Μιχάλης Τσαντίλας

Σύντροφοι στη ζωή, σύντροφοι στην τέχνη. Πώς το ένα βοηθάει ή/και εμποδίζει το άλλο και αντίστροφα;

Danielle: Είμαστε τα τέλεια αντίθετα. Έτσι ποτέ δεν καταντά βαρετό και μαζί μπορούμε να υπερνικήσουμε κάθε πρόκληση που εμφανίζεται. Ήμασταν συνεργάτες προτού γίνουμε ζευγάρι και πολύ πριν παντρευτούμε, οπότε είμαστε φίλοι για σχεδόν 30 χρόνια. Πράγμα που αποτελεί σπουδαία βάση.

Η τελευταία σας κυκλοφορία Joy (2018), είναι το δεύτερό σας soundtrack για διαλογισμό, αλλά μοιάζει να λειτουργεί άψογα και ως αυτόνομη ακουστική εμπειρία. Πώς καταφέρατε κάτι τέτοιο; Και τι έχει φέρει ο διαλογισμός στη ζωή και στην υγεία σας;

Alexander: Το σπουδαίο με τον διαλογισμό είναι ότι επίσης λειτουργεί ως αυτόνομη εμπειρία! Το να φτάσεις σε μια κατάσταση βύθισης αποτελεί κατόρθωμα από μόνο του, πράγμα που μάς εμπνέει πολύ. Προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε σε αυτήν την ίδια τη ροή ενέργειας σε όλες τις πλευρές της δουλειάς μας, ακόμα κι αν παίζουμε το «κανονικό» πρόγραμμά μας.

Το να εμπνέεσαι σχετίζεται με το να έρχεσαι σε επαφή με το Πνεύμα της Αλήθειας. Όλο αυτό ακούγεται πολύ πομπώδες και εσωτερικό, το ξέρω –αλλά πραγματικά είναι πολύ απλό: προκειμένου να δημιουργήσουμε οτιδήποτε αξιόλογο, πρέπει να ξεχάσουμε τα βέβηλα πράγματα της ζωής. Αν κάτι τέτοιο λειτουργεί για εμάς, είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει και για τους ανθρώπους για τους οποίους παίζουμε· οπότε μπορούμε όλοι μαζί να έχουμε μια συλλογικά υπερβατική εμπειρία.

49iHck_2.jpeg

Ζείτε νομαδική ζωή για μια δεκαετία σχεδόν, ψάχνοντας για ένα νέο καλλιτεχνικό καταφύγιο, όπως έχετε πει. Ποιες είναι οι εμπειρίες και τα συμπεράσματα που μπορείτε να μοιραστείτε;

Danielle: Η διαδρομή υπήρξε μια απίστευτη διαδικασία μάθησης, η οποία έχει αλλάξει τη ζωή μας με όλους σχεδόν τους τρόπους. Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι σε σχέση με το πώς ήμασταν πριν τα παρατήσουμε όλα. Έχουμε γίνει πιο ενήμεροι ως προς το τι είναι σημαντικό για εμάς και το πώς όλοι μας χειραγωγούμαστε. Έχουμε μια καλύτερη αίσθηση για το τι συμβαίνει στον κόσμο μας σε σχέση με πριν και το αίσθημα της αλληλεγγύης έχει αυξηθεί. Δεν δίνουμε σημασία στη φήμη, στην ισχύ ή στην ιδιοκτησία· αντ’ αυτού πιστεύουμε ότι υπάρχουν πράγματα που είναι πολύ πολύ περισσότερο σημαντικά, στα οποία πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι: καλοσύνη, συναδελφικότητα, ενσυναίσθηση, διαίσθηση και δημιουργικότητα. Νιώθουμε πιο υπεύθυνοι και πιο αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια θετική αλλαγή και έχουμε φτάσει στο να καταλάβουμε αληθινά ότι η φιλία και η αφοσίωση είναι τα πιο πολύτιμα πράγματα που υπάρχουν.

Μπορείτε να ανοίξετε για εμάς ένα παράθυρο στον τρόπο με τον οποίον δουλεύετε στο στούντιο; Έχει αλλάξει καθόλου μέσα στα χρόνια η διαδικασία που ακολουθείτε;

Alexander: Ακριβώς όπως υπερβήκαμε κατά κάποιον τρόπο τα όρια του τρόπου με τον οποίον ζούσαμε στην κοινωνία –με το να εγκαταλείψουμε το κατάλυμά μας, μια περιοριστική αρχιτεκτονική και μεγάλες ποσότητες υλικών αποσκευών– ακολούθως προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τη γνώση που αποκτήσαμε κατά τη διαδικασία αυτή στην προσέγγισή μας ως προς τη σύνθεση. Δεν ξεκινάμε πια στήνοντας ένα πλέγμα μέτρων και δομών από κουπλέ και ρεφρέν, αλλά εξερευνούμε πού μάς πάνε κάποιοι συγκεκριμένοι ήχοι ή βασίζουμε την ακολουθία ενός δεδομένου κομματιού σε συγκεκριμένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δυο μας. Πλέον είναι περισσότερο σαν να ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά μια γλώσσα, βλέποντας πού μπορεί να μάς πάει η συζήτηση.

49iHck_3.jpg

Οι ζωντανές εμφανίσεις σας περιγράφονται συχνά ως «έντονες». Τι μπορούν να περιμένουν λοιπόν οι φίλοι σας στην Ελλάδα από την επερχόμενη συναυλία στην Αθήνα; Με ποιους τρόπους μεταμορφώνεται η μουσική σας, ώστε να παρουσιαστεί μπροστά στο κοινό;

Danielle: Οι συναυλίες μας δεν προορίζονται για να προσφέρουν διασκέδαση. Προσπαθούμε να πετύχουμε κάτι αγνό και δυνατό με τη μουσική μας: ένα είδος μαγικής ενέργειας, προκειμένου να δημιουργήσουμε ελπίδα και έμπνευση. Όχι μόνο για το ακροατήριό μας, αλλά και για τους εαυτούς μας, αφού όλοι το χρειαζόμαστε σε τούτους τους τρελούς καιρούς. Εγώ παίζω βιολί, autoharp και hurdy gurdy, ο Alexander ντραμς, μπάσο και ηλεκτρονικά, και τραγουδάμε και οι δυο. Οπότε είναι ένα μείγμα από ήχους του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Προσπαθούμε να κάνουμε τον χρόνο να σταματήσει και να ξαναρχίσει σε ένα νέο επίπεδο. Ο κόσμος λέει ότι το αισθάνεται σαν ένα έντονο ηχοτοπίο, το οποίο στροβιλίζεται σαν κύμα γύρω από το ακροατήριο, τραβώντας το σε έναν ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων... Είναι το soundtrack της ζωής μας.

Βρήκα στο YouTube κάμποσα βίντεο από συναυλίες σας. Αλήθεια, σας ενοχλεί που στις μέρες μας ο οποιοσδήποτε μπορεί να σας τραβήξει και να ανεβάσει τα αρχεία στο ίντερνετ;

Alexander: Για να είμαι ειλικρινής, όντως με ενοχλεί. Είμαι αρκετά επιφυλακτικός με τους ανθρώπους που κοιτούν τις συσκευές τις οποίες κρατούν οποτεδήποτε έχουν την ευκαιρία, ενώ είμαι ενήμερος και για τις εξαιρετικά εθιστικές ποιότητες αυτής της τεχνολογίας. Οποιοσδήποτε λοιπόν παρακολουθεί μια συναυλία μέσα από τη μικροσκοπική οθόνη του τηλεφώνου του, όχι μόνο στερεί τον εαυτό του από μια γνήσια εμπειρία, αλλά αποσπά και τους άλλους, όσους προσπαθούν να τη ζήσουν. Τα πλάνα που υπάρχουν online ελπίζω πάντως να υποκινούν τον κόσμο να έρθει να μας δει, οπότε ιδεατά θα πρέπει η ποιότητά τους να είναι απογοητευτική, στον βαθμό που να σε κάνει να θες να δεις το αληθινό γεγονός.

49iHck_4.jpg

Εκφράζετε συχνά μέσω της δουλειάς σας μια ανησυχία σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο, όπως για παράδειγμα στο άλμπουμ Menetekel του 2017. Πώς μπορούν, κατά τη γνώμη σας, οι κοινωνίες να αλλάξουν την πορεία τους και να βγουν αλώβητες από αυτήν την κατακερματισμένη εποχή;

Danielle: Όλοι μας πρέπει να θυμηθούμε τα ουσιώδη, αντί να ξοδεύουμε τον χρόνο μας στα περιττά. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι το χάος είναι αποτέλεσμα των προσωπικών μας ζωών, γιατί από αυτές αποτελούνται οι κοινωνίες. Αν κάθε ένας από εμάς αλλάξει τις κακές συνήθειές του, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ γρήγορα την ευρύτερη αλλαγή. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη δύναμη απ’ όσο νομίζουν. Χρειάζεται να πάψουμε να είμαστε τεμπέληδες και να καταλάβουμε ότι ο καθένας μας έχει μια ευθύνη. Απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στους άλλους, απέναντι στον πλανήτη. Δεν υπάρχει δικαιολογία για το αντίθετο. Και δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Ξεκινήστε με μικρά πράγματα: μην χρησιμοποιείτε χημικά προϊόντα ή πλαστικό. Τρώτε μόνο ντόπιο, οργανικό φαγητό. Υποστηρίξτε την οικονομία της γειτονιάς σας. Γίνετε χορτοφάγοι ή vegan. Παρατήστε το αυτοκίνητό σας. Υποστηρίξτε τους άλλους, υποστηρίξτε underground καλλιτέχνες και μουσικούς. Την ξέρετε τη λίστα. Πραγματικά κάνει τη διαφορά.

Τελευταία ερώτηση: δουλεύετε νέα μουσική αυτόν τον καιρό; Ποια είναι τα σχέδιά σας, μουσικά ή άλλα;

Alexander: Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε μαζί πάνω σε μια ανάθεση, ένα score για δύο ακόμα επεισόδια μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, για την οποία ξεκινήσαμε να γράφουμε πέρυσι. Το σπουδαίο με αυτήν τη δουλειά είναι ότι μάς ζητήθηκε ρητώς να δημιουργήσουμε ένα soundtrack των hackedepicciotto, πράγμα που αποτελεί κομπλιμέντο, από τη στιγμή που προέρχεται από μια εμπορική παραγωγή· επίσης μάς ανταμείβει, καθώς δεν χρειάζεται να προσποιηθούμε κάτι το οποίο δεν είμαστε. Αλλά αυτό το καλοκαίρι θα ηχογραφήσουμε ένα ακόμα «κανονικό» άλμπουμ, πράγμα συναρπαστικό, γιατί γι' αυτό ακριβώς είμαστε εδώ.

{youtube}wzcIbEp9lTQ{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured