Κάλλια Κακαλέτρη

Στα μετόπισθεν των μητρικών Wooden Shjips έρχονται να τοποθετηθούν οι Moon Duo, ως ο παράλληλος σχηματισμός στο πλαίσιο του οποίου ο Ripley Johnson συστήνεται ως το απελευθερωμένο έτερο μισό της Sanae Yamada και μαζί παρεμβαίνουν στην ήδη υπάρχουσες ηχητικές τάσεις του πρώτου και τις πάνε ένα βήμα παραπέρα. Το θελκτικό ντουέτο από την Καλιφόρνια θα περάσει σύντομα από Αθήνα (το επόμενο Σάββατο 19/5, στο 6 D.O.G.S.), Λάρισα (Παρασκευή 18/5, Stage Live) και Θεσσαλονίκη (Πέμπτη 17/5, στο 8ball) και, ενόψει της εμφάνισής του, μας μίλησε για δύο-τρία βασικά πράγματα που το αφορούν...

Από πού προέκυψε η ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία ένα διαφορετικό πρότζεκτ, παράλληλο με τους Wooden Shjips;

Υπήρχαν ιδέες που θέλαμε να εκφραστούν με έναν διαφορετικό τρόπο, ξεχωριστά από τους Shjips. Επιπλέον, θέλαμε να περιοδεύουμε και να ηχογραφούμε πιο συχνά, ενώ οι Shjips είναι, κατά κάποιον τρόπο, εγχείρημα μερικής απασχόλησης.

Πού διαφοροποιείται η μουσική την οποία φτιάχνουν οι Moon Duo από τη μουσική των Wooden Shjips;

Εκ των πραγμάτων η σύνθεση των προσώπων είναι διαφορετική, οπότε διαφορετική είναι και η ενέργεια. Όμως το γεγονός ότι είμαστε ντουέτο μας καθιστά πιο ευέλικτους αναφορικά με τους τύπους των τραγουδιών που επιλέγουμε, αλλά και με τον προγραμματισμό. Με τους Shjips, στους οποίους υπάρχουν όλες αυτές οι αναμεμειγμένες προσωπικότητες, υπάρχει εγκατεστημένος κι ένας πιο στέρεος ήχος συγκροτήματος.

Πόσο έχουν αλλάξει οι Moon Duo στην περίοδο ανάμεσα στην κυκλοφορία του Escape και του Mazes;

Αλλάζουμε συνεχώς. Κατά ένα μέρος αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο συγκρότημα της Sanae, οπότε μαθαίνει πολλά και φέρνει πολλή φρέσκια ενέργεια στη διαδικασία. Είναι όμως και η φυσική πρόοδος που έχει μεσολαβήσει από τις πρώτες ηχογραφήσεις, στη διάρκεια των οποίων αρχίσαμε να βρίσκουμε τα βήματά μας ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να αποφασίσουμε κατά πού θα θέλαμε να στραφούν τα πράγματα. Τώρα βρισκόμαστε κάπου στη μέση και είναι πολύ διασκεδαστικό να σκέφτεσαι τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Moonduo_2

Ψυχεδελικό ροκ, μελωδική ποπ, krautrock, space-rock. Πού στέκεστε αναφορικά με αυτούς τους όρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη μουσική σας;

Είναι καλό σημάδι όταν δεν μπορείς να τοποθετηθείς αποκλειστικά σε ένα συγκεκριμένο είδος! Δεν διαφωνούμε με κανέναν από αυτούς τους όρους, γενικά. Αλλά δεν το σκεπτόμαστε και πολύ από μια τέτοια σκοπιά... Το αφήνουμε στους μουσικοκριτικούς και επιτρέπουμε στη μουσική να μιλήσει από μόνη της.

Πώς νιώθετε που βρίσκεστε «υπό τα μάγια» της δισκογραφικής εταιρείας Sacred Bones, μιας από τις καλύτερες αμερικανικές δισκογραφικές αυτή τη στιγμή;

Νιώθουμε τυχεροί που δουλεύουμε μαζί τους, και το ίδιο συμβαίνει και με την ευρωπαϊκή μας εταιρεία –τη Souterrain Transmissions. Και οι δύο κατευθύνονται από πολύ παθιασμένους οπαδούς της μουσικής, με σπουδαίο γούστο και με απίθανα rosters. Όλο αυτό μας δημιουργεί έμπνευση.

Ποιοι άλλοι καλλιτέχνες της Sacred Bones σας αρέσουν;

Αν και δεν θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάποια από τα πολύ καλά συγκροτήματα τα οποία υπάρχουν στην εταιρεία, μας αρέσουν οι Psychic Ills, οι Crystal Stilts και οι Fresh & Onlys. Είναι όμως φίλοι μας, οπότε δεν είμαστε πολύ αντικειμενικοί!

Πού κυμαίνονται οι μουσικές σας προτιμήσεις;

Προφανή, παλιά αγαπημένα, είναι οι Stooges, ο Neil Young και οι Velvet Underground. Επίσης πολλά από τα κλασικά γερμανικά συγκροτήματα –όπως οι Ash Ra Tempel, Neu! και Agitation Free. Επίσης, οι Les Rallizes Denudes από την Ιαπωνία. Αλλά πρόσφατα νομίζω ότι ο Erkin Koray και ο Miles Davis έχουν μπει στα πέντε πιο αγαπημένα μου. Πάντως υπάρχουν εκατοντάδες καλλιτέχνες...

Moonduo_3

Τι προσδοκίες έχετε από τους Moon Duo;

Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Θέλουμε μόνο να φτιάχνουμε καλούς δίσκους και ελπίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι τους εκτιμούν. Θα μας άρεσε πολύ να συνεχίζουμε να περιοδεύουμε και να έχουμε τη δυνατότητα να επισκεπτόμαστε μέρη όπως η Ελλάδα. Το βρίσκουμε πολύ συναρπαστικό.

Υπάρχει κάποιος νέος δίσκος στα άμεσα μελλοντικά σας πλάνα;

Για την ακρίβεια, αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Σαν Φρανσίσκο, σε διαδικασία μείξης του επόμενου δίσκου. Ο τίτλος εργασίας είναι Circles και πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του Οκτώβρη από τις Sacred Bones και Souterrain Transmissions.

Moonduo_4

Τι περιμένετε από το ελληνικό κοινό και τι πρέπει να περιμένουμε εμείς από εσάς;

Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι που ερχόμαστε στην Ελλάδα, οπότε πιστεύουμε ότι θα περάσουμε πολύ καλά! Και ελπίζουμε το ίδιο να ισχύει και για σας. Να υπάρχουν καλές στιγμές, αυτό έχει σημασία.

{youtube}NvYUUes4O1Q{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured