Photos: Olga K.



Ένα νέο μεγάλο festival γεννιέται ή θα έχουμε πάλι μια από τα ίδια; Σε κάθε νέα προσπάθεια διοργάνωσης ενός τόσο μεγάλου event μοιραία θα υπάρχει και αυτή η απορία. Αν κρίνουμε βέβαια από τα χαρούμενα πρόσωπα που είδαμε κατά την αποχώρηση από τον χώρο, μάλλον το πολλά υποσχόμενο Fly Beeyond Festival αυτή τη στιγμή έχει εκπληρώσει κατά το 1/3 τον στόχο του...

Προτού μπούμε στην όποια ανάλυση/κριτική των συγκροτημάτων που εμφανίστηκαν, θα ήταν άδικο να μην αποδώσουμε τα απαραίτητα εύσημα για την άρτια διοργάνωση του festival! Μην είμαστε μίζεροι - όσο πρέπει να κριτικάρουμε τα στραβά, άλλο τόσο πρέπει να συγχαίρουμε τα... "ίσια". Η σκηνή ήταν όσο μεγάλη χρειαζόταν, η επιλογή του χώρου super, ο ήχος δεν χάλασε ούτε δευτερόλεπτο, τα δύο μεγάλα Video Walls προσέδιδαν μια Ευρωπαϊκή νότα και τέλος οι υπεύθυνοι φύλαξης ευγενέστατοι - όλα αυτά μαζί με αναρίθμητα άλλα είναι παράγοντες που αποδεικνύουν ότι είχε γίνει σωστή προεργασία, με συνέπεια να φανεί και στο τελικό αποτέλεσμα. Όσοι λοιπόν σκέφτεστε να επισκεφτείτε μια από τις δύο επόμενες μέρες δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Οι ορδές από 12-13-14χρονα πάντως που παρευρέθησαν στην πρώτη θα έχουν να σας πουν τα καλύτερα!



Η αλήθεια είναι ότι συγκράτησα με κόπο την αμηχανία μου απέναντι τους εφήβους που κατενθουσιασμένα έφταναν στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσουν την Αvril, αλλά προτού καλά καλά το καταλάβω, οι Suave Gap είχαν ανεβεί στη σκηνή και η πρώτη μέρα του Fly Beeyond Festival ξεκινούσε. Ελληνική pop/punk μπάντα με αρκετές live εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της πόλης, οι Suave Gap έπαιξαν τα δροσερά, ανάλαφρα κομμάτια τους -που μπορεί κανείς ν’ ακούσει στο profile τους στο myspace- και διασκέδασαν το νεαρό κοινό κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον για τη συνέχεια.



Οι Dear Darkstar δεν χωράει αμβισβήτηση ότι αποτελούσαν μακράν το βαρύτερο όνομα της μέρας. Αν και οι μέχρι στιγμής εμφανίσεις τους ήταν κυρίως σε μικρομεσαία clubs, σε κανένα σημείο δεν έδειξαν να επηρεάζονται αρνητικά από τo πρώτο τους live σε μεγάλο festival. Η κίνηση να παίξουν για πρώτο κομμάτι το "Smells Like Teen Spirit" αποδείχτηκε ευφυέστατη μιας και ο κόσμος 'τσίμπησε' και μόνο στο άκουσμα του πιο γνωστού riff που είχε γραφτεί στα 90's. Η συνέχεια είχε φυσικά κομμάτια από το πρόσφατο EP τους με τα The Prestige και Hot 'N Dirty να ξεχωρίζουν, αλλά και κάποια παλαιότερα όπως το Ghost Orchid. Ίσως το set να ακουγόταν 'too heavy' για τα αυτιά αρκετών 14χρονων που παράλληλα με την Avril Lavigne στο iPod έχουν φορτώσει και Britney Spears, αντικειμενικά πάντως δεν εντόπισα το οποιοδήποτε ψεγάδι στους Dear Darkstar. Τα cd που είχαν για διάθεση σχεδόν εξαφανίστηκαν, οπότε εν κατακλείδι αυτό τα λέει όλα.



Τα opening acts ολοκληρώθηκαν με την εμφάνιση των Mikro (στη θέση των The Rasmus που δεν έπαιξαν τελικά), οι οποίοι παρουσίασαν ένα εξαιρετικό set με παλιά και νέα κομμάτια και φοβερά remixes. Με τους pop/ηλεκτρονικούς ήχους τους και το αστείρευτο κέφι τους επί σκηνής έδωσαν εκρηκτικό τόνο στη βραδιά, δημιούργησαν άκρως χορευτική ατμόσφαιρα και ζέσταναν το κοινό για να υποδεχτεί στη συνέχεια το main act...



Μισή ώρα μετά το κλείσιμο του set των Mikro λοιπόν, η Avril Lavigne, μαζί με τους ‘Punk Rock Supremes’ (τη μπάντα της…) και τέσσερις χορεύτριες, εμφανίστηκαν επί σκηνής. Οι α-λα Σάκης Ρουβάς τσιρίδες που ακούστηκαν λίγο έλειψαν να σπάσουν τα τζάμια στη στέγη Καλατράβα και να διαταράξουν τα ήδη ευπαθή τύμπανα μου. Για ένα άτομο όπως εγώ που δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με την δισκογραφία της χαριτωμένης Καναδέζας, το show επί της ουσίας άρχιζε και τελείωνε εκεί: σε μια συναυλία ενός Teen Idol δεν περιμένεις να ακούσεις κομμάτια που θα σε βυθίσουν σε κοινωνικούς προβληματισμούς αλλά αυτό ακριβώς που είδαμε από την Avril Lavigne -εφηβικοί έρωτες, το νέο skate deck και ο κακός Κύριος Smith που μου έβαλε C+ στην Iστορία. Μεγαλύτερη ανταπόκριση όπως αναμενόταν υπήρχε στα Girlfriend και Sk8er Boi, με ενίοτε μπαλαντικές εκλάμψεις όταν ακούστηκε το When You’re Gone αλλά και R’N’B στη μίξη στο Ι Don’t Have To Try. Οι φήμες που είχα ακούσει ότι live δεν της βγαίνει με τίποτα η φωνή δεν επαληθεύτηκαν, αντιθέτως μπορώ να πω ότι τόσο τις χαμηλές όσο και τις υψηλές νότες τις χειριζόταν άψογα.



Μετά από μια διασκευή στο All The Small Things των Blink 182 και ένα encore (το set διήρκησε περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο) η Avril Lavigne καληνύχτισε το αφηνιασμένο εφηβικό κοινό και η πρώτη μέρα του Fly Beeyond Festival έληξε με τον καλύτερο τρόπο. Επιτέλους είδαμε κάτι διαφορετικό και αναζωογονητικό στην επαναλαμβανόμενη συναυλιακή μιζέρια της Ελλάδας και ειλικρινά παρ’ ότι η Avril δεν είναι φυσικά μέσα στα άμεσα ακούσματα μου, διασκέδασα απίστευτα. Well Done!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured