Δεν έχουν διστάσει κατά καιρούς να παίξουν με τα διαφορετικά είδη μουσικής, να ηχογραφήσουν δίσκους στην παραδοσιακή γλώσσα της περιοχής, αλλά και να προκαλέσουν με το ιδιότυπο χιούμορ τους. Το Sonik μίλησε με τον ντράμερ, Dafydd Ieuan (εν συντομία “Daf”), ο οποίος στο περιθώριο της συνέντευξης ζήτησε παραπάνω πληροφορίες για τις φωτιές, αλλά χαρακτήρισε και «γελοίο» όποιον πιστεύει ότι η καταστροφή ήταν έργο τρομοκρατών…



Πού σε βρίσκουμε τώρα Daf;
Είμαι στο αμάξι και πάω στο Cardiff. Πρέπει να ξεκουραστώ και λίγο (γέλια)!

Φτάσατε πλέον στο όγδοό σας album. Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας από τον καιρό που κάνατε τα πρώτα σας βήματα;
Έχω λιγότερα μαλλιά, o Bunf (ο Huw Bunford, κιθαρίστας της μπάντας) θα γίνει 40 σε λίγες μέρες και κάναμε συνολικά τρία παιδιά. Τώρα που το σκέφτομαι, είμαστε πάνω κάτω οι ίδιοι άνθρωποι, βγαίνουμε τα βράδια και ηχογραφούμε δίσκους με τον ίδιο τρόπο όπως παλιά. Έχουμε βέβαια περισσότερα πράγματα να ελέγξουμε, αλλά η όλη κατάσταση παραμένει μια περιπέτεια.

Οι πρώτες κριτικές λένε ότι το νέο σας album, Hey Venus!, μοιάζει με επιστροφή στα 90s. Συμφωνείς;
Μπα, δε νομίζω. Ξέρεις, κάναμε αυτόν το δίσκο σχετικά γρήγορα, μέσα σε τρεις εβδομάδες, την ώρα που άλλες μπάντες μπορεί να κάτσουν πολλούς μήνες μέσα στο στούντιο. Τον ηχογραφήσαμε λες και παίζαμε live και ορισμένα κομμάτια μάς βγήκαν αμέσως. Δεν πειραματιστήκαμε πολύ αυτή τη φορά, αλλά αλλάξαμε στούντιο για να δούμε πώς θα λειτουργήσει στη δουλειά μας. Ο ήχος μας με την πρώτη ακρόαση ίσως μοιάζει με τους δίσκους που βγάζαμε πριν από κάποια χρόνια και μπορώ να καταλάβω γιατί το λέει αυτό ο κόσμος. Αλλά νομίζω ότι στην πραγματικότητα κάναμε ένα βήμα μπροστά και δεν πήγαμε πίσω για να αντλήσουμε έμπνευση ή για να επαναλάβουμε τα ίδια πράγματα.

Γιατί ηχογραφήσατε το δίσκο σε ένα κάστρο;
Ήταν σε ένα απίστευτα όμορφο μέρος στη Γαλλία, κοντά στην ακτή. Είχαμε κελάρια με υπέροχα κρασιά και μπόλικο φαγητό, οπότε μπορείς να καταλάβεις γιατί το αποτέλεσμα ήταν καλό (γέλια). Έχουμε γενικά ηχογραφήσει σε διάφορα μέρη: στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, την Αγγλία και την Ουαλία. Σίγουρα το περιβάλλον διαμορφώνει τον ήχο ενός δίσκου. Δε λέω ότι τώρα το Hey Venus ακούγεται γαλλικό, αλλά οι συνθήκες στις οποίες γράφεις, και μάλιστα όταν είναι τόσο καλές, σε κάνουν περισσότερο δημιουργικό.

Στα τελευταία σας albums σταματήσατε να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα της Ουαλίας. Το κάνατε επειδή λίγοι καταλαβαίνουν τι λέτε;
Όχι, όχι… Mάλιστα κάποιοι έλεγαν ότι ακουγόμαστε πολύ πιο ωραίοι με τους στίχους στα ουαλικά. Πιθανότατα θα ηχογραφήσουμε και πάλι τραγούδια στη γλώσσα αυτή, απλώς πρέπει να φτιάξουμε πρώτα τα κατάλληλα τραγούδια. Η αλήθεια είναι ότι με αυτά οι δίσκοι πούλησαν παραπάνω από τους αντίστοιχους που είχαν αγγλικούς στίχους, ακόμη και σε χώρες όπου μιλούν αγγλικά, όπως στην Αμερική. Νομίζω ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αγγλία, όπου ο κόσμος έχει πρόβλημα με τις άλλες γλώσσες στη μουσική. Είναι μάλλον το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο!

Πολλές φορές στο παρελθόν έχετε εκφράσει την άποψή σας για διάφορα πολιτικά θέματα. Πώς βλέπεις λοιπόν τον κόσμο σήμερα;
Δεν έχει αλλάξει και πολύ η άποψή μας για αυτά που συμβαίνουν εκεί έξω. Μιλάμε για μια τεράστια αποτυχία. Υπάρχουν ακόμα πόλεμοι, άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα και είναι τραγικό ότι πλέον η τηλεόραση δείχνει αυτά τα γεγονότα στη μέση ή στο τέλος των δελτίων ειδήσεων. Και από την άλλη υπάρχουν τεράστια προβλήματα με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, εκεί στην Ελλάδα είχατε τεράστιες πυρκαγιές. Για να το βάλω σε γενική βάση, θα έλεγα ότι ο κόσμος πάει κατά διαόλου (σ.σ.: “fucked up” είναι αυτό που είπε για την ακρίβεια). Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτά τα χάλια κάθε μέρα.

Ποιες άλλες μπάντες σου αρέσουν;
Αυτόν τον καιρό, η αγαπημένη μου μπάντα είναι μάλλον οι Eagles Of Death Metal. Είναι από τα λίγα πράγματα που μπορώ να ακούσω τώρα τελευταία. Μου αρέσουν πολύ και οι White Stripes, που πάντα είναι εξαιρετικοί σε ό,τι και αν κάνουν.

Πριν από κάποια χρόνια, ο Gruff, o τραγουδιστής σας, είχε πει ότι η μέρα ξεκινά καλύτερα με ένα ή δυο joints. Συμμερίζεσαι την άποψή του;
Αλήθεια, το είχε πει αυτό (γέλια μέχρι δακρύων); Δε νομίζω ότι κάνει ακόμα τέτοια πράγματα (γέλια και πάλι). Τέλος πάντων, αυτό που είπε μάλλον είναι σωστό, αλλά εξαρτάται από το τι προτίθεσαι να κάνεις. Αν πρέπει να πας να φτιάξεις το αμάξι σου ή να στείλεις γράμματα στο ταχυδρομείο, δεν είναι και πολύ καλή ιδέα! Αλλά, αν θες να χαλαρώσεις, να παίξεις κιθάρα με ένα κερί, να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις μουσική, τότε ναι, μπορείς να το κάνεις. Είναι καλύτερα όταν βρίσκεται σε ένα «ζεστό» μέρος. Τότε ναι, θα συμφωνήσω.

Πρόκειται να περάσετε από την Ελλάδα τώρα που θα κάνετε περιοδεία;
Δεν ξέρω. Έτσι κι αλλιώς δε μας το ζήτησε κανένας. Έτσι κι αλλιώς δε νομίζω ότι μας έχει φωνάξει ποτέ κανένας. Αν μας το ζητήσει, τότε σίγουρα θα έρθουμε. Είμαστε πολύ περίεργοι να παίξουμε στη χώρα σας.

Για το τέλος, τι θα ήθελες να πεις στους Έλληνες θαυμαστές σας;
Αν θέλουν να μας δουν, τότε μπορούν απλώς να το ζητήσουν! Α, και να αγοράσουν τον νέο μας δίσκο (γέλια)!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured