search

Πάρκο Γεωργιάδη

Δημοκρατίας, Ηράκλειο 713 06, Ελλάδα

Maydays Delayed Festival 2015

Maydays Delayed Festival 2015

12 Ιουν 2015 19:00

Πάρκο Γεωργιάδη

Maydays Delayed Festival 2015

Για 8η συνεχόμενη χρονιά, η εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» διοργανώνει το φεστιβάλ Maydays Delayed 2015 με κεντρικό σύνθημα «Οι λαοί συμβιβάζονται μόνο με την ελευθερία!». Στις 12 και 13 Ιούνη, το πάρκο Γεωργιάδη θα ζωντανέψει με πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που φιλοδοξούμε να συμβάλλουν σε μια δύσκολη αλλά και πλούσια συγκυρία για το λαό και την χώρα.

Το φεστιβάλ Maydays αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκρήτιο επίπεδο, έχοντας καθιερωθεί ως ένα πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός στο νησί. Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις - συζητήσεις που πραγματεύονται καίρια και σημαντικά ζητήματα της εκάστοτε περιόδου. Σε παλιότερες διοργανώσεις έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις για το κίνημα των πλατειών και την αραβική άνοιξη με την συμμετοχή εκπροσώπων από σημαντικά κινήματα του εξωτερικού (π.χ Τυνησία, Occupy Wall Street κλπ), έχουν γίνει σεμινάρια σχετικά με την άμεση Δημοκρατία, την αδέσμευτη ενημέρωση και δημοσιογραφία, ενώ πριν δύο χρόνια καταφέραμε και καλύψαμε το κλείσιμο της ΕΡΤ, που είχε συμβεί λίγες μέρες πριν το φεστιβάλ, διοργανώνοντας κουβέντα με εκπροσώπους των απολυμένων.

Φέτος θα υπάρχουν συζητήσεις για την δυνατότητα της χώρας να βαδίσει έναν άλλο δρόμο χωρίς τα μνημόνια, καθώς και για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας όπου θα μιλήσουν εκπρόσωποι από διάφορα κινήματα υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών.

Σε πολιτιστικό επίπεδο το φεστιβάλ κάθε χρόνο ζωντανεύει το πάρκο Γεωργιάδη με συναυλίες, χορό, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις βιβλίων κλπ, ενώ ονόματα όπως ο Ψαραντώνης, οι Χαΐνηδες, η Ματούλα Ζαμάνη, οι Cabaret Balkan, οι Coza Mostra και οι Imam Baildi έχουν περάσει από τη μουσική σκηνή του φεστιβάλ. Φέτος, εκτός από τις συναυλίες  ξεχωρίζει ο διαγωνισμός φωτογραφίας και το σεμινάριο χορού.

Φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων αναταραχών και πρωτόγνωρων πολιτικών εξελίξεων τόσο για τη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ειδικά στην Ελλάδα βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο ματαίωσης μιας ιστορικής ευκαιρίας για βαθιές αλλαγές οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά. Μια ευκαιρία που άνοιξε τα τελευταία πέντε χρόνια μέσα από την κίνηση του κόσμου και που τώρα κινδυνεύει όχι μόνο λόγω των πιέσεων που ασκούν οι δανειστές αλλά κυρίως λόγω των λαθών και των ανεπαρκειών της κυβέρνησης. Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον το Maydays Delayed 2015 φιλοδοξεί να συμβάλει στον προβληματισμό και την αναζήτηση τρόπων υπέρβασης του αδιεξόδου στο οποίο έχουμε βρεθεί και κυρίως να αναδείξει την δυνατότητα μιας άλλης πορείας για το λαό και την χώρα πέρα από μνημόνια και επιτροπείες.

Παρασκευή 12/6

Την Παρασκευή 12/6 στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί η πολιτική εκδήλωση της πρώτης μέρας του φεστιβάλ με τίτλο: «Διέξοδος της χώρας - Όχι νέα μνημόνια! Ο λαός μπορεί αλλιώς»Â  με ομιλητές

•Â τον Δημήτρη Κοδέλα  (Βουλευτή Αργολίδας με το  ΣΥΡΙΖΑ )
•Â τον Βασίλη Ξυδιά Â Â (Συνεργάτη της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς, θεολόγος)
•Â τον Νότη Μαριά Â Â (Ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, επικεφαλής του πολιτικού
κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες).

Ο αγώνας ενάντια στο καθεστώς αποικίας χρέους συνεχίζεται. Η οικοδόμηση ενός πολιτικού ρεύματος διεξόδου που θα ξαναστήσει την χώρα στα πόδια της είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Ποιοί οι όροι για την μετάβαση από την μνημονιακή Ελλάδα των κοινωνικών ερειπίων σε μία Ελλάδα της Ανεξαρτησίας και της Πραγματικής Δημοκρατίας; Πώς αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος κεντροαριστερής διαχείρισης του συστήματος στην Ελλάδα; Ποιές οι προϋποθέσεις για να μην ακυρωθεί η ιστορική ευκαιρία για μία μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή;

Στο πολιτιστικό σκέλος της πρώτης ημέρας, το βράδυ της Παρασκευής θα μας ξεσηκώσουν με τα τραγούδια τους οι Burger Project και οι BaiLdSA.

Οι Burger Project διασκεδάζουν όλες τις ηλικίες με τρέλα, ταλέντο, πρωτοτυπία και καλή μουσική, συμπεριλαμβάνοντας στο ρεπερτόριό τους, μοναδικές διασκευές από Λιλιπούπολη και Τσιτσάνη μέχρι Dead Kennedys και Harry Belafonte. Ξεκινώντας το 2007, κατάφεραν πολύ γρήγορα να γίνουν λατρεία και να μας κάνουν να κουνιόμαστε αριστερά και δεξιά με ήχους Disco anthems, punk rock classics, pop standards, αλλά και ελληνικά classics!

Οι  BaiLdSA με βάση τη Θεσσαλονίκη συνδυάζουν βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα σε μουσικές που δύσκολα «κρατάς τα πόδια σου στο χώμα». Η μουσική τους διαδρομή ξεκίνησε το 2008 και περιλαμβάνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, Τουρκία, Π.Γ.Δ.Μ, Αλβανία και Βουλγαρία ενώ είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν την σκηνή με τον Manu Chao και τους Kutur Shock.
Το συγκρότημα μόλις κυκλοφόρησε τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο “zVaRnA” και είναι έτοιμοι να φορτώσουν τα όργανά τους στο βαν και να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο κάνοντας μια στάση και στην σκηνή του Maydays Delayed 2015.

Σάββατο 13/6

Το Σάββατο 13/06 στις 19:30 θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε εκπροσώπους από διάφορες κινήσεις και κινήματα υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας στα πλαίσια της εκδήλωσης με τίτλο: «Δημόσια αγαθά, Δημόσια περιουσία: Δεν τα διαπραγματευόμαστε!». Ομιλητές θα είναι:

•Â  η Ελένη Πορτάλιου   (καθηγήτρια ΕΜΠ, μέλος ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ)
•Â  η Βάνα Σφακιανάκη  (αρχιτέκτονας)
•Â  ο Μανώλης Καμηλάκης  (αερολιμενικός, αντιπρόεδρος παγκρήτιου συλλόγου εργαζόμενων
στις Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας)
•Â  ο Γιώργος Αρχοντόπουλος (πρόεδρος εργαζομένων ΕΥΑΘ, κίνηση «SOSτε το Νερό»).

Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης θα είναι μία σημαντική πτυχή της νεοαποικιακής πολιτικής των δανειστών εις βάρος της χώρας: ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ, οι ιδιωτικοποιήσεις,

η υφαρπαγή της δημόσιας της περιουσίας, η επίθεση στα δημόσια αγαθά. Με ποιο τρόπο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική στο νησί μας; Μπορεί η χώρα να μπει σε παραγωγική και αναπτυξιακή τροχιά χωρίς να μπει φρένο στην πολιτική του ξεπουλήματος; Μπορεί η κοινωνία να σταθεί στα πόδια της αν δεν σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων; Πώς ο λαός μπορεί να οργανώσει την αντίσταση του;

Στη συναυλία της δεύτερης μέρας στην σκηνή του Maydays θα ανέβουν οι Light in Babylon από την Τουρκία και οι encardia για μια καλοκαιρινή νύχτα πλημμυρισμένη από μουσικές και μελωδίες της Μεσογείου. Θα ακολουθήσει γλέντι με κρητικά και σμυρναίικα με τους Σταύρο Μαραγκουδάκη στην λύρα, Μανόλη Μανουσάκη στο λαούτο και Στέλιο Ζερβό στο μαντολίνο και το μπουζούκι.

Το σχήμα των Light in Babylon  προέκυψε μέσα από την συνάντηση τριών μουσικών στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης το 2010 και θεωρείται ως ένα από τα πιο ανερχόμενα της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Light in Babylon αποτελούν έναν συνδυασμό διαφορετικών εθνικοτήτων και πολιτισμών: η τραγουδίστρια (Michal Elia Kamal) είναι Ισραηλινή με καταγωγή από το Ιράν, ο σαντουρίστας (Mete Ciftci) Τούρκος ενώ ο κιθαρίστας (Julien Demarque) Γάλλος. Μέσα από τις ποικίλες μουσικές καταβολές τους έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν εκπληκτικούς ήχους που ταξιδεύουν την φαντασία στην Μέση Ανατολή. Έχοντας δώσει συναυλίες σε όλη την Τουρκία αλλά και στην Ινδία, Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Ουγγαρία, Φινλανδία, επισκέπτονται για πρώτη φορά την Κρήτη για μια μοναδική εμφάνιση στην σκηνή του Maydays!

Οι encardia προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας και σ’ όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους. Κύριο χαρακτηριστικό του σχήματος η σχέση που αναπτύσσουν με το εκάστοτε κοινό των συναυλιών τους, κάτι που διαπιστώσαμε από κοντά και στο προηγούμενο Maydays.
Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2004 για να διαγράψει μία ζηλευτή πορεία μέχρι σήμερα που περιλαμβάνει περισσότερες από 500 ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία, Κύπρο, κυρίως στην ίδια την Ιταλία, καθώς και πέντε εξαιρετικά επιτυχημένους δίσκους. Πολλές είναι οι συνεργασίες τους με επιφανείς καλλιτέχνες.

Χορείες Χώρων
Παράλληλα, στον χώρο του Φεστιβάλ και κατά τις ώρες 17:30 – 20:00, θα πραγματοποιηθεί διήμερο σεμινάριο σωματικής έκφρασης με απεύθυνση σε όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα κίνησης, επηρεασμένο από τον Ιαπωνικό παραστατικό χορό Butoh (σημειωτικές αρχές της πρωτόγονης κίνησης) και τον σύγχρονο χορό με την Βίκυ Φίλιππα.

Διαγωνισμός - Έκθεση Φωτογραφίας

Κατά την διάρκεια όλου του διημέρου, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις φωτογραφίες που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό και να μάθουμε και τον νικητή. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν στιγμιότυπα με περιεχόμενο εμπνευσμένο από το απόσπασμα του βιβλίου «Αόρατες Πόλεις», του Ιτάλο Καλβίνο: «Οι αόρατες πόλεις είναι το όνειρο που δημιουργείται στο κέντρο εκείνων των πόλεων, όπου η ζωή είναι πρακτικά αδύνατη.» Όποιος θέλει μπορεί ακόμα και τώρα να μπει στην σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook να ψηφίσει την φωτογραφία που προτιμάει.

Παράλληλα, στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση βιβλίου καθώς και συμμετοχές από συλλογικότητες και κινήματα όλης της Κρήτης.

Σελίδα Facebook www.fb.com/MaydaysHrakleio
blog: http://maydays-ira.blogspot.gr/

Σας περιμένουμε στην σελίδα μας στο Facebook για παρατηρήσεις/προτάσεις ή και προσφορά βοήθειας στην διοργάνωση του Φεστιβάλ.×