Ζει το…post rock στην Ελβετία; Ζει και βασιλεύει και – στην περίπτωση των Shora – και την Ευρώπη κυριεύει. Οι Ελβετοί post-rockers με τις τέσσερις συνθέσεις συνολικής διάρκειας 33 λεπτών του άλμπουμ Malval (2006) απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν επάξια έναντι παραδοσιακών δυνάμεων του είδους, από τη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α. Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους απολαύσει μαζί με τους Βρετανούς ομότεχνους τους Yndi Halda σε ένα μοναδικό live στις 18 Ιανουαρίου, στις 21.00 στο Gagarin 205…

Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για το όνομα της μπάντας; Τι ακριβώς σημαίνει Shora;
«Η λέξη Shora δεν προοριζόταν να σημαίνει τίποτα όταν εμφανιστήκαμε σαν συγκρότημα. Ψάχναμε για ένα όνομα χωρίς συγκεκριμένη έννοια, σα να προσφωνείς έναν φίλο σου με το μικρό του – έτσι ώστε να κρατηθούμε μακριά από οποιουδήποτε είδους νόρμες και κατευθύνσεις. Ρωτηθήκαμε πολλές φορές για το όνομα μας και κάποιοι φίλοι που αγαπούν τη μουσική μας έκαναν ακόμη και έρευνα, έτσι ώστε να εντοπίσουν την προέλευση του. Ακούσαμε διάφορες απόψεις, όπως π.χ. ότι Shora είναι ένας αστερισμός σε έναν μακρινό γαλαξία ή μία πόλη που ανήκε σε έναν αρχαίο πολιτισμό ο οποίος εξαφανίστηκε εδώ και αιώνες. Εμείς προτιμούμε να μην το προσδιορίσουμε».

Αποτελεί η ιδιαίτερη πατρίδα σας πηγή έμπνευσης;
«Δεν νομίζω ότι μία χώρα, όσο όμορφη και αν είναι, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Από την άλλη, είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε μία άνετη χώρα, χωρίς κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα, πράγμα το οποίο μας βοηθά να δημιουργήσουμε ελεύθερα και απερίσπαστα. Από εκεί και πέρα, όμως, ακόμη και η δημιουργία προϋποθέτει ορισμένες βασικές αρχές, όπως την υπομονή, την αφοσίωση και τη διάθεση να προσεχτούν μέχρι και οι τελευταίες λεπτομέρειες σε ένα τραγούδι. Αυτές οι αρχές αποτελούν και την πηγή της δημιουργίας και της παραγωγικής διαδικασίας για τους Shora σαν μπάντα και όχι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός».

Έχετε μπει στη διαδικασία να αποδεχτείτε ένα συγκεκριμένο χαρακτηρισμό για τη μουσική που παίζετε;
«Είναι πάντα πολύ δύσκολο να χαρακτηρίσεις με λέξεις τη μουσική που δημιουργείς. Εξελίξιμη, πυκνή, έντονη, γνώριμη, ενδοσκοπική. Αυτές οι λέξεις είναι οι πρώτες που μου έρχονται στο μυαλό όταν αναφέρομαι στη μουσική την οποία γράφω. Ο κάθε ακροατής τη χαρακτηρίζει βέβαια με τον δικό του τρόπο και βασιζόμενος στις δικές του παραστάσεις και ψυχοσύνθεση. Δυστυχώς οι δισκογραφικές εταιρείες έχουν έναν μοναδικό τρόπο να απλοποιούν τη μουσική ενός καλλιτέχνη στην προσπάθεια τους να τον συστήσουν στους ακροατές, πράγμα το οποίο δεν βοηθάει τον ίδιο να συστηθεί με τον τρόπο που θα ήθελε. Προσωπικά θεωρώ ότι οι Shora είναι μία ορχηστρική rock μπάντα αλλά μέχρι εκεί. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να γράφουμε ωραία μουσική και όχι να υποστηρίζουμε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό ύφος. Εξάλλου, ζώντας και δημιουργώντας στον 21ο αιώνα, κάθε απόπειρα να χαρακτηριστούμε μουσικά ή να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένες μουσικές φόρμες είναι άκαιρη. Προτιμούμε σαν συγκρότημα να απορροφούμε το μέρος της ιστορίας του rock που μπορούμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά «μπολιάζοντας» το με καινούργιους ήχους, ιδέες και τεχνικές».

«Άρπαξε την καταιγίδα και παραμέρισε την σάρκα» (Grab the storm and leave the flesh). Θα ήθελα να μου εξηγήσετε αυτό τον υπέροχο στίχο.
«Είναι περίεργο και όμορφο μαζί που με ρωτάς για αυτό τον στίχο, πολύ απλά γιατί, ξαναδιαβάζοντάς τον, νιώθω ότι αντικατοπτρίζει την πρόσφατη μουσική μας στροφή. Αισθανόμαστε δηλαδή πως αφήνουμε πίσω μας μία στάσιμη περίοδο και ότι ανατέλλει στην ιστορία των Shora μία καινούργια και συναρπαστική συνάμα».

Μπορεί μία επιτυχία όπως αυτή του Malval να καταλήξει εμπόδιο για ένα συγκρότημα που δεν θέλει να στέκεται σε ένα μονάχα μουσικό ύφος;
«Δεν θα χαρακτήριζα το Malval ως επιτυχία με την εμπορική έννοια του όρου. Μπορεί το συγκεκριμένο cd να μας έκανε γνωστότερους ανά την Ευρώπη αλλά εξακολουθούμε να κινούμαστε ανεξάρτητα και να μην έχουμε πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα…ακόμα (γέλια!). Όπως και να έχει πάντως αποτέλεσε ένα πολύ καλό feedback, δίνοντάς μας ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια – καθώς αισθανόμαστε ότι οι ακροατές μας εμπιστεύονται. Αντί για εμπόδιο λοιπόν πιο πολύ το βλέπω σαν ένα θετικό κύμα ενέργειας που πρόκειται να μας τραβήξει ακόμα πιο μακριά για τον επόμενο δίσκο».

Ποιος ο λόγος για τον οποίο εξακολουθείτε να επιλέγετε ανεξάρτητες δισκογραφικές για την κυκλοφορία των cd σας;
«Προτιμώ να διαλέγω ανεξάρτητες εταιρείες πολύ απλά γιατί τις εμπιστεύομαι, καθώς οδηγούνται από καλλιτεχνικά κίνητρα και όχι από εμπορικά κριτήρια. Κάνουν πράγματα με πάθος και τιμιότητα κυκλοφορώντας έναν δίσκο μόνο όταν θεωρούν ότι έχει νόημα να κυκλοφορήσει. Δυστυχώς ακόμη και αυτές οι εταιρείες επηρεάζονται από τη φυσική φθορά των πραγμάτων. Οι άνθρωποι αγοράζουν όλο και λιγότερους δίσκους ενώ το downloading είναι πλέον γεγονός. Οι δισκογραφικές εταιρείες – ειδικά οι μεγάλες – πρέπει να βρουν τρόπο να συνεχίσουν να υπάρχουν δεχόμενες το γεγονός ότι η μουσική έφυγε από κριτήρια ελεύθερης αγοράς. Ευτυχώς η δύναμη της ανεξάρτητης σκηνής είναι οι ίδιοι οι ακροατές της, οι οποίοι εξακολουθούν να ζητούν το φυσικό προϊόν, που είναι το cd και το βινύλιο, για λόγους αισθητικής. Παρόλο που δεν θεωρώ το downloading…πανούκλα καθώς έχει φέρει πολλά καλά και μας επιτρέπει να ανακαλύπτουμε ευκολότερα νέους καλλιτέχνες και σε πολλές περιπτώσεις να αγοράζουμε και τις δουλειές τους. Όπως και να έχει είμαι πολύ περίεργος να δω πως θα εξελιχθεί η αναμέτρηση της μείωσης της εμπορικής αξίας ενός προϊόντος με ένα είδος με αναλλοίωτη αξία, όπως η μουσική».

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
«Ετοιμάζουμε μία καινούργια δουλειά καθώς έχουμε ήδη συγκεντρώσει υλικό και δουλεύουμε σκληρά πάνω σε αυτό. Δεν βιαζόμαστε καθόλου και επεξεργαζόμαστε το κάθε κομμάτι υπερβολικά προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αυστηροί με τους εαυτούς μας. Παράλληλα θα δώσουμε μία σειρά από συναυλίες, συμπεριλαμβάνοντας και το φεστιβάλ του Roadburn τον Απρίλιο στην Ολλανδία – για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι. Πριν από όλα, όμως, προέχει η συναυλία μας στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη μας τιμή που προσκαλεστήκαμε να παίξουμε μπροστά στο ελληνικό κοινό».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured