Το γκλάμουρ μετριέται με αριθμούς σε αυτήν την αστραφτερή κινηματογραφική σειρά (που μέχρι τώρα έφερε την υπογραφή του Στίβεν Σόντερμπεργκ και των mega stars Τζορτζ Κλούνι, Μπραντ Πιτ), η οποία μόλις ντύθηκε γυναικεία για να συμβαδίσει με την εποχή του #metoo. Tαυτόχρονα, όμως, επιβεβαίωσε και την παραδοσιακή άποψη ότι, για τον θηλυκό πληθυσμό, τα διαμάντια είναι παντοτινά.

24bbMvw_2.jpeg

Ο Ντάνι Όσιαν δεν μένει πια εδώ, άφησε όμως στο πόδι του τη δαιμόνια αδελφή του, η οποία διαθέτει παρόμοια ευφυΐα και ακριβώς την ίδια ροπή προς την παρανομία. Η Ντέμπι Όσιαν (Σάντρα Μπούλοκ) πέρασε 5 χρόνια, 8 μήνες και 12 μέρες στη φυλακή, διατηρώντας άψογα τη φόρμα της και σχεδιάζοντας τη ληστεία του αιώνα. Στόχος της είναι 150 εκατομμύρια δολάρια στη μορφή ενός ακριβοθώρητου, αμπαροκλειδωμένου κοσμήματος, που θα αναδυθεί στο φως για χάρη της διάσημης ηθοποιού Ντάφνε Κλούγκερ (Αν Χαθαγουέι), όταν εκείνη θα βρίσκεται στο επίκεντρο του εξόχως εστέτ Met Gala. Η Ντέμπι, έχοντας στο πλευρό της μια παλιά σύντροφο στο έγκλημα, τη Λου (Κέιτ Μπλάνσετ), θα συγκεντρώσει μια παλιοπαρέα από τοπ απατεώνισσες –μεταξύ αυτών μια πορτοφολού, μια κλεπταποδόχο και μια χάκερ– ενώ θα επιστρατεύσει και μια εκκεντρική σχεδιάστρια μόδας σε δημιουργική πτώση (Έλενα Μπόναμ Κάρτερ), προσφέροντάς της μια ευκαιρία ζωής, συν ένα γερό κομπόδεμα. Όλες μαζί θα συμβάλλουν σε ένα πλάνο που δεν φαίνεται να μπάζει από πουθενά.

24bbMvw_3.jpeg

Και, πράγματι, δεν μπάζει. Εν μέσω μιας πολύχρωμης, πολυτελούς, μοδάτης, αισθητικά απογειωτικής δίνης, η οποία φέρνει στον νου παλαιότερες, πιο ανέμελες και μακράν πιο ματαιόδοξες μέρες, οι κρίκοι ενώνονται ένας-ένας σχηματίζοντας αρμονικά τη φιλόδοξη αλυσίδα που καταλήγει στον λαιμό της ανίδεης Ντάφνε. Κάτι θαυμάσιο για τη συμμορία της ταινίας, αλλά όχι για την ίδια την ταινία, γιατί όταν λείπουν τα εμπόδια και οι ανατροπές, λείπει και το σασπένς. Μην το ψάξετε, δεν θα το βρείτε πουθενά. Το σενάριο των Γκάρι Ρος (ο οποίος, επίσης, σκηνοθετεί) & Ολίβια Μιλτς είναι φτιαγμένο για να υμνήσει, υποτίθεται, το θηλυκό μυαλό, η θηλυκότητα του οποίου, όμως, αποδεικνύεται κυρίως από το γεγονός ότι οι ηρωίδες τυχαίνει να είναι γυναίκες: ελάχιστα είναι τα στοιχεία που θυμίζουν το φύλο τους, αφού οι γυναικείοι ρόλοι στη «Συμμορία των 8» λειτουργούν, στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, με αρσενικό τρόπο. Αν εξαιρέσεις τα διαμάντια και την υψηλή ραπτική, φυσικά.

24bbMvw_4.jpeg

Η πικάντικη, εκφραστικότατη Αν Χάθαγουεϊ επιβεβαιώνει την κωμική της φλέβα (και το πόσο της πάνε τα κόκκινα), αφού, ως κακομαθημένη σταρ, κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση και βγάζει γέλιο. Πράγμα όχι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται, αφού η  αγαπημένη Σάντρα Μπούλοκ μοιάζει εδώ να διεκπεραιώνει το επαγγελματικό καθήκον της. Αν επίσης περιμένατε να δείτε, για μία φορά, την Κέιτ Μπλάνσετ να πλήττει θανάσιμα, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ είναι ...η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ –άψογη ως νευρωτική fashion designer και σταθερά χάρμα οφθαλμών.

Η «Συμμορία των 8», μια φροντισμένη, γυαλιστερή (βοηθούσης και της φωτογραφίας του ΄Αιγκελ Μπράιλντ) παραγωγή, γλιστράει αβίαστα και διασκεδαστικά στη μεγάλη οθόνη, χρησιμεύοντας σαν χαρωπό κινηματογραφικό διάλειμμα από την καθημερινότητα. Αλλά μέχρι εκεί.

Η.Π.Α.
Σκηνοθεσία: Γκάρι Ρος
Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Μπούλοκ, Αν Χάθαγουεϊ, Κέιτ Μπλάνσετ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Ριάνα
Διανομή: Tanweer

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured