Κείμενο: Γιώργος Γεωργούσης
Photos: LiveAlive Pictures / Kissadjekian


Δίχως τους Kraftwerk αρκετά πράγματα στη μουσική του σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Δίχως το live του Σαββάτου δεν θα υπήρχε εκείνο το ακατάπαυστο ρίγος, δεν θα υπήρχαν εκείνες οι αναμνήσεις που βγήκαν στην επιφάνεια, ούτε φυσικά η επιθυμία η συγκεκριμένη συναυλιακή εμπειρία να επαναληφθεί κάποια στιγμή μελλοντικά.

Η αρχή ήταν εντυπωσιακή. ‘The man machine’! Αναμφισβήτητα η ΙΔΑΝΙΚΗ αρχή. Οι Kraftwerk βγαίνουν πίσω από τα laptop τους, μέσα στα κουστούμια τους, σαν επιστήμονες του παλιού σοβιετικού μπλοκ λίγο πριν μια πυρηνική δοκιμή. Το video art που παίζει από πίσω είναι εσκεμμένα κάπου ανάμεσα στο μινιμαλισμό και την τεχνοτροπία που υπήρχε πολλά χρόνια πίσω.



‘Tour de France’, εις διπλούν μάλιστα, έτσι για να μην λησμονηθεί η μεγάλη αγάπη για την ποδηλασία. Κάπου στη μέση της συγκεκριμένης ενότητας και μέχρι πριν το ‘Model’ ήταν το μοναδικό μέρος της συναυλίας που αισθανόμουν, σκεφτόμουν και συμπεριφερόμουν κανονικά. Τα ‘Neon lights’ και ‘Autobahn’ ξεσηκώνουν το κοινό, αλλά το ‘Model’ το πάει αρκετά βήματα πιο πέρα.

Το ‘Radioactivity’ ήταν ένα σοκ. Σίγουρα ανήκει στις συγκλονιστικότερες μεμονωμένες συναυλιακές εμπειρίες που έχω ζήσει μέχρι τώρα. Και κατά πάσα πιθανότητα και πολλών άλλων… Η ώρα του ‘Trans Europe Express’ φτάνει αλλά εγώ σκέφτομαι ακόμα τι είχε γίνει μπροστά στα μάτια μου πέντε λεπτά νωρίτερα.



Το ‘Robots’ βρίσκει τους Kraftwerk εκτός σκηνής και τα τέσσερα ρομπότ στη θέση τους. Τα μέλη επιστρέφουν με τις γνωστές διαστημικές στολές και παραμένουν στιλιστικά έτσι μέχρι και το τέλος της συναυλίας. ‘Music non stop’ από το Electric café του ’86, οι Kraftwerk φεύγουν ένας-ένας με διαφορά μερικών λεπτών και τέλος. Δύο ώρες ακριβώς. Γεμάτες δεκάδες συναισθήματα, μερικά από τα πιο αγαπημένα μας τραγούδια σε ένα live που δύσκολο να ξεχάσουμε στο άμεσο μέλλον. Αν βέβαια μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ ένα τέτοιο live.

Υ.Γ.: Και τι δεν θα έδινα να άκουγα και το ‘Metropolis’…

Δείτε εδώ την εμφάνισή τους:

https://www.youtube.com/watch?v=kdVnrEJWYIs

Και μια ολόκληρη εμφάνιση από το 2005:

Click εδώ για να διαβάσετε για την εμφάνισή τους στη Μονή Λαζαριστών.

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured