Στους χαοτικούς, μουσικούς καιρούς που διανύουμε εδώ και χρόνια μετά την επέλαση της ψηφιακής επανάστασης, γράφονται πολλές, παράλληλες ιστορίες μικρών θριάμβων από μπάντες που μπορεί να μην κυριαρχούν στο κεντρικό, μουσικό αφήγημα, αλλά καταφέρνουν να συσπειρώνουν λάτρεις μία συγκεκριμένης σκηνής με τη φρεσκάδα και την ενέργεια που της χαρίζουν. Μία τέτοια χαρακτηριστική, όσο και ανέλπιστη, περίπτωση είναι αυτή των Βέλγων SONS, οι οποίοι εδώ και περίπου μία 5ετία -με τη διακοπή της πανδημίας φυσικά- χτίζουν το όνομα ενός εκ των πιο καυτών live συγκροτημάτων στο χώρο του garage punk. Στην πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα κατέστησαν σαφές το πως το έχουν καταφέρει και γιατί βλέπουμε το όνομα τους -ακόμη και με μικρά γράμματα- στις αφίσες μερικών εκ των μεγαλύτερων, μουσικών φεστιβάλ.

Η συναυλιακή δράση στο six d.o.g.s ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:30 με τους Commuter, την αθηναϊκή post-punk τετράδα η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα το ντεμπούτο EP της. Έπειτα από μία χλιαρή, τελευταία εμφάνιση, μπήκαν με διάθεση να κλείσουν στόματα και τα κατάφεραν και με το παραπάνω. Στα 45 λεπτά της εμφάνισης τους, δεν άφησαν τη σχετικά μικρή προσέλευση να τους επηρεάσει, και πάτησαν γκάζι, ξαφνιάζοντας με το σφιχτό παίξιμο, τη χημεία και τη στιβαρότητα του ήχου τους. Πέρα από τα κομμάτια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, έπαιξαν ακόμη ένα με  ελληνικό στίχο και το "Glasgow" στο οποίο φάνηκε ένα ακόμη ατού της μπάντας, που είναι η πειστική βρετανική προφορά του frontman Διονύση Κουταβά. Αν θα πρέπει να βελτιώσουν κάτι, είναι η φαντασία στις συνθέσεις τους καθώς και ο κάπως άτσαλος και βεβιασμένος τρόπος που ωθούν την κλιμάκωση τους. Αξίζει, με την ευκαιρία, να σημειώσουμε πως οι commuter σε λίγες μέρες αναχωρούν για την παρθενική τους εμφάνιση εκτός ελληνικών συνόρων, το Σάββατο 1 Απριλίου στη Βουδαπέστη, ως opening act των Γάλλων post-punkers Unschooling.

commuter1commuter2commuter3commuter4commuter5commuter6commutervertical

Λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκαν στη σκηνή οι SONS μπροστά σε φανερά περισσότερο κοινό και χωρίς να χάσουν καθόλου χρόνου άρχισαν να γκαζώνουν ασταμάτητα με ελάχιστα διαλείμματα έως το τέλος του live. Χωρίς τα τραγούδια τους να έχουν κάτι το ιδιαίτερο (ικανοποιούν τα απαραίτητα στάνταρ του garage punk ήχου με στακάτους one-word στίχους, μελωδικές γέφυρες και κιθαριστικές εξάρσεις στο ρεφρέν) είναι το εντυπωσιακό παιχτικό δέσιμο, η σαρωτική, μεταδοτική ορμή, το επικοινωνιακό χάρισμα και γενικότερα η αβίαστα cool σκηνική τους παρουσία, που τους ανεβάζει κατευθείαν ορισμένα levels σε σχέση με την επόμενη μπάντα εκεί έξω. Παίζοντας κομμάτια και από τους δύο δίσκους τους  - το Family Dinnner του 2019 και το Sweet Boy του 2022 - έσπειραν το πανικό ανάμεσα στο κοινό και μοίραααν αλλεπάλληλα highlights, ξεχωρίζοντας το “Naugthy” με τις ανθεμικές, φεστιβαλικές κιθάρες,  το “Momentary Bliss” με τα sing along καλέσματα,  το “Family Dinner” με τη μπόλικη βρωμιά και το kraut rock ρυθμό που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Black Rebel Motorcycle Club και King Gizzard and the Lizzard Wizard και φυσικά το “Ricochet” στο φινάλε κατά τη διάρκεια του οποίου έστησαν ένα απολαυστικό παιχνίδι με το κοινό.

sons2sons3sons4

sonsvertical1sons5sons6sons7sons8sonsvertical2

Συνολικά ήταν μία εξαιρετική βραδιά και μία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση από την Primitive Music, παρουσιάζοντας δύο μπάντες που ζουν τη στιγμή τους και δεν έχουν σκοπό να την αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτη. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured