερε την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα μιας από τις κορυφαίες σειρές των τελευταίων ετών, με ένα από τα πιο σπουδαία character developments που έχουμε δει σε τηλεοπτική παραγωγή εδώ και καιρό. Ο λόγος φυσικά για το Succession, που (αν και για κακή μας τύχη) θα ρίξει την αυλαία του μετά το τέλος αυτού του κύκλου, όπως μόνο οι καλές σειρές ξέρουν να κάνουν – την κατάλληλη δηλαδή στιγμή. Λίγους μήνες νωρίτερα, μια άλλη τηλεοπτική παραγωγή έγινε το instant talk of the Internet προτού καν προβληθεί, έχοντας εξασφαλισμένο το hype γύρω από το όνομά της μέσα από το ομώνυμο video game στο οποίο και βασίστηκε. Το The Last Of Us μας συντρόφευσε τον χειμώνα που μας πέρασε με την απολαυστικά δυστοπική πλοκή του, ένα μουσικό score δια χειρός Gustavo Santaolalla που θα μείνει αξέχαστο και με τον Pedro Pascal να αναδεικνύεται ως ο αγαπημένος daddy (ή μήπως zaddy, που λέει και η Gen Z) της pop culture. Εκεί κοντά στα Χριστούγεννα δε, ο μισός πλανήτης απολάμβανε τις νέες περιπέτειες της θεότητας Jennifer Coolidge σε ακόμη ένα θέρετρο του White Lotus, της επικότερης δηλαδή μαύρης κωμωδίας της χρονιάς που μας πέρασε (και όχι μόνο).

Όχι κι άσχημα λοιπόν για το δίκτυο του ΗΒΟ που αισίως έκλεισε φέτος μισό αιώνα ζωής, θεωρούμενο από πολλούς ως ο ιθύνων νους πίσω από τη μετατροπή της τηλεόρασης στο παντοδύναμο μέσο που είναι σήμερα. Και μπορεί όταν λέμε ΗΒΟ να σκεφτόμαστε σχεδόν αυτομάτως παραγωγές που έθεσαν τα θεμέλια για την τηλεόραση όπως την ξέρουμε σήμερα – όπως τα Sopranos, Six Feet Under, The Wire, Game Of Thrones και Sex & The City – το σίγουρο είναι όμως ότι το δίκτυο μας έχει χαρίσει δεκάδες ακόμη σειρές που αξίζουν την προσοχή μας και που δεν φτάνουν ούτε δύο ζωές ώστε να τις παρακολουθήσουμε όλες. Ακολουθούν δέκα από αυτές, ώστε τουλάχιστον να το προσπαθήσουμε.

Olive Kitteridge [2014]

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Elizabeth Strout (που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα και σε μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου), η μοναδική Olive Kitteridge κατάφερε να φύγει από τα 67α Emmys με οκτώ βραβεία, γεγονός που μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει σε μια εποχή κατακλυσμένη από τηλεοπτικό περιεχόμενο. Αφηγούμενη την ιστορία μιας συνταξιούχου δασκάλας με το όνομα Olive Kitteridge (που υποδύεται αριστοτεχνικά η Frances McDormand), όπως και του συζύγου της Henry (Richard Jenkins), η miniseries τεσσάρων μονόωρων επεισοδίων εστιάζει σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του ζευγαριού. Σε αυτές, οι θεατές γίνονται μάρτυρες όλων των οικογενειακών εντάσεων που βιώνει το ζευγάρι, της ζήλειας ως συναισθήματος που πάντα βρίσκει τρόπο να εκδηλωθεί, όπως και της κατάθλιψης που διαμορφώνει τον χαρακτήρα της Olive και όλων όσων η ίδια συναναστρέφεται. Εξαιρετικές ερμηνείες και ένα αριστοτεχνικό δείγμα σύγχρονης τηλεόρασης, η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να μυηθούν στον κόσμο του ΗΒΟ σε ένα μόλις απόγευμα Σαββάτου.

The Deuce [2017-2019]

David Simon και George Pelecanos μας μεταφέρουν μέσα από το Deuce στη Νέα Υόρκη των '70s και τη Χρυσή Δεκαετία του Πορνό, σε μια σειρά που βρίσκει τους λαμπερούς και υπερταλαντούχους James Franco και Maggie Gyllenhaal να πρωταγωνιστούν ως αδέρφια που συνεργάζονται με τη Μαφία της εποχής, προσπαθώντας παράλληλα να χωθούν στην πολλά υποσχόμενη βιομηχανία που μόλις αναπτύσσεται, ξεφεύγοντας από το πεζοδρόμιο. Η κρατική και αστυνομική βία και διαφθορά σε πρώτο πλάνο, μαζί με μια διεισδυτική ματιά στην επιδημία των ναρκωτικών της εποχής, όπως και της καλπάζουσας βιομηχανίας του real-estate της πόλης, μπλέκονται αριστοτεχνικά με τα προσωπικά δράματα των πρωταγωνιστών. Όλα αυτά σε μια από τις πιο υποτιμημένες και fun σειρές του δικτύου και με μια Gyllenhaal να λάμπει στον ρόλο της.

Entourage [2004-2011]

Οκτώ ολόκληρες σεζόν, σχεδόν 100 απολαυστικά επεισόδια και μια από τις πιο fun σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης, το Entourage αγαπήθηκε τόσο πολύ, που απέκτησε και τη δική του feature-length ταινία. Εμπνευσμένη από τις αληθινές εμπειρίες ενός φίλου του Mark Wahlberg (που υπήρξε και ο executive producer της σειράς μαζί με τον Stephen Levinson), αυτή ακολουθεί τις περιπέτειες ενός νεαρού ηθοποιού και των παιδικών του φίλων, όσο οι ίδιοι προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους και να χτίσουν καριέρα στο Hollywood.

The Leftovers [2014-2017]

Βασισμένο στο post-apocalyptic μυθιστόρημα του Tom Perrotta, το The Leftovers είναι ίσως μια από τις πιο σπαρακτικές τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών, με βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα και ερμηνείες που θα θυμάστε για καιρό μετά την ολοκλήρωση της θέασής της. Justin Theroux, Ann Dowd, Christopher Eccleston και μια σπουδαία Carrie Coon μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο όπου μια μέρα εξαφανίζεται ξαφνικά το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, δίχως καμία απολύτως εξήγηση. Οι πρωταγωνιστές θα κληθούν τότε να χτίσουν εκ νέου τη ζωή τους, έχοντας να διαχειριστούν παράλληλα σπαραξικάρδιες απώλειες, τον έρωτα σε μια εποχή κρίσης και την πρόκληση της επανασυγκρότησης μιας κοινωνίας σε αποσύνθεση.

I May Destroy You [2020]

1 εκατομμύριο δολάρια απέρριψε η Michaela Coel από το Netflix, ώστε η ίδια να διατηρήσει τον δημιουργικό έλεγχο στο συγκλονιστικό I May Destroy You, το οποίο και η ίδια δημιούργησε τελικά ως συμπαραγωγός με το HBO και το BBC One. Στη σειρά – που εκτυλίσσεται στο Λονδίνο και με πρωταγωνιστές έγχρωμους ηθοποιούς – παρακολουθούμε τον χαρακτήρα της Coel, την Arabella, μια νεαρή πρώην αστέρα του Twitter και συγγραφέα, που επιχειρεί να σταθεί στα πόδια της, ξαναφτιάχνοντας τη ζωή της μετά από τον βιασμό της. Η ίδια θα αντιμετωπίσει στην πορεία της limited σειράς μίας σεζόν τις αλήθειες του παρόντος και του παρελθόντος της και κυριότερα το πώς αυτές επηρεάζουν τις σχέσεις της με τους άλλους ανθρώπους, τη δουλειά της και τον ίδιο της τον εαυτό. Οι έννοιες της συναίνεσης, του τραύματος, αλλά και της φιλίας σε πρώτο πλάνο [με τους φίλους της πρωταγωνίστριας, Terry (Weruche Opia) και Kwame (Paapa Essiedu) σε ρόλους-κλειδιά], σε μια τρυφερή σειρά για τη διαδικασία της επούλωσης, που απέσπασε 2 από τα 9 Emmy Awards για τα οποία και ήταν υποψήφια.

Deadwood [2004-2006]

Από το 2004 μέχρι και το 2006 όταν και προβλήθηκε, το Deadwood του ΗΒΟ υπήρξε το καλύτερο period piece της τότε εποχής, αλλά και της μετέπειτα, με τη δραματική ιστορία του να τοποθετείται στη μετεμφυλιακή Αμερική. Στη σειρά παρακολουθούμε τη μετατροπή του Deadwood από στρατόπεδο της περιόδου σε πόλη, με περάσματα από ιστορικές φιγούρες της εποχής, όπως οι George Crook, Wyatt Earp, E. B. Farnum, George Hearst, Wild Bill Hickok, Calamity Jane, Sol Star, A. W. Merrick, Jack McCall και Charlie Utter. Πρωταγωνιστές της οι εξαιρετικοί Timothy Olyphant και Ian McShane, που ερμήνευσαν τους κεντρικούς ήρωες στην πλοκή και επίσης υπαρκτά πρόσωπα, Seth Bullock και Al Swearengen. Η σειρά θεωρείται δικαίως μια από τις καλύτερες όλων των εποχών, ενώ το σύντομο κόψιμό της οδήγησε τελικά στη δημιουργία της ομώνυμης ταινίας, τα γεγονότα της οποίας τοποθετούνται δέκα χρόνια μετά από εκείνα της σειράς.

Mildred Pierce [2010]

Δεκατρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Kate Winslet σάρωσε σε όλα τα τηλεοπτικά βραβεία της εποχής, πρωταγωνιστώντας στο Mildred Pierce σε σκηνοθεσία του Todd Haynes. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του James M. Cain από το 1941, η σειρά αποτελεί το πορτρέτο μιας single μητέρας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, η οποία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα ανοίγοντας το δικό της εστιατόριο. Η ίδια θα ερωτευτεί την ίδια περίοδο έναν άνδρα, προσπαθώντας να ισορροπήσει όλες τις νέες συνθήκες στη ζωή της και να εισπράξει την αγάπη της κακομαθημένης και άκρως ναρκισσιστικής μεγαλύτερης κόρης της, Veda (Evan Rachel Wood). Πέντε απολαυστικά επεισόδια που θα σας κάνουν να αναζητήσετε και την πρώτη διασκευή της ιστορίας, στο ομώνυμο film noir του 1945 με πρωταγωνίστρια τη Joan Crawford.

Silicon Valley [2014-2019]

Μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές κωμωδίες όλων των εποχών, το Silicon Valley υπήρξε η απόλυτη παρωδία του τεχνολογικού κόσμου, εστιάζοντας στη ζωή του Richard Hendricks (Thomas Middleditch), ενός προγραμματιστή και ιδρυτή μιας  startup εταιρείας. Η σειρά παρακολουθεί τον Hendricks όσο ο ίδιος πασχίζει να διατηρήσει την εταιρεία του και όσο ο ανταγωνισμός από μεγαλύτερες εταιρείες απειλεί να τον ισοπεδώσει. Συμπρωταγωνιστές του οι T.J. Miller, Josh Brener, Martin Starr, Kumail Nanjiani, Zach Woods, Amanda Crew, Matt Ross και Jimmy O, που κράτησαν επάξια τη σειρά για έξι απολαυστικές σεζόν.

The Night Of [2016]

Βασισμένο στο εντελώς υποτιμημένο τηλεοπτικό δράμα του BBC, Criminal Justice, – και πιο συγκεκριμένα στην πρώτη σεζόν του – το The Night Of αποτελεί μια από τις miniseries-διαμάντια του ΗΒΟ, με καλοδουλεμένα ατμοσφαιρική thriller διάθεση και ασκώντας δριμύ κατηγορώ στο διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ. Στη σειρά παρακολουθούμε τον Riz Ahmed να ερμηνεύει έναν νεαρό φοιτητή που κατηγορείται λανθασμένα για φόνο, με το ensemble να συμπληρώνεται από τους John Turturro και Michael K Williams. Η σειρά εισέπραξε 13 (!) υποψηφιότητες για Emmy, κερδίζοντας τελικά 5 από αυτά και με τον Ahmed να παίρνει σπίτι του το αγαλματίδιο για τον Outstanding Lead Actor in a Limited Series.

Flight of the Conchords [2007-2009]

Έχοντας πρώτα ξεκινήσει την καριέρα τους δημιουργώντας μια μπάντα με τον επίσης Νεοζηλανδό σκηνοθέτη Taika Waititi, οι πολυοργανίστες Bret McKenzie και Jemaine Clement έγιναν παγκοσμίως γνωστοί μέσα από το εντελώς niche και απολαυστικό sitcom του Flight of the Conchords, που προβλήθηκε στο ΗΒΟ από το 2007 μέχρι και το 2009. Η σειρά ακολουθεί το real-life duo όσο αυτό ερμηνεύει fictionalised εκδοχές του εαυτού του, με τους δύο χαρακτήρες να αναζητούν τη φήμη στη Νέα Υόρκη, παίζοντας στην μπάντα των Flight of the Conchords. Υποψήφιο για 10 Emmy και απολαυστικά καλό.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured