Βαγγέλης Κυριακάκης

Καλλιτέχνης με πολύ προσωπικό στίγμα, μουσικός που διακρίνεται για τη μινιμαλιστική ενορχήστρωση των εμφανίσεών του, performer που μπορεί να προβοκάρει όσο και να συγκινεί, o Sean Nicholas Savage δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Με περισσότερες από δέκα κυκλοφορίες στην καναδέζικη Arbutus Records, ένα εντυπωσιακό underground θεατρικό μιούζικαλ που διακόπηκε από την πανδημία και έναν πρόσφατο μουσικό μονόλογο, “The Fear”, που παρουσιάστηκε και ως μικρού μήκους ταινία, η πορεία του Sean Nicholas Savage είναι γεμάτη τολμηρές στροφές, εκπλήξεις, ενδοσκόπηση και υπερβολή. Ο Βαγγέλης Κυριακάκης μίλησε μαζί του για το Avopolis.

Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την συζήτηση εκ μέρους του Avopolis. Πώς πάνε τα πράγματα για εσένα τελευταία;

Ω, σε ευχαριστώ πολύ που ρωτάς. Είμαι αρκετά χαρούμενος τελευταία. Μερικές φορές με κυριεύει η λαχτάρα για τη ζωή και η αγάπη για τη ζωή. Αυτές τις ημέρες νιώθω τόσο συγκινημένος, κοντά στα όρια του να κλάψω. Επίσης, αισθάνομαι πολύ κουρασμένος.

Διατηρείς μια αξιοθαύμαστη συνέπεια στην κυκλοφορία νέας μουσικής από το 2008. Από πού αντλείς τόση έμπνευση;

Σε ευχαριστώ που το λες. Προσπαθώ να παραμένω δημιουργικά ενεργός. Θεωρώ ότι εμπνέομαι περισσότερο όταν δημιουργώ πολύ. Είμαι πιο χαρούμενος με αυτό τον τρόπο, αν και έχω και περιόδους που δεν είμαι και πολύ δημιουργικός.

Το τελευταίο σου άλμπουμ με τίτλο “Shine” κυκλοφόρησε το 2022 σε παραγωγή του Mac Demarco. Πώς νιώθεις για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα συνεργασία;

Ο Mac είναι μια μουσική εργατική ιδιοφυΐα και ένας πολύ γλυκός άνθρωπος. Ήταν υπέροχο που βρήκαμε έναν τρόπο να παίξουμε μουσική μαζί, γιατί μέχρι τότε, ποτέ δεν είχαμε συνδεθεί με αυτόν τον τρόπο. Ήταν τόσο ωραία και ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία δημιουργίας του “Shine”. Παράλληλα μιλάμε με τον Mac πάνω στο ενδεχόμενο να κάνουμε και άλλες ηχογραφήσεις μαζί, θα δούμε ωστόσο.

 

Η μουσική σου έχει κυκλοφορήσει αποκλειστικά μέσω της Arbutus Records. Πώς έχει οικοδομηθεί αυτή η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης;

Ο Sebastian Cowan που ίδρυσε την Arbutus Records είναι επίσης ο επί χρόνια μάνατζέρ μου και ένας από τους καλύτερους φίλους μου. Δεν είμαστε με κάποιο τρόπο αλληλοδεσμευμένοι για πάντα ή κάτι τέτοιο, απλώς νιώθουμε πως συνεχίζει να είναι μια καλή ιδέα, οπότε και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Έχουμε περάσει πολλές απίστευτες στιγμές, ενώ πρέπει να πω ότι ΛΑΤΡΕΥΩ όλη τη μουσική που βγάζει η Arbutus.

Έχεις γράψει, επίσης, δύο μουσικά θεατρικά έργα, το “Please Thrill Me” και το “The Fear” που παρουσιάστηκαν μέσω αποκλειστικών παραστάσεων στο Μόντρεαλ (Please Thrill Me), στο Βερολίνο και στο Λος Άντζελες (The Fear) – να σημειωθεί εδώ ότι οι fans σου μπορούν να νιώσουν την εμπειρία των παραστάσεων μέσω του YouTube –. Θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή σου για αυτήν την πτυχή σου.

Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με τα μιούζικαλ και τα θεατρικά έργα και με την ιδέα του γραψίματος και παραγωγής περισσότερων μεγάλων έργων αυτού του είδους. Νιώθω ότι τα έργα μου θέλω να ταξιδέψουν και να τα δουν σε όλο κόσμο. Ευχαριστώ λοιπόν που το ανέφερες. Ναι, είναι στο YouTube και ονειρεύομαι να γράψω και να παίξω σε πολλά περισσότερα μουσικά θεατρικά έργα από εδώ και στο εξής!


Θα τολμούσα να πω ότι είσαι ένα σύγχρονο underground pop icon. Πώς επηρεάζει η ποπ κουλτούρα γενικά τη δουλειά και την προσωπικότητά σου;

Η ποπ κουλτούρα μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση πάνω μου. Εξαρτάται από το αν μου αρέσει κάτι ή όχι. Αν εμπνέομαι από κάτι, δεν μπορώ να κάνω πολλά για να το αρνηθώ, οπότε και δεν χρειάζεται να προσπαθήσω. Αν όλοι ασχολούνται με κάτι συγκεκριμένο αλλά εγώ δεν βρίσκω ενδιαφέρον σε αυτό, τότε δεν νιώθω ότι χάνω κάτι. Είμαι απασχολημένος με αρκετά πράγματα ως έχουν.

Αν δεν κάνω τρομερό λάθος, θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που παίζεις ζωντανά στην Αθήνα. Μέσα από τα μάτια και την προσωπική σου αντίληψη, ποιο είναι το πιο ελκυστικό πράγμα και ποιο είναι αυτό που σε ενοχλεί περισσότερο σε αυτή την πόλη;

Είναι δύσκολο να ζεις σε πόλη οπουδήποτε στον κόσμο. Αγαπώ απόλυτα την Αθήνα, θα ήθελα πολύ να ζήσω εκεί. Είναι πολύ μακριά όμως για μένα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα μέρη γύρω από τα οποία έχω χτίσει την καριέρα μου, ώστε να μπορώ να το κάνω και αυτό να μπορέσει μάλιστα να λειτουργήσει οικονομικά. Ίσως κάποια μέρα συμβεί. Λατρεύω τον ιστορικό και τον σύγχρονο πολιτισμό, το φαγητό και την γενικότερη αίσθηση που αποπνέει η Αθήνα. Είναι η καλύτερη. Μερικοί από τους πιο αγαπημένους μου φίλους είναι από εκεί.

Κάθε φορά που ακούω τη μουσική σου και τα τραγούδια σου νιώθω αυτό το γλυκό νοσταλγικό συναίσθημα. Αν η νοσταλγία είναι η συναισθηματική λαχτάρα για επιστροφή σε κάποια περασμένη περίοδο και αν μπορούσες να ρυθμίσεις τις παραμέτρους σε μια χρονομηχανή, θα τολμούσες να ταξιδέψεις σε μια συγκεκριμένη εποχή; Εάν θα το έκανες, γιατί να επέλεγες να ζήσεις τη συγκεκριμένη στιγμή;

Αν ήταν απλώς σαν ένα όνειρο θα το σκεφτόμουν. Μια χρονομηχανή που να φέρνει απλώς οράματα σαν να λέμε. Θα μπορούσα να αποκομίσω πολλά από κάτι τέτοιο, αλλά αν έπρεπε να ξαναζήσω κάτι κι αυτό να επιφέρει αβεβαιότητα ως προς τις συνέπειες ή τα αποτελέσματα στο σήμερα, τότε δεν θα ήθελα να ταξιδέψω πουθενά πριν από το παρόν και το τώρα. Ούτε θέλω να δω το μέλλον πριν έρθει, δεν θέλω να χάσω την ουσία της στιγμής.

 

Σε αντίθεση με τα υποθετικά ταξίδια στο χρόνο, πώς νιώθεις για τη σύγχρονη εποχή μας;

Η τωρινή είναι η αγαπημένη μου εποχή, το τώρα είναι πάντα η αγαπημένη μου εποχή. Δεν είμαι προσκολλημένος στο παρελθόν ή χαμένος στο μέλλον, ωστόσο ονειρεύομαι και τα δύο. Υπάρχουν τόσα πολλά να ανακαλύψεις αυτές τις μέρες και παράλληλα είναι αδύνατο να το καταφέρεις με όλα. Έχω πολλή ελπίδα μέσα μου ακόμα, και μου αρέσει ο τρόπος που αλλάζουν τα πράγματα χωρίς να ξέρουμε το γιατί μέχρι να το διαπιστώσουμε από μόνοι μας αργότερα. Πρέπει να διατηρήσουμε την πίστη μας!

 Σε ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά! Κλείνοντας, τι να περιμένουμε από τη ζωντανή σου εμφάνιση στην Αθήνα στις 31 Μαΐου;

Θα είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστώ στην Ελλάδα με το γκρουπ μου. Ο Pascal Chenard και ο Sam Beaulieu θα είναι στα πλήκτρα. Πάντα η Αθήνα ήταν λίγο μακριά για εμάς για να έρθουμε ολόκληρο το συγκρότημα, αλλά αυτή τη φορά το καταφέραμε, οπότε αυτό από μόνο του την κάνει μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία. Τα λέμε εκεί και σε ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη! Xo


Ο Καναδός Sean Nicholas Savage, ένας από τους πιο ιδιαίτερους σόλο singer-songwriters της indie pop σκηνής των τελευταίων ετών, επιστρέφει για τρίτο διαδοχικό καλοκαίρι στην Ελλάδα, φέτος για πρώτη φορά με live συγκρότημα — τους δύο κιμπορντίστες που τον συνοδεύουν και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή περιοδεία του — για μια μοναδική εμφάνιση στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων την Τετάρτη 31 Μαΐου.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured