Το 2009 υπήρξε η χρονιά τους. Φέτος κυκλοφόρησαν τη δική τους δουλειά με τίτλο Explain To Me και ανοίξανε την πολυσυζητημένη συναυλία των ZZ Top στη χώρα μας. Η προσοχή πολλών έπεσε λοιπόν πάνω στα 4 παιδιά απ’ τη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησαν το 1997 με αργά αλλά σταθερά βήματα, εμφανιζόμενοι σε πολλές live σκηνές της χώρας, όπου παρουσίαζαν τη δικιά τους εκδοχή αγαπημένων κομματιών. Το Avopolis Greek βρέθηκε για καφέ με δύο μέλη του συγκροτήματος (τον Άγγελο – κιθάρα και φωνητικά – και τον Σταύρο – κιθάρα), θέτοντάς τους τα δικά του ερωτήματα...

  

Πρόσφατα ανοίξατε τη συναυλία των ΖΖ Top. Πείτε μας για την εμπειρία...

 

Η όλη εμπειρία ήταν απίστευτη! Παίξαμε σε ένα ήδη γεμάτο στάδιο, μπροστά σε 8000 θεατές, το μεγαλύτερο κοινό που έχουμε παίξει ποτέ. Όταν τελειώσαμε και ακούγαμε τις ζητωκραυγές με δυσκολία πιστεύαμε την αντίδραση του κοινού. Παίξαμε ένα μισάωρο και ακούσαμε τα καλύτερα σχόλια. Ο ήχος δεν ήταν ο καλύτερος λόγω, βασικά, του σταδίου – για το οποίο έχουν ακουστεί κι άλλες φορές παράπονα σχετικά με την ηχητική του. Το πρόβλημα είναι δε πιο έντονο για τους θεατές στις κερκίδες. Απολαύσαμε πολύ πάντως και τους ZZ Top, οι οποίοι ήταν φοβεροί. Το να ανοίξουμε τη συναυλία τους αποτελεί για μας την καλύτερη στιγμή στην ως τώρα καριέρα μας.

 

Πόσο δύσκολο ήταν να φτάσετε ως την κυκλοφορία του Explain To Me;

 

Τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου έχουν γραφτεί παλαιότερα. Για παράδειγμα, το ομότιτλο τραγούδι έχει γραφτεί το 1998, ενώ το πιο πρόσφατο είναι του 2007. Τη χρονιά εκείνη το CD ήταν μάλιστα ήδη έτοιμο. Παρόλα αυτά στάθηκε πολύ δύσκολο για μας να το κυκλοφορήσουμε. Επί χρόνια ψάχναμε μια δισκογραφική εταιρία. Πιστεύαμε στο υλικό μας και ακούγαμε καλά σχόλια από τις εταιρίες, αλλά η απάντηση από τις περισσότερες ήταν ότι δεν θα κυκλοφορούσαν αγγλόφωνο δίσκο. Κάποια στιγμή μπήκαμε στη διαδικασία να το κυκλοφορήσουμε μόνοι μας, αλλάξαμε όμως γνώμη και συνεχίσαμε να ψάχνουμε το συμβόλαιο που θα έφερνε το Explain To Me στα μεγάλα δισκοπωλεία. Είναι ωραίο να βλέπεις το άλμπουμ σου δίπλα σε εκείνο των U2 στο δισκοπωλείο!

 

Πώς βλέπετε, από τη δική σας οπτική γωνία, την εγχώρια μουσική σκηνή;

 

Η αγγλόφωνη μουσική στην Ελλάδα πάει σχετικά καλά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα μεγάλα βήματα. Υπάρχει μια προκατάληψη στον μουσικό χώρο για τις μπάντες με ξένο στίχο. Ακόμα και μπάντες με πολύ καλό υλικό δεν προωθούνται λόγω επιλογής αγγλικού στίχου. Μας έχει γίνει πολλές φορές πρόταση να γράψουμε με ελληνικό στίχο, αλλά αυτό δεν εκφράζει ούτε εμάς ούτε και τη μουσική την οποία παίζουμε.

 

Σας γνωρίσαμε από διάφορες tribute βραδιές. Τι σημαίνουν για εσάς οι διασκευές; Αποτελούν τρόπο να αποκτήσετε αρχικά κοινό ώστε να προωθήσετε τη δική σας δουλειά, ή πραγματικά απολαμβάνετε να τις παίζετε;

 

Αυτά είναι κομμάτια που αγαπάμε να παίζουμε, σίγουρα πάντως οι tribute βραδιές αποτέλεσαν και κλειδί για να μας γνωρίσει ο κόσμος. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να υποχρεώσουμε τους εαυτούς μας να παίξουν κομμάτια που δεν γουστάρουμε. Είτε πρόκειται λοιπόν για κάποιο αφιέρωμα στους Queen, είτε στους U2, είτε στους Beatles, είναι κάτι που πραγματικά μας αρέσει. Θα συνεχίζουμε να τα παίζουμε γιατί δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας.

 

Πόσο εύκολο είναι να πετάξεις από πάνω σου τις επιρροές σου και να δημιουργήσεις δικό σου ήχο;

 

Οι επιρροές ριζώνουν στο κεφάλι σου και στον ήχο σου. Είναι δύσκολο να τις διώξεις. Όταν γράφουμε ένα τραγούδι χρησιμοποιούμε τις επιρροές μας ως σημείο αναφοράς. Παραδείγματος χάρη λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε ένα κομμάτι σε στυλ Beatles και από εκεί ξεκινάμε. Αργότερα μπορεί να εξελιχθεί κι άλλο ο ήχος, αλλά ως τώρα έτσι δουλεύουμε. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θέλουμε να βάζουμε ετικέτες στη μουσική μας και θα παίζαμε οποιοδήποτε κομμάτι θα μας ενέπνεε. Πατάμε σε rocknroll βήματα, αυτό όμως δεν μας περιορίζει. Κάτι που φαίνεται και στον δίσκο μας, στον οποίον όλα τα κομμάτια διαφέρουν μεταξύ τους. Στον ήχο μας υπάρχουν επιρροές και από άλλες μπάντες, έξω από τον χώρο του κλασικού ροκ. Πιστεύουμε επίσης ότι η μουσική μας είναι διαχρονική.

 

Ξέρουμε πως είστε αρκετά επηρεασμένοι από τους Beatles. Στο site σας σημειώνετε 58 κομμάτια τους στο set list! Τι επιρροή έχουν ασκήσει τα Σκαθάρια στη μπάντα αλλά και στη ζωή σας;

 

Οι Beatles μας έχουν επηρεάσει 100%! Από το ενδυματολογικό μέχρι και το φωνητικό μέρος, ασκούν τεράστια επιρροή πάνω μας. Απ' αυτούς μάθαμε ουσιαστικά μουσική. Αν δεν υπήρχαν οι Beatles δεν θα υπήρχαν οι Skelters. Αλλά όχι μόνο οι Skelters. Αν δεν υπήρχαν οι Beatles δεν θα υπήρχαν ούτε U2, ούτε Oasis ούτε πολλές μεταγενέστερες μπάντες. Η μουσική τους επηρέασε, επηρεάζει και θα επηρεάζει για πάντα. Ο δίσκος μας, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι επηρεασμένος από τους Beatles, και αυτό φαίνεται όχι μόνο στα φωνητικά, μα και σε χαρακτηριστικά riffs της κιθάρας. Ακόμα και το όνομα μας είναι εμπνευσμένο από το κομμάτι των BeatlesHelter Skelter”. Κάτι διόλου τυχαίο, μιας και πρόκειται για εκείνο το τραγούδι που αποδεικνύει ότι τα Σκαθάρια δεν γράφανε μόνο pop κομμάτια. Αντιπροσωπεύει ένα από τα πρώτα βήματα του «σκληρού» ήχου στη μουσική.

 

Κοιτάτε καθόλου στο εξωτερικό; Θα αφήνετε ποτέ τη ζωή σας εδώ για μια ευκαιρία στο εξωτερικό;

 

Αν μας δινόταν η ευκαιρία για κάτι μεγάλο και όχι πρόχειρο, θα το κάναμε. Βασιζόμενοι όμως σε σίγουρα βήματα. Το επιδιώξαμε στο παρελθόν, αλλά χωρίς να μας δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Η μουσική μας απευθύνεται (μερικές φορές περισσότερο) σε ξένους από τους οποίους, ανά καιρούς, έχουμε δεχθεί θετική ανταπόκριση. Συγκεκριμένα δεν θα ξεχάσουμε κάποιες Αγγλίδες πριν από κάποια χρόνια, σε ένα ακουστικό live που είχαμε κάνει το 2006 στην Χαλκιδική, οι οποίες μας είπαν ότι ήμασταν οι καλύτερη Beatles tribute μπάντα που είχαν ακούσει ποτέ! Για μας στάθηκε το καλύτερο κοπλιμέντο που έχει κάνει κάποιος για τη δουλειά μας. Αλλά και μπάντες από το εξωτερικό – όπως οι Iron Butterfly, οι Dokken και οι Puressence – μας έχουν τιμήσει με θετικά σχόλια.

 

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το «file-sharing». Ποια είναι η δικιά σας άποψη πάνω στο θέμα; Θα σας πείραζε κάποιος να γνωρίσει την μουσική σας χωρίς να αγοράσει το CD;

 

Δεν θα μας πείραζε ακριβώς. Θέλουμε πρωτίστως ο κόσμος να ακούει τη μουσική μας. Ο δίσκος σε κάθε περίπτωση αποκτάει σιγά-σιγά μια εικονική σημασία. Από ’κει και πέρα όμως κάποιος πρέπει να σκεφτεί ότι για μια νέα μπάντα όπως εμείς είναι πολύ σημαντικό να την υποστηρίζει κανείς με την αγορά του δίσκου. Οι εταιρίες έχουν και αυτές σίγουρα τα δίκια τους, αλλά πιστεύουμε πως θα βρεθεί τελικά κάποια μέση λύση.

 

Τι έχετε να προτείνετε σε παιδιά που τώρα χτίζουν τη δική τους μπάντα;

 

Τρέξιμο, τρέξιμο, τρέξιμο, υπομονή και επιμονή. Πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να φτάσεις κάπου. Εμείς προσπαθήσαμε για πάρα πολλά χρόνια, ξεκινώντας από το μηδέν και μόλις φέτος καταφέραμε να κυκλοφορήσουμε το ντεμπούτο μας. Όσα καταφέραμε στην πορεία τα καταφέραμε μόνοι μας, χωρίς βοήθεια και με πολλή δουλειά. Σίγουρα πάντως απαιτούνται γερά νεύρα. Μην περιμένετε να είναι εύκολο. Λίγες μπάντες στην Ελλάδα βγάζουν τα λεφτά τους. Είναι καλύτερο να ξεκινήσει η όλη προσπάθεια σαν χόμπι, όπως κάναμε και εμείς.

 

Και τώρα; Ποιος είναι ο επόμενος στόχος για τους Skelters;

 

Τώρα βασικά προτεραιότητα μας είναι να προωθήσουμε το Explain To Me. Πιστεύουμε στην δουλειά που έχουμε κάνει. Έχουμε γράψει καλή μουσική και ο στόχος είναι να την προωθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο.

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured