Λίλα Τζαμούση

Η Μαριέττα Φαφούτη είναι από τα πιο όμορφα κορίτσια που έχω συναντήσει.
Όχι μόνο επειδή είναι μια κούκλα, αλλά επειδή έχει και μια πηγαία καλοσύνη, η οποία σε σκλαβώνει. Τη γνώρισα ένα βράδυ στο Gagarin μετά από ένα live της και έδειχνε εκστασιασμένη με όλο αυτό που είχε προηγηθεί αλλά και με τα δικά μας σχόλια και συγχαρητήρια –ανάβλυζε χαρά και μία γλυκύτητα μικρού παιδιού. Εκείνο το βράδυ αποφάσισα πως αυτό είναι που χρειάζεται η ελληνική μουσική σκηνή: περισσότερους θετικούς ανθρώπους σαν εκείνη. Λίγο πριν την εμφάνισή της στο Χαλάνδρι, στα πλαίσια του φετινού Φεστιβάλ Ρεματιάς (αύριο Παρασκευή, 15/7, παρέα με τους Leon –σήμερα θα βρίσκεται στο 6 D.O.G.S., στο 4ο ARTogether Festival) χώρεσε στο υπερφορτωμένο πρόγραμμά της μερικές ερωτήσεις μας…

Θα μου πεις με λίγα λόγια πώς ξεκίνησαν όλα;

Στα 16 μου ξεκινάω μουσική με την Τζένη Θεοφανοπούλου και τον Άγγελο Βελεγράκη. Αργότερα γνωρίζω τον Γιάννη Κύρη, ο οποίος μου μαθαίνει να γράφω μουσική με τη βοήθεια του υπολογιστή. Τρελαμένη με όλον αυτόν τον μαγικό κόσμο, αρχίζω να χτυπάω πόρτες με σκοπό να γράφω μουσική για εικόνα. Η τύχη ήταν με το μέρος μου και με τον καιρό αρχίζω να γράφω μουσική για κινηματογράφο, θεατρικές παραστάσεις, διαφημίσεις κτλ. Αρκετό καιρό μετά ανεβάζω για πλάκα ένα τραγούδι μου στο MySpace, στο οποίο είχα βάλει τη φωνή μου ως οδηγό και ξαφνικά δέχομαι πρόταση από τον παραγωγό μου Νίκο Αγγλούπα (aka Ottomo) και λίγο αργότερα άλλη μία πρόταση από την εταιρία μου Inner Ear για δίσκο! Και τσουπ φτάσαμε στο Try A Little Romance! (Κατά τα άλλα, στα είπα με «λίγα λόγια»… ;p)

Είσαι λοιπόν από τους τραγουδοποιούς της… συνομοταξίας του MySpace. Πόσο διαφορετικά νομίζεις ότι θα είχαν κυλήσει τα πράγματα χωρίς τη βοήθεια του ίντερνετ;

Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα. Όλα όσα έχω κάνει στη μουσική ξεκίνησαν από ένα mail, ή από ένα site ή από κάτι στο διαδίκτυο τέλος πάντων. Αν θες την ειλικρινή μου άποψη δεν πιστεύω ότι θα έβγαζα ποτέ προσωπικά δίσκο αν δεν υπήρχε το ίντερνετ, πολύ απλά γιατί ποτέ δεν είχα τέτοιον στόχο. Οπότε δεν θα το κυνηγούσα κιόλας… 

Για να πω την αλήθεια, η ρετρό εμφάνισή σου, αλλά και το ύφος της μουσικής σου, δεν θα με έπειθαν ποτέ ότι είσαι κορίτσι της τεχνολογίας. Θα σε φανταζόμουν χωμένη σε ένα δισκάδικο στην Πλάκα να ανακαλύπτεις βινύλια, τα οποία θα άκουγες αργότερα σε γραμμόφωνο!

Έχει πλάκα, γιατί συνήθως με φαντάζονται γλυκούλα, ρομαντικούλα, ονειροπαρμένη και χαμένη σε βινύλια και μουσικές. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Εντάξει ρομαντική είμαι, δεν το συζητώ. Και τα ρετρό φορεματάκια μου θα βάλω. Αλλά δεν ζω σε ένα τεράστιο ροζ σύννεφο. Και πράγματι με την τεχνολογία έχω τεράστιο έρωτα (αν και θέλω πολύ δουλειά ακόμα).

Πρέπει πάντως να είναι κληρονομική η καλλιτεχνική σου φύση, έτσι;

Η αλήθεια είναι πως η μαμά μου έπαιζε κιθάρα ερασιτεχνικά και γενικά και οι τρεις αδερφές Φαφούτη έχουμε περάσει από διάφορα μουσικά όργανα. Τελικά βέβαια με τη μουσική ασχολήθηκα εγώ μόνο, ενώ η μεσαία, η Κλαίρη, το γύρισε στη σκηνοθεσία και η μικρή, η Νάνσυ, στη δημοσιογραφία.

Fafouti_3

Ξέρω ότι η Κλαίρη σκηνοθέτησε και το βιντεοκλίπ του “Don’t Stop”, εκτός από την καταπληκτική δουλειά που κάνει στα βίντεο που συνοδεύουν τις live εμφανίσεις σου. Είναι δύσκολο να δουλεύεις με δικούς σου ανθρώπους;

Νομίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο καταπληκτικό από το να έχεις στην οικογένεια σου ανθρώπους τους οποίους θαυμάζεις και θα ήθελες ούτως ή άλλως να συνεργαστείς μαζί τους. Έτσι έγινε και με την Κλαίρη, την αισθητική της οποίας θαύμαζα απίστευτα. Ε, κι όταν ήρθε η ώρα για το βιντεοκλίπ, σιγά μην έλεγε όχι στη μεγάλη της αδερφή! Επίσης, η διαφορά που υπάρχει όταν δουλεύεις με δικούς σου ανθρώπους είναι πως γίνονται όλα πιο γρήγορα. Δεν χρειάζεται να σου εξηγήσει ο άλλος με λεπτομέρειες τι θέλει γιατί είσαι ήδη μέσα στο μυαλό του. Ούτε υπάρχουν ευγένειες του στυλ «μην κουράσουμε το κορίτσι εκεί στα χορτάρια που σέρνεται και να κάνουμε ένα διαλειμματάκι βρε αδερφέ». Όχι, εκεί. «Θα παιδεύεσαι μέχρι να ολοκληρώσουμε τη σκηνή»!

Τι ήχο θα ήθελες να αφήσει η μουσική σου στα αυτιά μας; Στα δικά μου, ας πούμε, ηχεί κινηματογραφική…

Στα αυτιά σας θα ήθελα να αφήσει ένα γαργαλητό, στα χείλια σας χαμόγελο και στα μάτια σας μια σπίθα αισιοδοξίας!

Ο πρώτος σου δίσκος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τη χρονιά που μας πέρασε. Τόσο στο Avopolis, όσο και σε άλλα μουσικά portals κέρδισε υψηλές θέσεις στους απολογισμούς του 2010. Το περίμενες;

Με τίποτα όμως! Πάρα πολύ χάρηκα εννοείται, αλλά αυτό δεν σημαίνει και κάτι απαραίτητα. Εννοώ ότι το να βγάλεις έναν αξιοπρεπή δίσκο στις μέρες μας είναι πλέον κάτι συνηθισμένο και υπάρχουν αμέτρητοι εξαιρετικοί καλλιτέχνες. Από εκεί και πέρα δεν σου κρύβω ότι με κατασυγκίνησε η ευγένεια που διέκρινε τις κριτικές οι οποίες έγιναν για τον δίσκο και το πόσο ενθαρρυντικές ήταν.
 
Με ποιον συνάδελφό σου θεωρείς ότι θα είχες καλή χημεία πάνω στη σκηνή, αλλά δεν έχετε προχωρήσει ακόμα σε σύμπραξη;

Να ήταν μόνο ένας;! Λοιπόν, για να μην καταστρέψω την ερώτηση και μακρηγορήσω, θα πω μόνο ένα όνομα (από τα πάααααρα πολλά που μου έρχονται στο νου): πιστεύω ότι θα έχουμε πάρα πολύ καλή χημεία με τον αγαπημένο μου Tareq, ο οποίος μάλιστα έγραψε κι ένα τραγούδι για να τραγουδήσουμε παρέα. Λέγεται “Cin Cin” και το λατρεύω.

Fafoyti_2

Οι συναυλίες που δε θα ήθελες με τίποτα να χάσεις φέτος το καλοκαίρι;

Prodigy, αλλά τους έχασα δυστυχώς…

Τι καινούριο θα ακούσουμε μετά το Try A Little Romance;

Αυτήν την περίοδο γράφω τραγούδια για το επόμενο άλμπουμ και οι αδερφές μου (οι οποίες είναι και οι πρώτοι ακροατές σε ό,τι ετοιμάζω) μου λένε ότι τα νέα κομμάτια είναι πιο διασκεδαστικά από τα παλαιότερα… Επίσης πρέπει να στρωθώ να ολοκληρώσω και το soundtrack της παιδικής σειράς Ο Παραμυθάς, για την οποία είχα γράψει τη μουσική και τα τραγούδια.

Την Παρασκευή περιμένουμε με πολλή αγωνία να σε δούμε με τους Leon στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα μετά;

Το πρόγραμμα μετά περιλαμβάνει μουσική κατάνυξη στο στούντιό μου, όπου θα κάτσω να γράψω τα τραγούδια για τον επόμενο δίσκο, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει με τη μπάντα να τα προβάρουμε. Και από Σεπτέμβρη ξεκινάμε πάλι!

Ποια η ανάμειξή σου στο 4o ARTogether Festival και τι να περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε εκεί σήμερα;

Το ARTogether Festival είναι ένα φεστιβάλ που οργανώνουμε εδώ και 4 χρόνια με την ομάδα της καλλιτεχνικής πολιτείας του bankit.gr. Πρόκειται για μια γιορτή στην οποία συναντιούνται όλες οι τέχνες μαζί –πραγματοποιούνται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά δρώμενα, προβολές ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, εικαστικών, ποιητικών και συγγραφικών έργων και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς! Και όλα αυτά με ελεύθερη είσοδο! Σήμερα θα είναι η τρίτη του μέρα. 
 
Ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

Εγώ σ’ ευχαριστώ πολύ και καλό καλοκαίρι!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured