search

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ - ΔΙΕΘΝΗ

Γέμισε το Six d.o.g.s. για ένα εξαιρετικό DJ set, που χόρεψε άπαντες στις dub και house εκφάνσεις της κλασικής soul μετρονομίας, μπλέκοντας ταυτόχρονα το hip hop και την acid jazz με χυμώδη funky breaks...

Χώρος | Six d.o.g.s., Αθήνα
Ημερομηνία διεξαγωγής | 18/2/2018
Φωτογράφος | Νίκος Ζαραγκόπουλος

Ο George Evelyn, ο οποίος κρύβεται πίσω από το (εξαιρετικό) όνομα «Nightmares Οn Wax», κατάγεται πολιτισμικά από τους πολυρυθμικούς, υποφωτισμένους διαδρόμους της αστικής soul και όχι από την ηλεκτρονικές και drum ’n’ bass νευρώσεις που τροφοδοτούν τις απανταχού downtempo συλλογές και όσα DJ mixes είναι ταγμένα στο απροβλημάτιστο chill-out. Με το DJ set που παρουσίασε στο Six d.o.g.s., έδειξε ότι κρατάει τη δάδα των dub και house εκφάνσεων της κλασικής soul μετρονομίας και την πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

47cNtmwx_2.JPG

Το ορεκτικό της βραδιάς προσέφερε με άψογο επαγγελματισμό και γνώση του υλικού του ο εξαιρετικός Stiko, ενώ το επιδόρπιο, με συστατικά τις ελλειπτικές λούπες, τα αυτάρκη μέρη μουσικής και την πλήρη ανάπτυξη των χορευτικών μοτίβων, ο Mr. Z, ο οποίος διαθέτει ομολογουμένως τρομερή καλαισθησία και στυλ. To line-up δεν είχε ανάγκη την up tempo χορευτική διάθεση για να βάλει με το ζόρι φωτιά στην ατμόσφαιρα και να κρατήσει τον κόσμο, που σημειωτέον γέμισε τον χώρο. Κανένα «ευκολάκι» και κανένα στρεσαρισμένο ξέσπασμα δεν χρειάστηκε για να κάνει τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν.

47cNtmwx_3.JPG

47cNtmwx_4.JPG

Αυτό που κάνει τη διαφορά στην αισθητική και στην άποψη του George Evelyn περί dance κουλτούρας, είναι το αδιαφιλονίκητο γεγονός πως όχι μόνο διαθέτει ωραίες ιδέες, αλλά τις μετουσιώνει σε αποτέλεσμα αξιώσεων. Τα decks του Six d.o.g.s βρέθηκαν λοιπόν στα ικανά χέρια ενός άξιου τεχνίτη, που διαθέτει αρκετή πείρα για να ξέρει πότε να γίνει «crowd pleaser», πότε να τολμήσει να ξεφύγει και πότε να μας στείλει νοερά στο αφηρημένο τοπίο της βρετανικής ηλεκτρονικής μουσικής απ’ το οποίο προέρχεται. Ο Nightmares Οn Wax παίζει με τις παράξενες ατμόσφαιρες, αλλά και με τις φωτοσκιάσεις στο dancefloor. Κυρίως, όμως, παίζει με τις φαντασιώσεις του υποψιασμένου clubber, που αναζητά σε φθαρμένα βινύλια απ’ το παρελθόν το πρωτάκουστο για τα αυτιά του.

47cNtmwx_5.JPG

47cNtmwx_6.JPG

Το hip hop και η acid jazz έμπλεξαν λοιπόν ικανοποιητικά με τα χυμώδη funky breaks, από 3 DJ που είναι θιασώτες ενός «εξερευνητικού» στιλ –που περιεργάζονται δηλαδή με ευλάβεια τους καλά στοιχισμένους ήχους, με τους σύγχρονους φακούς τους. Ο Nightmares Οn Wax απέδειξε ότι είναι υπερταλαντούχος, καθώς μπορεί να παντρέψει τις μουσικές του μνήμες με καινούργιες φόρμες. Όταν δε βρίσκεται στα decks, η ανομοιογένεια των αναφορών του αποκτά μία τάξη. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η βραδιά κατάφερε να αφήσει πίσω της μια αίσθηση «πολιτισμού» και όχι μόνο πτώματα που κατέρρευσαν και τα βρήκε το ξημέρωμα.

 

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Ο Φοίβος Δεληβοριάς συναντά τον Γιάννη Λογοθέτη

Ακούστε όλον τον νέο δίσκο που έφτιαξε παρέα με τους Χατζηφραγκέτα

Δημήτρης Πετσετάκης: Ηλεκτρονική μουσική είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να επικοινωνήσει με την κοσμική σκόνη...

Η επικείμενη εμφάνισή του στο ADD Festival 2019 (Παλιό Αεροδρόμιο Ελληνικού, Σάββατο 25 Μαΐου) ήταν…

Νέο βιντεοκλίπ για τους Calexico

Δείτε το "Midnight Sun", μία ακόμα συνεργασία τους με τους Iron & Wine

Primal Scream: Primal Scream [1989]

Πριν την acid έκρηξη του Screamadelica, εξερεύνησαν την πιο σκληρή πλευρά της δισκοθήκης τους, με…

Η PJ Harvey σε ένα Κελί γεμάτο Κόσμο

Ακούστε το καινούριο της τραγούδι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

The KVB - 10 αγαπημένοι δίσκοι

Συνδυάζοντας την αγάπη τους για το post-punk των 1980s και τα ηλεκτρονικά των 1990s, το λονδρέζικο…

40 χρόνια από το Lodger του David Bowie

Ξεκομμένο από την περίφημη «Τριλογία του Βερολίνου», υπήρξε ένα από τα πιο περιφρονημένα του…

Σκότωσε το διαδίκτυο τις μεγάλες μπάντες; Ή απλά δεν βγαίνουν πια;

Στο σημερινό περιβάλλον, οφείλεις να σκάψεις βαθιά. Και να έχεις πλέον κατά νου, ότι η «καθαρότητα»…

10 αγαπημένα άλμπουμ για τους The BitterSweet

Τέλη του 2018, κυκλοφόρησαν ψηφιακά το νέο τους άλμπουμ The Age Of New Delirium –σύντομα δε θα…

«Ανεξάρτητη» μουσική, για «ανεξάρτητο» σινεμά

Aς μη γελιόμαστε: όσο υπάρχει ανεξάρτητο σινεμά, τόσο υπάρχει και ανεξάρτητη μουσική. Τα πράγματα…