Φωτογραφίες: Σταμάτης Λεόντιος>

 

Πέμπτη βράδυ, η νύχτα μοιάζει περισσότερο ανοιξιάτικη παρά φθινοπωρινή, καθ’ οδόν μαθαίνω ότι η τηλεόραση παίζει μπάλα ενώ μια κλεφτή ματιά στην πλατεία του Γκαζιού μου λέει ότι ο τρόμος της κρίσης (οικονομικής, κοινωνικής, ηθικής –προσεγγίστε την όπως σας βολεύει) έχει κλείσει πολλούς Αθηναίους στα σπίτια τους. Δύσκολα λοιπόν τα πράγματα για την Αθήνα που ψάχνει κάτι τέτοιες μέρες να ξαναφορέσει την κορώνα της στις πλατείες του Μεταξουργείου, στα στενά της Καρύτση και στη λεωφόρο της Ιεράς Οδού.

Εκεί κοντά όμως, στην Ιερά Οδό, πίσω από τις γραμμές του τρένου, η Λιζέτα Καλημέρη παρέα με ένα λιτό μουσικό σχήμα (δύο κιθάρες κι ένα ακορντεόν) φέρει κάτι από αυτή τη μυστηριακή γοητεία μιας άλλης Αθήνας και ανεβαίνει στη σκηνή της «έντεχνης» Αυλαίας. «Θέλω να πάω εκδρομή...» λέει εξαρχής και δεν κάνει πλάκα, το εννοεί. Δεν έχει άδικο ο καιρός σε κάνει να ξεχυθείς έξω, και ας είναι και στην πλατεία της γειτονιάς. «Από μικρή είχα το φόβο, μη χάσω το λεωφορείο που θα με πήγαινε εκδρομή…» και από κάτω ο κόσμος μπορεί να μην αντιδρά αλλά έχει ήδη επιβιβαστεί στο δικό του λεωφορείο παρέα με τα τραγούδια της.

 

Οι “Λαθροκυνηγοί” του Τσιαμούλη, οι “Τρεις Ανθοί” του Παπακωνσταντίνου, ο “Φάρος” και η "Φυλακή" του Περίδη και άλλα πολλά κάνανε τον γύρο τους ανάμεσα στους θαμώνες του μαγαζιού. Και κατάφεραν αυτό που από την αρχή ζητούσε η τραγουδίστρια, να σε πάνε μια βόλτα κάπου εκεί έξω στις παιδικές σου μνήμες, στην ξεχασμένη ανάγκη σου για ρεμβασμό. «Ήτανε αέρας πάντα, σύννεφο μαγικό…»: με ένα από τα ομορφότερα τραγούδια του Καζαντζή έχει ανοίξει δειλά το πρόγραμμα ενώ με το “Μυστικό” –που ακούγεται κάπου εκεί στο τέλος– η Καλημέρη καταφέρνει να επιβεβαιώσει την υπόγεια δυναμική την οποία διαθέτει ως ερμηνεύτρια.

Το λεωφορείο κορνάρει απ’ έξω. Μπάντα, τραγουδίστρια, φανατικοί θαμώνες και φίλοι έτοιμοι να επιβιβαστούμε. Να μη χάσουμε το λεωφορείο. Να μην επιβεβαιώσουμε τον φόβο της τραγουδίστριας. Μιας αυθεντικής λαϊκής τραγουδίστριας με ψυχή λαϊκή, με γλώσσα λαϊκή, με συναίσθημα λαϊκό. Δηλώνω θαυμαστής –από αυτό το βράδυ ακόμα περισσότερο. Κάθε Πέμπτη εκεί κοντά στην Ιερά Οδό θα είναι, για πολλές ακόμα μουσικές εκδρομές.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured