Άγγελος Κλειτσίκας

Αυτό είναι το 20ό έτος ύπαρξης του μουσικού σας project. Είχατε φανταστεί ότι θα φτάσετε μέχρι εδώ, όταν το ξεκινήσατε;

Danny Krivit: Όχι! Ξεκίνησε για πλάκα και απλά συνέχισε μέσα στον χρόνο.

Όλα ξεκίνησαν στο Vinyl Club, στην Τribeca της Νέα Υόρκης. Νιώθετε νοσταλγία για τα εβδομαδιαία κυριακάτικα πάρτι εκείνων των ημερών;

D.K.: Ναι, ήταν ωραίες εποχές. Είχαμε όντως ένα εβδομαδιαίο πάρτι στη Νέα Υόρκη, έτσι ξεκίνησαν όλα –και ήταν μία πολύ καλή περίοδος, τόσο για εμάς, όσο και για τη μουσική βιομηχανία. Πολλά θετικά πράγματα συνέβαιναν τότε.

François K.: Δυστυχώς το Μανχάταν δεν έχει πια τόσα πολλά clubs σαν το Vinyl.

D.Κ.: Ναι πράγματι, κι αυτός στάθηκε σημαντικός παράγοντας. Το Vinyl ήταν ένα ξεχωριστό club, δεν βρίσκεις τέτοια μέρη κάθε μέρα.

Ποια πιστεύετε πως είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει πραγματοποιηθεί στον χορευτικό χώρο, μέσα στην 20ετία της δράσης σας;

D.Κ.: Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, δεν είναι μόνο ένα συγκεκριμένο. Από το πώς στήνεις ένα πάρτι μέχρι το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι όταν έρχονται σε αυτό, οι πολιτικές των μεσιτικών γραφείων, ακόμη και η μουσική η ίδια. Επίσης οι θαμώνες μπορεί να είχαν και τότε κινητά, αλλά δεν είχαν σχέση εξάρτησης μαζί τους, όπως σήμερα. Έχω την αίσθηση πως οι άνθρωποι είναι πλέον ικανοποιημένοι με μία ζωή μέσα στο κινητό τους. Ούτε βέβαια και το διαδίκτυο καταλάμβανε τόσο μεγάλο μέρος της καθημερινότητας: όταν ήρθε, πιστεύαμε ότι θα κάνει τις ζωές μας ευκολότερες και ταχύτερες...
 
F.K.: Με συγχωρείς, όμως θα πρέπει να διαφωνήσω μαζί σου Danny. Το θέμα εδώ δεν είναι το διαδίκτυο αυτό καθαυτό, αλλά η στάση των ανθρώπων που έρχονται στο club με τα κινητά τους. Εκείνο που έχει αλλάξει πραγματικά –και έχει επηρεάσει και τους Body Αnd Soul– είναι η συμπεριφορά του κοινού στα πάρτι. Είκοσι χρόνια πριν, έρχονταν για να ακούσουν μουσική και να χορέψουν. Τώρα έρχονται και είναι τόσο εκτός κλίματος. Δεν προσέχουν, είναι περισσότερο συνδεδεμένοι στο δίκτυο παρά εκεί!

D.Κ.: Ίσως δεν εξήγησα καλά τι θέλω να πω. Πιστεύω πως το ίντερνετ έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας και, αντί να κάνει τις ζωές μας πιο απλές, έχει κάνει τις μέρες μας συντομότερες. Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι συνήθιζαν να αράζουν, έτοιμοι να ξεκινήσουν ένα πάρτι, και το ίντερνετ το έχει αλλοιώσει αυτό. Δεν λέω ότι δεν κάνω κι εγώ έτσι, προσπαθώ όμως να το ελέγξω.

bodysl_2.jpg

Από την άλλη, το ίντερνετ έχει γεννήσει και πολλές νέες τάσεις, ακόμα και ολόκληρα ηλεκτρονικά είδη. Θεωρείτε πως η χορευτική κουλτούρα ευημερεί ή έχει χάσει την λάμψη των παλαιότερων εποχών;

D.K.: Η μουσική προσπαθεί πάντα να βρει τον τρόπο της να εξελιχθεί. Δεν νομίζω ότι ευημερεί περισσότερο σήμερα απ' ότι στο παρελθόν, αλλά τα πάει μια χαρά αν συνυπολογίσουμε τις συνθήκες. Προσωπικά δεν πιστεύω σε όλα αυτά τα είδη, μα στην καλή μουσική.

Ας μιλήσουμε λοιπόν συγκεκριμένα για την μουσική των  Body and Soul. Είναι ενδιαφέρουσα η δημοκρατικότητα του μουσικού σας μείγματος: επιχειρείτε να συνδυάσετε στοιχεία από πολλές παραδόσεις. Ποιο είναι το υπόβαθρο και τα ερεθίσματά σας;

F.K.: Όλοι έχουμε μακρά ιστορία στον χώρο, όπως και εμπειρία. Ο καθένας μας ξεχωριστά κάνει κάτι σχετικό με τη μουσική περισσότερο από 30 χρόνια τώρα. Αλλά μάλλον διαφέρουμε κάπως μεταξύ μας και νομίζω η ομορφιά βρίσκεται ακριβώς στον συνδυασμό όλων αυτών των διαφορετικών μας εμπειριών. Όλα συμβαίνουν σε πνεύμα συνεργασίας, κανείς δεν προσπαθεί να κυριαρχήσει έναντι του άλλου, θέλουμε να περνάμε καλά μαζί. Γι' αυτό άλλωστε το ξεκινήσαμε, γι' αυτό και συνεχίζουμε!

D.K.: Θέλω να προσθέσω πως για κάθε κοινό που βρίσκαμε μεταξύ μας όταν ξεκινήσαμε άλλες τόσες διαφορές μετράγαμε στην πορεία. Ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι με αυτήν τη διαφορετικότητα. Ήταν σαν να πήγαινα στο σχολείο κάθε Κυριακή, μαθαίνοντας από τον Francois και τον Joe. Πάντα προσπαθούσαμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και ακόμη συμβαίνει το ίδιο.

Μέσα από τη μουσική σας δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στο πνευματικό μέρος της χορευτικής κουλτούρας. Σε τι είδους όμως πνευματικότητα αναφέρεστε;

F.K.: Δεν νομίζω ότι προσπαθούμε να μεταφέρουμε κάτι συγκεκριμένο μέσα από τη μουσική μας. Μας κάνεις να φαινόμαστε πιο διανοούμενοι απ' ότι είμαστε στην πραγματικότητα!

Joe Claussel: Είναι η φυσική ροή των πραγμάτων βασικά, η επικοινωνία μεταξύ μας και με το κοινό.

bodysl_3.jpg

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο ελληνικό Odyssia Festival; Ποιοι παράγοντες σας οδήγησαν σε αυτήν την επιλογή;

J.C.: Έχει να κάνει σίγουρα με την ομάδα που το προωθεί. Δουλεύουμε πολύ καιρό μαζί τους, τόσο σαν Body And Soul, όσο και ατομικά, οπότε έχουμε δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο δεσμό.

F.K.: Ακριβώς, μας το πρότειναν άνθρωποι με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί κι έτσι τους ακούσαμε προσεχτικά. Μας διαβεβαίωσαν ότι θα είναι ένα όμορφο και ξεχωριστό γεγονός, με καλό και ιδιαίτερο κοινό.

Σκοπεύετε να παίξετε ένα 10ωρο set στο Odyssia, με αφορμή τα 20 χρόνια σας. Ποιο είναι το «μυστικό» για να κρατάει κανείς αμείωτο το ενδιαφέρον και την ενέργεια/ένταση σ' ένα πάρτι;

F.K.: Ποιος είπε ότι η ένταση πρέπει να είναι ενός συγκεκριμένου βαθμού;

D.K.: Νομίζω η ιδέα είναι να είμαστε οι εαυτοί μας: εκεί κρύβεται η επιτυχία των Body Αnd Soul.

F.K.: Η ερώτησή σου υπονοεί ότι η ένταση θα πρέπει να είναι συνεχώς δυνατή. Πραγματικά, ο κόσμος θα περιμένει από εμάς να βρισκόμαστε συνεχώς σε top ένταση;

Όχι, το νόημα είναι να υπάρχουν κλιμακώσεις στο set σας…

F.K.: Αυτό ακριβώς! Δεν το σκεφτόμαστε ποτέ λοιπόν με όρους έντασης. Είναι περισσότερο σαν να λες μία ιστορία και να χρησιμοποιείς τη μουσική για να επικοινωνήσεις με το κοινό. Αυτό μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Kαι όση περισσότερη είναι η διάρκεια του set, τόσο πιο εύκολο είναι να απλωθούμε και να εκφραστούμε μουσικά. Θα υπάρχουν δηλαδή κορυφές και κοιλάδες, σε μεταφορικό πνεύμα. Η ένταση αφορά περισσότερο είδη όπως την EDM. Ο λόγος που οι Body Αnd Soul ξεκίνησαν, δεν ήταν ένταση. Αυτό μου ακούγεται ως πολύ βαρετή δουλειά.

D.K.: Ας το θέσουμε κάπως διαφορετικά, αντικαθιστώντας τη λέξη «ένταση» με τη λέξη «πάθος». Είμαστε παθιασμένοι και στα καλύτερά μας πάρτι υπάρχουν στιγμές που εκφράζουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα. Αυτό ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα, εκφράζοντας τους εαυτούς μας μέσα από το πάθος μας για τη μουσική, με έναν τρόπο που φτάνει και στον ακροατή. Δεν παίζουμε δηλαδή για εμάς. Οι καλύτερές μας στιγμές είναι εκείνες στις οποίες επικοινωνούμε αληθινά με τον κόσμο, όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το set μας ως ένα ταξίδι ή ως ένα μήνυμα.

bodysl_4.jpg

Οπότε για να εκτιμήσει κανείς πλήρως κάποιο από τα πάρτι σας, πρέπει να έρθει με ανοιχτό μυαλό και με ελεύθερο πνεύμα…

J.C.: Ναι, οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται να μας δουν δεν θα πρέπει να περιμένουν να ακούσουν κάτι που έχουν συνηθίσει.

F.K.: Το θέμα βρίσκεται στο ότι είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρεις αυτό, αν παίζεις μόνο για 90 λεπτά. Είναι σχεδόν αδύνατο θα έλεγα, γιατί δεν έχεις αρκετό χρόνο ώστε να αναπτύξεις τις ιδέες σου. Και μιας και ανέφερες ότι θα παίξουμε ένα ιδιαίτερα μακροσκελές set, το όμορφο είναι πως κάτι τέτοιο θα μας δώσει τη δυνατότητα να παραθέσουμε τις σκέψεις μας και να εκφράσουμε εκείνα ακριβώς τα οποία επιθυμούμε.

Ανυπομονείτε να παρακολουθήσετε άλλα ονόματα στο φεστιβάλ;

F.Κ.: Ναι, βέβαια! Είδα ότι παίζουν μερικά φοβερά ονόματα, όπως ο Gilles Peterson και ο D.J Harvey –οπότε ξέρω από τώρα ότι θα είναι μία αξιόλογη συνάθροιση. Όλο το φεστιβάλ μου φαίνεται εκπληκτικό. Θα προσπαθήσω επίσης να δω ονόματα που δεν γνωρίζω.

Μπορείτε αλήθεια να ξεδιαλέξετε το σημαντικότερο DJ set της καριέρας σας;

D.K.: Είναι αρκετά περιοριστική αυτή η ερώτηση. Παίζω ως DJ εδώ και τόσα πολλά χρόνια, ώστε δεν μπορώ να εστιάσω σε ένα μόνο set. Έχω απολαύσει βέβαια ορισμένα highlights της καριέρας μου με τους Body Αnd Soul, αλλά ποτέ δεν εστιάζω μόνο σε ένα set.

F.K.: Νομίζω ότι όσο περισσότερο παίζεις, τόσο λιγότερο εστιάζεις μόνο σε ένα set. Τα εκτιμώ όμως όλα, ακριβώς όπως συνέβησαν.

J.C.: Νομίζω επίσης πως κάθε φορά ανυπομονούμε για την επόμενη.

bodysl_5.jpg

Απ' ότι καταλαβαίνω λοιπόν οι Body Αnd Soul δεν είναι απλώς ένα μουσικό project, αλλά και μία εμπειρία, ένας τρόπος ζωής. Μπορείτε να μας πείτε τι εμπεριέχει αυτός για όσους θέλουν να έρθουν να το βιώσουν ζωντανά;

D.K.: Είναι ο τρόπος ζωής μας, ναι, είμαστε λάτρεις της μουσικής. Αν είσαι κι εσύ, μας κάνεις.

F.K.: Γενικά τα καταφέρνουμε με τα ανοιχτόμυαλα άτομα, όσα θέλουν να εκπλαγούν –όχι με άτομα που περιμένουν ένα πολύ συγκεκριμένο, προπαρασκευασμένο set. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας βασίζεται άλλωστε στη μεταξύ μας αλληλεπίδραση και στον αυτοσχεδιασμό. Προσπαθούμε να μην προγραμματίζουμε τίποτα, πιστεύουμε πως όταν αυτοσχεδιάζεις δίνεις στον κόσμο το αληθινό σου εγώ. Η φύση των Body Αnd Soul στηρίζεται στην μεταξύ μας αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο, χωρίς τον παραμικρό προγραμματισμό.

J.C.: Μοιάζει πολύ φυσικό για εμάς και δεν μπορούμε να πούμε ποτέ εκ των προτέρων τι θα συμβεί. Όταν όμως η επικοινωνία είναι παρούσα, όλα ρέουν αβίαστα.

F.K.: Μοιραζόμαστε λοιπόν το στοιχείο αυτό ανακάλυψης και ενθουσιασμού με τον κόσμο όταν παίζουμε μαζί, και πιστεύουμε πως εκεί βρίσκεται και η ουσία, ο λόγος για τον οποίον οι Body Αnd Soul έχουν καταφέρει να κρατήσουν τόσα χρόνια και να παραμένουν τόσο φρέσκοι, σαν την πρώτη φορά.

bodysl_6.jpg

Οπότε η «μαγεία» βρίσκεται στην έλλειψη σχεδίου και στην πραγματική επικοινωνία. Είναι εμφανής αυτή, όταν υπάρχει; Το νιώθετε δηλαδή με κάποιον τρόπο;

J.C.: Μπορούμε σίγουρα να νιώσουμε πότε επικοινωνούμε και πότε όχι. Κάποιοι άνθρωποι έρχονται βέβαια προκατειλημμένοι σχετικά με το τι κάνουμε.

F.K.: Με δεδομένο πάντως το τι συνέβη πέρυσι στην Κεφαλονιά, πιστεύω θα είναι πολύ όμορφα στο Odyssia. Περάσαμε φανταστικά την τελευταία φορά που παίξαμε στην Ελλάδα.

D.K.: Προσπαθούμε να παραδώσουμε κάτι που, στις καλύτερές του στιγμές, θα μας ενώνει όλους σε μία κοινή περιπέτεια.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Υπάρχει κάτι που θέλετε να προσθέσετε;

F.K.: Ότι ανυπομονούμε πραγματικά πολύ να παίξουμε στο Odyssia. Αισθάνομαι πως σε κάτι τέτοιες περιστάσεις, όντας σε εξωτερικό χώρο, σε μία παραλία το καλοκαίρι, μπορούμε να επικοινωνήσουμε τη δουλειά μας με τρόπους που είναι υπέροχοι. Η μουσική μας προσέγγιση, η οποία έχει πιο οργανικό χαρακτήρα, φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους.

J.C.: Οι άνθρωποι στην Ελλάδα την έχουν κάνει ένα από τα ομορφότερα μέρη για να θέλουμε να παίξουμε για τα 20 χρόνια μας ως Body And Soul: είναι πραγματικά πωρωμένοι με τη μουσική! Ανυπομονούμε λοιπόν να έρθουμε και να περάσουμε υπέροχα.

Odyssia Festival:

www.odyssiafestival.com
https://www.facebook.com/events/972392642837157/

{youtube}-WTRVZUcs60{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured