Τις γουστάρω τις σεπτεμβριάτικες συναυλίες. Είναι σα να σε υποδέχονται μετά την επιστροφή από τη «λοξοδρόμηση» των διακοπών, σα να σε βάζουν ομαλά στην «κανονικότητα», αποκαθιστώντας την επαφή με πράγματα και αισθήματα που αναγκαστικά άφησες στην άκρη μέσα στο καλοκαίρι. Κάπως έτσι, ανέμενα τη συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη με προσμονή. Δεν έμελλε, όμως, να επιδράσει πάνω μου όπως το ήθελα...

Foteiv_2.JPG

 Το πράγμα στράβωσε από την προσέλευση κιόλας. Ο κόσμος ήταν πολύς, η ζέστη άλλη τόση, η υγρασία και η τσίκνα από τις στοιχισμένες «βρώμικες» καντίνες έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική και, σα να μην έφταναν όλα αυτά, υπήρχε μια ακατανόητα μεγάλη δυσκολία στην κίνηση του πλήθους προς την είσοδο της Τεχνόπολης –με αποτέλεσμα τους γνωστούς διαπληκτισμούς και τα βρισίδια. Όπως είπε και ο φίλος μου ο Γιάννης, «εμείς εδώ δεν μπορούμε να σταθούμε σε μια ουρά, το οικονομικό μας θα λύσουμε;».

Foteiv_3.JPG

Παρά ταύτα, η καθυστέρηση της έναρξης ήταν μόλις μισάωρη (πολύ μικρότερη δηλαδή της αναμενόμενης) κι έτσι, στις 21:30, η Φωτεινή Βελεσιώτου βγήκε στη σκηνή και ξεκίνησε με τα "Διόδια", συνοδευόμενη από τη Λιζέτα Καλημέρη, στη θέση βέβαια του απόντα Σταύρου Σιόλα. Ήταν μια εκκίνηση αρκετά χλιαρή και τρακαρισμένη, η οποία φάνηκε να επισκιάζει για αρκετή ώρα στη συνέχεια την όλη διάθεση στην Τεχνόπολη.

Foteiv_4.JPG

Το κλίμα, επί σκηνής αλλά και στην πλατεία, άρχισε να αλλάζει από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης, με τον οποίον η Βελεσιώτου είπε τον "Ακροβάτη" των Χαΐνηδων και το "Φίλα Με Τώρα". Από εκεί και κάτω το πράγμα άρχισε να «τσουλάει» καλύτερα, για να απογειωθεί ακόμα περισσότερο με την έλευση του Μανώλη Μητσιά, ο οποίος –παρότι δεν διαθέτει πια παρά μέρος μόνο της παλιάς του φωνής– είχε να προσφέρει στη βραδιά τραγουδάρες όπως το "Ποτέ" και το "Δε Λες Κουβέντα", συνοδεία μιας χορωδίας χιλιάδων φωνών.

Foteiv_5.JPG

Foteiv_6.JPG

Υπήρξαν κι άλλοι φιλοξενούμενοι στην πρώτη μεγάλη συναυλία της Θεσσαλής ερμηνεύτριας, όμως δεν είχαν τον ίδιο αντίκτυπο. Ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου προσπάθησε αρκετά, αλλά δεν κατάφερε πολλά· ο Παντελής Θαλασσινός ήταν μάλλον εκτός κλίματος και η Γιώτα Νέγκα, παρότι όπως πάντα άψογη τεχνικά, επίσης δεν άφησε ισχυρό αποτύπωμα. Όσο για τον Μίνωα Μάτσα, η παρουσία του ήταν ιδιαίτερα διακριτική: συνόδευε τη Βελεσιώτου στο πιάνο, σε κάποια από τα τραγούδια που συνέθεσε για εκείνη στον φετινό καλό δίσκο Είδα Του Τρελού Τα Κλάματα.

Foteiv_8.JPG

Το πιο δυνατό χαρτί της βραδιάς, πάντως, ήταν αναντίρρητα η ίδια η πρωταγωνίστριά της. Η Φωτεινή Βελεσιώτου είναι μια ερμηνεύτρια αφτιασίδωτη, η οποία μάλλον από ...ατύχημα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μουσικής επικαιρότητας: άλλωστε και η ίδια, αναφερόμενη στο σουξέ "Μέλισσες" που την ανέδειξε, είπε ότι «με έβγαλε από τη βολή μου». Ο τρόπος της πάνω στη σκηνή είναι ανεπιτήδευτος, οι ερμηνείες της ακριβώς αυτές που έχουμε ακούσει και στους δίσκους. Φάνηκε δε ιδιαίτερα συγκινημένη από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, αλλά και από τις αντιδράσεις, και τα έδωσε πραγματικά όλα. Διόλου αναπάντεχα, το κοινό δυσκολεύτηκε να την αφήσει να φύγει στο τέλος, «αναγκάζοντάς» την να πιάσει και την κιθάρα στο encore, παρότι, όπως μάς εξήγησε, «δεν ξέρω να παίζω».

Foteiv_7.JPG

 Παρά το «ρεύμα» που έδωσε, ωστόσο, αυτή της η εμφάνιση δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα στεγανά των αντίστοιχων συναυλιών με διάσημους φίλους, τις οποίες παρακολουθούμε κατά κόρον στα μέρη μας. Δεν διέθετε πάντα ροή, σίγουρα δεν είχε εκπλήξεις ή ρίσκα οποιουδήποτε είδους, περισσότερο μάλιστα μού θύμισε τις μουσικές εκπομπές που λάνσαρε ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Foteiv_9.JPG

Όχι ότι θα μπορούσε κανείς να περιμένει περισσότερα, βέβαια: πέραν του «rookie» στάτους της σε συναυλιακό επίπεδο, η Βελεσιώτου είναι μια ερμηνεύτρια που, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει επιλέξει να κινείται στην ασφαλή –και ταιριαστή για την ίδια, λόγω ηχοχρώματος– περιοχή της Σωτηρίας Μπέλλου· πράγμα που φάνηκε και από τις ρεπερτοριακές επιλογές της. Αυτό το τελευταίο, άλλωστε, εξηγεί και την τεράστια απήχησή της, με τρόπο που μια χούφτα καλά δικά της τραγούδια αδυνατούν να το κάνουν.

Foteiv_10.JPG

Setlist:

1. Διόδια

2. Στάχτη

3. Η Κική Που Λησμονάς

4. Μυστικό

5. Παραβάτες

6. Παραμύθια

7. Υπάρχει Κι Άλλος Τρόπος

8. Γυάλινη Χαρά

9. Το Βαλς Του Απρίλη

10. Τι Ξέρεις Για Τα Όνειρα

11. Ο Ακροβάτης

12. Φίλα Με Τώρα

13. Γιουσουρούμ

14. Μην Κλαις

15. Περαστικός Κι Αμίλητος

16. Ούτε Μέση Ούτε Άκρη

17. Για Κοίτα Ποιον Περίμενα

18. Είδα Του Τρελού Τα Κλάματα

19. Ερωτικό

20. Ποτέ

21. Δρόμοι Παλιοί

22. Δε Λες Κουβέντα

23. Ο Γιάννης Ο Φονιάς

24. Έχω Έναν Καφενέ

25. Ζεϊμπέκικο

26. Κάθε Στιγμή Η Σκέψη Μου (Καντάδα)

27. Το Δίκιο Μου

28. Όταν Σημάνει Η Ώρα

29. Με Σένα Πλάι Μου

30. Ήρθες Αργά

31. Μέλισσες

32. Το Παράπονο Του Ξενιτεμένου (Σαν Απόκληρος Γυρίζω)

33. Είμαι Αϊτός Χωρίς Φτερά

34. Καίγομαι Καίγομαι

35. Ζούσα Μονάχος Χωρίς Αγάπη

(encore)

36. Μ’ Αρέσει

37. Η Πεταλούδα

38. Θα Με Δικάσει

{youtube}P3z2jzlANUY{/youtube} 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured