Το πρωί της Μ. Πέμπτης, ο Γιάννης Φιλιππάκης ήταν αρκετά αγχωμένος προκειμένου οι Foals να προλάβουν το απογευματινό πλοίο για Κάρπαθο και αυτός να προλάβει να κουρευτεί για να μην τον δει ο πατέρας του ατημέλητο. Η συνάντησή μας, μετά το μίνι πρωινό σε καφενείο της Πλάκας, μεταφέρθηκε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου τους και ολοκληρώθηκε σε ένα καινούργιο κομμωτήριο στην καρδιά του Ψυρρή. Αρχικά του έκανα κάποιες ερωτήσεις που είχε ζητήσει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος για ένα σχετικό άρθρο στην Ελευθεροτυπία και αμέσως μετά ακολούθησε η εν λόγω συνέντευξη. Όταν είχε έρθει η ώρα του Φιλιππάκη για κούρεμα, ο Εdwin Congreave ανέλαβε να συνεχίσει τη συνέντευξη, με θέματα περισσότερο σχετικά με το επερχόμενο DJ set τους αυτή την Παρασκευή 24 Απριλιίου στο Yoga Bala…

Πιστεύεις ότι για να τα καταφέρει μια μπάντα στη Βρετανία χρειάζεται ένας καλός μάνατζερ ή τα καλά κομμάτια είναι από μόνα τους αρκετά;

Γ.Φ.: «Νομίζω ότι, αν το δει κανείς από την οπτική του μουσικού, το μόνο που έχει να κάνει είναι να φτιάχνει μουσική. Εννοώ ότι δεν θα μπω στη διαδικασία να κάνω δημόσιες σχέσεις, γιατί δεν έχω χρόνο για κάτι τέτοιο. Εμείς για παράδειγμα δεν είχαμε καλό μάνατζερ – στην αρχή τουλάχιστον. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν καλό μάνατζερ γιατί αν δεν υπάρχει κάποιος που να σε εκπροσωπεί και να σου δείχνει πώς παίζεται το παιχνίδι σε επίπεδο business, η μουσική βιομηχανία – ειδικά στη Βρετανία – είναι ικανή να σε διαλύσει. Aλλά οι μουσικοί και κυρίως τα νέα συγκροτήματα πρέπει στην αρχή να βάζουν όλο το πάθος τους και τις δυνάμεις τους στο να φτιάχνουν μουσική. Πρέπει να ζεις και να αναπνέεις για τη μουσική σου και, αν συμβεί αυτό και είσαι αγνός με τις προθέσεις σου, τότε θα σου έρθουν τα καλά νέα και θα μάθεις πώς γίνεται αυτό που λέμε music business. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι ο μουσικός ο οποίος δίνει περισσότερη σημασία στις δημόσιες σχέσεις και στο να βγαίνει στα «σωστά» μπαρ με τους «σωστούς» ανθρώπους και κοιτάει πώς θα αποκτήσει καλό ατζέντη είναι «σωστός» μουσικός. Σε τέτοιες περιπτώσεις καταλαβαίνεις ότι τον ενδιαφέρει μόνο η επιτυχία και η φήμη και δεν νομίζω ότι στη μουσική αυτό είναι το ζητούμενο. Αν σε ενδιαφέρει το να κάνεις καλή μουσική, όπως είπα και πριν, θα πρέπει να είσαι αγνός στις προθέσεις σου απέναντι στη μουσική».

Πώς ήρθε η επιτυχία για τους Foals;

Γ.Φ.: «Δεν ξέρω man πως συνέβησαν τα πράγματα στους Foals και τα καταφέραμε, το σίγουρο είναι ότι δεν το περιμέναμε. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να φτιάχνουμε τη μουσική η οποία μας άρεσε. Ηχογραφήσαμε τα κομμάτια ολοκληρωμένα όπως τα είχαμε στο μυαλό μας, τα κάναμε demos, τα στείλαμε σε εταιρείες και παίζαμε όσο περισσότερα gigs γινότανε. Παίξαμε παντού και κάναμε τα πάντα, δεν βγάλαμε καθόλου λεφτά και παίζαμε μπροστά σε ελάχιστο κόσμο τον πρώτο χρόνο, αλλά συνεχίζαμε να το κάνουμε γιατί μας άρεσε. Αν έχεις κάποιου είδους εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου και δουλεύεις σκληρά...then things happen you know. Bέβαια ακόμα και όταν υπογράψεις σε ένα καλό label, όπως έγινε με μας, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά – γι’ αυτό πρέπει να είσαι προσγειωμένος και να μην την ψωνίσεις ακόμα και αν μπεις στο εξώφυλλο του NME. Tα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα και το μόνο που εσύ πρέπει να φροντίζεις είναι να είσαι αφοσιωμένος στo να φτιάχνεις καλή μουσική».

Περιέγραψέ μου μια τυπική μέρα των Foals στην Οξφόρδη και μια μέρα σε περιοδεία…

Γ.Φ.: «Είμαστε τυχεροί γιατί μένουμε όλοι μαζί σε ένα μεγάλο σπίτι στην Οξφόρδη. Έτσι συνήθως το πρωί θα ξυπνήσουμε, θα πιούμε καφέ, θα κάνουμε ένα joint και θα κατέβουμε στο  studio που έχουμε φτιάξει στο υπόγειο του σπιτιού μας για να παίξουμε. Τα πράγματα, όταν δεν περιοδεύουμε και είμαστε στην Οξφόρδη, είναι πολύ χαλαρά και άνετα. Το πρωί θα κάνουμε όσα σου είπα και το απόγευμα θα βγούμε για καμια βόλτα ή θα αράξουμε σπίτι. Από την άλλη υπάρχει και το τελείως διαφορετικό lifestyle της περιοδείας. Μια καινούργια και διαφορετική πόλη κάθε μέρα, χωρίς χρόνο για να κάνεις μουσική, να σκεφτείς ή να κάνεις οτιδήποτε άλλο πέραν του να συμμετέχεις στις ετοιμασίες για το σόου».

Τι να περιμένουμε από το επόμενο άλμπουμ σας και με ποιον έχετε σκοπό να συνεργαστείτε;

Γ.Φ.: «Έχουμε ηχογραφήσει μερικά καινούργια κομμάτια. Μάλιστα σε αυτές  τις συναυλίες που κάναμε με τους Bloc Party λίγο πριν έρθουμε εδώ, παίξαμε 2 νέα και ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι ο επόμενος δίσκος θα είναι ένα βήμα μπροστά από το Antidotes.  Έχουμε διάφορα κατά νου για τον επόμενο δίσκο, έχουμε υπόψη μας την αισθητική που θέλουμε να έχει  και πλέον είναι ιδιαίτερα σημαντική η απόφαση του να βρεις ποιος θα είναι ο παραγωγός, δηλαδή ο άνθρωπος ο οποίος θα μπορέσει να εκμαιεύσει από το group τις διαθέσεις και την αισθητική μας. Στο προηγούμενο άλμπουμ δουλέψαμε με τον David Sitek (TV On The Radio), που είναι hi-profile παραγωγός και η παρουσία του ήταν έντονη στο τελικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το άλμπουμ που ετοιμάζουμε, εμείς θα έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή και θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο γιατί έχουμε πιο συγκεκριμένο concept κατά νου».

Μέρες που είναι, θέλω να σε ρωτήσω αν πιστεύεις στον Θεό και ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από το ελληνικό Πάσχα.

Γ.Φ.: «Συνήθιζα να είμαι παπαδάκι στην ορθόδοξη εκκλησία της Οξφόρδης, μου αρέσει ο Aκάθιστος Ύμνος και τα σχετικά και, ναι, πιστεύω στον Θεό. Από την Ελλάδα έχω έντονες τις αναμνήσεις από την Όλυμπο, το χωριό μου  στην Κάρπαθο, με τον Επιτάφιο τα λουλούδια κλπ.».

Edwin, πως είναι για σένα να παίζεις σε μια μπάντα σαν τους Foals;

E.C.: «Είναι σπουδαία η αίσθηση! Ήμουν ο τελευταίος που μπήκε στην μπάντα και περιέργως δεν είχα παίξει πλήκτρα πιο πριν. Τότε ξεκίνησα να μαθαίνω και ακόμα μαθαίνω αλλά μπορώ να ακολουθώ τους υπόλοιπους. Τα βασικά μέλη της μπάντας είναι ο Γιάννης και ο drummer και κατά κάποιο τρόπο αυτοί είναι που τρέχουν το group». 

Είσαι επίσης και ο DJ των Foals. Tι μουσική σου αρέσει να παίζεις;

E.C.: «Προσωπικά σαν DJ μου αρέσει να παίζω house και deep house, αλλά όταν εκπροσωπώ το DJ set των Foals παίζω οτιδήποτε χρειάζεται ανάλογα με τον χώρο και τον κόσμο, προκειμένου να γίνει party. Μπορώ να παίξω disco, hip hop, indie pop, electro μιξάροντας τα αρμονικά ώστε να έχει fun».

Προτιμάς να παίζεις live με τους Foals ή να κάνεις DJ set; Ποια event έχεις ξεχωρίσει μέχρι τώρα;

E.C.: «Οι συναυλίες με τη μπάντα είναι πολύ περισσότερο διασκεδαστικές. Για παράδειγμα, όλες οι φεστιβαλικές εμφανίσεις μας στις ευρωπαιικές πόλεις όπου συνήθως ο καιρός είναι καλός είναι εξαιρετικές εμπειρίες. Όλοι είμαστε χαρούμενοι και ειδικά στα backstage, όπου έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τόσο κόσμο, το κλίμα είναι τέλειο. Στη Γαλλία πάντα περνάμε καλά και στη Βαρκελώνη επίσης. Στο Austin του Τέξας επίσης περάσαμε τέλεια, ίσως το καλύτερο gig μας. Θεωρείς την πόλη σαν την πατρίδα του George Bush και των πετρελαϊκών συμφερόντων όμως η πόλη είναι φανταστική. Εκεί έχεις την ευκαιρία να δεις όλους τους γνωστούς μουσικούς της τοπικής σκηνής – από τους superstars μέχρι τα επόμενα ταλέντα – να βολτάρουν και να διασκεδάζουν μαζί».

Τι σας είπε ο Φιλιππάκης για να σας πείσει να έρθετε στην Κάρπαθο μαζί του;

E.C.: «Έμεις θέλαμε να έρθουμε μαζί του, δεν μας κάλεσε (γέλια!). Εσείς καλέσατε εμένα για DJ set, εγώ το είπα στους άλλους και όλοι στη μπάντα το βρήκαμε καλή ευκαιρία να έρθουμε. Ο Γιάννης δεν μας πρότεινε κάτι αρχικά, γιατί δεν μιλάει ιδιαίτερα για το ελληνικό background του. Αργότερα μας είπε για την Κάρπαθο, αλλά να μην περιμένουμε τίποτα σπουδαίο. Εμείς του είπαμε ότι δεν θέλουμε τίποτα σπουδαίο πέραν του να ξεκουραστούμε και έτσι ήρθαμε. Πιστεύω επίσης ότι την Παρασκευή στο DJ set θα περάσουμε πολύ καλά, γιατί έχουμε καιρό να βρεθούμε όλοι μαζί έξω και να ακούσουμε ή να χορέψουμε σε μουσικές που γουστάρουμε. Στην Αγγλία τυχαίνει πολλές φορές να μου κλείνουν να παίξω σε ένα club αλλά οι υπόλοιποι του γκρουπ κάθονται στην Οξφόρδη και βαριούνται να ακολουθήσουν. Οπότε και για μένα θα είναι ιδιαίτερα αυτή την φορά γιατί θα έχω την ευκαιρία να παίξω τις μουσικές που γουστάρω και να έχω τους φίλους μου δίπλα. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως και να έχω λίγο άγχος για την Παρασκευή, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είμαστε όλοι εκεί και θα διασκεδάσουμε Greek way!». 

Ποιες μπάντες πιστεύεις ότι έχουν επηρεάσει τον ήχο των Foals;

E.C.: «Οι Rapture και γενικά ο DFA ήχος, το post punk κίνημα, οι Sonik Youth, οι Nirvana, οι Pixies, το βερολινέζικο techno...Υπήρξε μια περίοδος πριν 2 χρόνια περίπου που στο σπίτι ακούγαμε μόνο techno βινύλια, κυκλοφορίες της Kompakt, BPitch Control και άλλα τέτοια. Μας αρέσει αυτή η αισθητική και η μουσική προσέγγιση των παραγωγών της techno και κάπως έτσι αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε στις κιθάρες και στα πλήκτρα στο δικό μας άλμπουμ».

Πώς θα ήθελες εσύ να ακούγεται ο επόμενος δίσκος του γκρουπ;

E.C.: «Δεν έχω υπόψη μου κάτι συγκεκριμένο και δεν θα ήθελα να ακούγεται σαν κάτι συγκεκριμένο. Δεν θα ήθελα δηλαδή να είναι art rock,  punk ή techno. Θα ήθελα να έχει στοιχεία από  όλα αυτά αλλά επίσης να διατηρεί τη φρεσκάδα που έχει στα live ο ήχος των Foals, καθώς επίσης και την επιθετικότητα την οποία βγάζουμε στη σκηνή».

Τop records 2008;

«Το “Blind” των Hercules & The Love Affair και το “Happy House” του  Juan Mac Lean και από πιο κλασικά κομμάτια πάντα παίζω κάτι απο Talking Heads ή Prince».

Πόσο εύκολα ο κόσμος ακολουθεί έναν DJ ο οποίος εκπροσωπεί μια μπάντα; Είναι λίγο παγίδα αυτά τα bookings με DJs από indie μπάντες σωστά;

E.C.: «Είναι πολύ σημαντικό ερώτημα για το αν ο κόσμος ακολουθεί έναν DJ ο οποίος εκπροσωπεί μια μπάντα. Σίγουρα ο κόσμος εμπιστεύεται έναν DJ  με καλή φήμη, αλλά πόσο μπορείς να εμπιστευτείς έναν DJ από μια μπάντα με καλή φήμη; Είναι ένα ζήτημα και από την εμπειρία μου πολλές φορές οι DJs από indie μπάντες είναι κακοί DJs. Συνήθως το κάνουν για τα λεφτά, προκειμένου να κάνουν εύκολο cash-in από τη φήμη της μπάντας. Αυτό σε διαβεβαιώ – και θα το αποδείξω κι' όλας – ότι δεν συμβαίνει με εμάς. Εγώ είμαι της άποψης ότι κάποιος αξίζει να κάνει κάτι και να πληρώνεται για αυτό μόνο εάν το κάνει σωστά. Ήμουν DJ πριν μπω στο group και πάντα προσέχω τους δίσκους που διαλέγω και τον τρόπο με τον οποίο τους μιξάρω. Είναι μεγάλη ντροπή που κάποιοι δηλώνουν ότι κάνουν και DJ sets μόνο και μόνο για να βγάζουν εύκολα λεφτά. Και δεν είναι καν δύσκολο, ξέρεις, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις καλό γούστο σε δίσκους οι οποίοι να χορεύονται και να πρέπει να μιξάρεις. Δυστυχώς κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν ούτε αυτό και γι' αυτό θα έπρεπε αντί να κοροϊδεύουν αυτούς που τους κάνουν το booking να κάθονται σπίτι τους».

Από νέες κυκλοφορίες τι σου αρέσει να παίζεις;

E.C.:«Το "My Girls"  των Animal Collective και το  "Township Funk" του Mujava πάντα βρίσκουν θέση στα σετ μου!».

Φέτος το καλοκαίρι παίζετε και στο Rockwave festival. Πως περιμένετε το ελληνικό κοινό;

E.C.: «Δεν ξέρω, ελπίζω να μας υποδεχτούν θερμά γιατί στους Έλληνες αρέσει να βλέπουν ότι ένας άλλος Έλληνας τα πάει καλά, οπότε βοηθάει πολύ το γεγονός ότι ο τραγουδιστής μας είναι Έλληνας (γέλια!). Απ’ όσο ξέρω, οι Franz με τον Άλεξ τα έχουν πάει περίφημα εδώ. Έχω επίσης ακούσει ότι το Rockwave είναι από τα μεγάλα festival της χώρας οπότε είναι σπουδαίο που παίζουμε στα πλαίσιά του και όχι σε ένα απλό gig».

Στην Αγγλία είστε πολύ δημοφιλείς. Σας επηρεάζει καθόλου αυτό;

E.C.: «Έμενα προσωπικά καθόλου, αλλά τον Γιάννη τον αναγνωρίζουν στον δρόμο και πολλές φορές τον ζαλίζουν οι πιτσιρικάδες στις συναυλίες και στα clubs και δεν του πολυαρέσει αυτό. Για να είμαι ειλικρινής, σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει η πολλή δημοσιότητα και αν καταλήγαμε pop icons σαν τους Coldplay ή κάτι τέτοιο θα ήταν τραγωδία για εμάς (είπε και έκανε την χειρονομία που πυροβολείς με το δάχτυλο στο κεφάλι...)».

Ο Εdwin Congreave, ο Yiannis Philippakis καθώς και τα υπόλοιπα μέλη των Foals θα βρίσκονται για ένα μοναδικό DJ set αυτή την Παρασκευή 24 Aπριλίου στο Yoga Bala (Ρήγα Παλαμίδου 5-7, Ψυρρή) καλεσμένοι του blog / label / club night FLESH GORDON.

*Στο http://wearefleshgordon.wordpress.com μπορείτε να ακούσετε ένα μέρος της παραπάνω συνέντευξης σε audio μορφή.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured