Τα μεγάλα μουσικά συγκροτήματα από το εξωτερικό δίνουν συνήθως μια συναυλία στην Αθήνα, το πολύ κι άλλη μια στη Θεσσαλονίκη, όταν αποφασίζουν να περιλάβουν την Ελλάδα στις Ευρωπαϊκές περιοδείες τους. Αυτή τη φορά όμως οι Calexico έκαναν τη διαφορά με μια συναυλία στα Χανιά της Κρήτης, τη μοναδική που έδωσαν αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Η συναυλία αυτή στην πανέμορφη πόλη των Χανίων με opening act τους δικούς μας Earthbound αποτέλεσε πόλο έλξης για τους συντάκτες του Avopolis/Sonik, που έδωσαν μαζικά το παρών στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου το βράδυ της 5ης Αυγούστου.

Το πρωί της ίδιας μέρας οι Calexico παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος Joey Burns και John Convertino μίλησαν για τις νέες δισκογραφικές τους δουλειές, ένα νέο προσωπικό δίσκο του John Convertino που κυκλοφόρησε πρόσφατα, καθώς κι ένα νέο δίσκο που ηχογραφούν μαζί αυτή την περίοδο. Αναφέρθηκαν επίσης στις συμμετοχές τους σε άλλα side projects, την πρόσφατη συνεργασία τους με το γκρουπ Los Super Seven, τη Nancy Sinatra, τον DJ Panoptika της Nortek Collective και τους Gotan Project. Τέλος δεν απουσίαζε η κλασική ερώτηση που γίνεται στους αμερικανούς καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια: πώς σχολιάζουν την πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ. Σ’αυτό το σημείο οι Calexico περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια κι έκαναν ξεκάθαρη την αντίθεσή τους στη διακυβέρνηση Bush, καθώς και στην ακρότητα, το συντηρητισμό και τη μονομέρεια που, όπως εξήγησαν, χαρακτηρίζουν τα κυριότερα media των ΗΠΑ σήμερα.

Λίγο μετά τις 10 μμ το πανηγύρι στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη: οι Earthbound ήταν ήδη στη σκηνή για το πιο εμπνευσμένο opening συναυλίας αυτό το καλοκαίρι, με ένα πολυμελές σύνολο που περιλάμβανε κιθάρες, τρομπέτες, μια τεράστια ποικιλία από κρουστά, ακουστικό μπάσο κι ενίοτε φυσαρμόνικα. Ο ήχος τους, ένα fusion στοιχείων από funk, world, rock, country, americana και latin, ήταν πραγματικός δυναμίτης, κι η παθιασμένη ερμηνεία των μελών του συγκροτήματος έκανε τον κόσμο –εκ των οποίων και πολλούς φανατικούς οπαδούς τους- να παραληρεί! Τα περισσότερα από τα κομμάτια που έπαιξαν προέρχονταν από τον τελευταίο τους δίσκο “Brotherhood of the Dog” (ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στο top 5 του κολλεγιακού σταθμού KSZU του San Fransisco), ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η ερμηνεία του “El Carretero”, ενός παραδοσιακού κουβανέζικου τραγουδιού, καθώς και το “The Chase”, το κύριο θέμα από τη γνωστή ταινία του Αντώνη Καφετζόπουλου “Στάκαμαν”.

Η συνέχεια όμως ήταν ακόμη πιο δυνατή: μετά από ένα γρήγορο soundcheck οι Calexico πήραν τη σκυτάλη για ένα απολαυστικό set γεμάτο εκπλήξεις. Η αρχή έγινε με κομμάτια από τον τελευταίο τους δίσκο “Feast of Wire” που εναλλάσσονταν αρμονικά με κομμάτια από προηγούμενους δίσκους αγαπημένους στο ελληνικό κοινό, όπως το “Black Light” και το “Hot Rail”. Tο ύφος γινόταν ολοένα και πιο λάτιν στη διάρκεια της συναυλίας με κομμάτια όπως το “Across the Wire”, “Minas de Cobre”, “El Picador”, “Dub Latina” και “Guero Canelo”, ενώ προς το τέλος ο τρομπετίστας Jacob Valenzuela τραγούδησε στα ισπανικά το “Ojitos Traidores”. Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν τα καθιερωμένα πλέον hits του γκρουπ “Stray” και “Crystal Frontier”. Η έκπληξη όμως έγινε κάπου στα μέσα της συναυλίας: εκεί έγινε μια απρόσμενη πανκ-ροκ στροφή που ξεκίνησε με τη διασκευή στο “Corona” των Minutemen και συνεχίστηκε δυνατά με ένα τεράστιο ροκ αυτοσχεδιασμό στη διασκευή του “Alone Again Or” των Love που περιείχε το “Love Will Tear Us Apart” των Joy Division! Παρότι ο Burns έχει δηλώσει επανειλλημένα το θαυμασμό του για αρκετά συγκροτήματα της πανκ και ροκ σκηνής, αυτή ήταν η πρώτη φορά που άκουγα τους ίδιους τους Calexico σαν ένα αυθεντικό πανκ-ροκ συγκρότημα με άγριες κιθαριές και φρενήρεις ρυθμούς στα ντραμς, κι αυτή ήταν σίγουρα η αποκάλυψη της βραδιάς! Στη συναυλία ακούσαμε και κάποια καινούρια κομμάτια που θα περιλαμβάνονται στον επόμενο δίσκο των Calexico, όπως το “All Systems Red”, μια συμπαθέστατη ροκιά που αναμένεται να τραβήξει την προσοχή μας μέσα στους επόμενους μήνες.

Εκτός από την απολαυστική μουσική των Calexico, η βραδιά περιελάμβανε και πλούσιο θέαμα που πρόσφερε αφιλοκερδώς το χανιώτικο κοινό: λίγα λεπτά αφού ξεκίνησαν να παίζουν οι Calexico, μια κοπέλα ανέβηκε στη σκηνή και άρχισε να λικνίζεται αισθησιακά στο ρυθμό της μουσικής. Οι φίλοι της, καθώς και άλλοι θαυμαστές του ωραίου φύλου άρχισαν να την αποθεώνουν, θέτοντας εκ των πραγμάτων το δημοφιλές συγκρότημα σε δεύτερο ρόλο. Κι αντί να κατέβει η κοπέλα από τη σκηνή μετά το τέλος του τραγουδιού, όπως λογικά θα περίμενε κανείς, το θέαμα απλώς εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή ενός σκύλου που βρέθηκε, άγνωστο πώς, πάνω στη σκηνή κι άρχισε να πηγαινοέρχεται δεξιά κι αριστερά. Οι Calexico απέδειξαν έμπρακτα ότι διαθέτουν χιούμορ, καθώς συνέχισαν να παίζουν κανονικά, παρόλα όσα εξελίσσονταν για κάμποση ώρα μπροστά τους πάνω στη σκηνή. Το θέαμα συνεχίστηκε ως το τέλος της συναυλίας όταν παρέες νεαρών άρχισαν να χορεύουν όλοι μαζί μπροστά από τη σκηνή, να σηκώνουν φίλους τους στα χέρια και να τους περιφέρουν τριγύρω…

Σε γενικές γραμμές πάντως τα Χανιά λάτρεψαν τους Calexico, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάνουν μια σειρά από encore στο τέλος της συναυλίας. Αυτή η συναυλία θα μείνει οπωσδήποτε στη μνήμη μας σαν μια αξέχαστη βραδιά με υπέροχη μουσική, χορό και μπόλικη Κρητική τρέλα…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured