Η Ισλανδή Yrsa Sigurdardottir (Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ, 1963) θεωρείται ένα από τα κορυφαία ονόματα του Nordic Noir, της σύγχρονης σκανδιναβικής αστυνομικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1963. Αρχικά έγραψε παιδικά βιβλία για τα οποία απέσπασε τιμητικές διακρίσεις. Στη συνέχεια στράφηκε στο αστυνομικό και η αναγνώριση ήρθε με το μυθιστόρημα Η εκδίκηση” (Μεταίχμιο, 2014), για το οποίο τιμήθηκε με το Icelandic Crime Fiction Award, ενώ ήταν μεταξύ των υποψήφιων τίτλων για το Glass key, την υψηλότερη διάκριση για βιβλίο σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Με το μυθιστόρημα DNA (Μεταίχμιο, 2017), δημιούργησε μια νέα σειρά βιβλίων στην οποία εισήγαγε ως κεντρικούς ήρωες την ψυχολόγο Φρέιγια και τον ντετέκτιβ Χούλνταρ.  Τιμήθηκε με το Βραβείο της Δανέζικης Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, με το Βραβείο Blood Drop (Καλύτερο Ισλανδικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα) και με το Βραβείο Petrona (Καλύτερο Σκανδιναβικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα). Η σειρά μετρά μέχρι σήμερα επτά τίτλους, ανάμεσα στους οποίους και τα μυθιστορήματα “Το Μήνυμα”, “Λύτρωση”, “Τόπος Εκτέλεσης” και “Η Κούκλα” (Μεταίχμιο, 2018, 2019, 2021, 2023). Τα βιβλία της σειράς με το ίδιο πρωταγωνιστικό δίδυμο, έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Κύριο χαρακτηριστικό της λογοτεχνίας της Yrsa Sigurdardottir είναι το βάρος που ρίχνει στο ψυχολογικό υπόβαθρο των υποθέσεών της. Τα αστυνομικά μυθιστορήματά της είναι και μυθιστορήματα σχέσεων, που αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα της ισλανδικής κοινωνίας.

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Yrsa Sigurdardottir που μεταφράστηκε στα ελληνικά έχει τον τίτλο “Η Κούκλα” (Μεταίχμιο, 2023, μτφρ. Βίκυ Αλλυσανδράκη). Πέντε χρόνια πριν μια μητέρα με την κόρη της και έναν οικογενειακό φίλο ανοίγονται με μια μικρή βάρκα για ψάρεμα. Το μόνο που πιάνουν στα δίχτυα τους, όμως, είναι μια κούκλα γεμάτη κοχυλάκια και φύκια. Η όψη της είναι τρομακτική. Η μητέρα υποκύπτει στις παρακλήσεις της κόρης της να την κρατήσουν. Το επόμενο πρωί η μητέρα θα είναι νεκρή και η κούκλα εξαφανισμένη.

Ο ντετέκτιβ Χούλνταρ βρίσκεται πάνω σε ένα σκάφος, αναζητώντας ανθρώπινα οστά στον βυθό της θάλασσας. Όταν τα εντοπίσει θα χρειαστεί τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου Φρέιγια για την ταυτοποίηση του νεκρού. Καθώς το μυστήριο πυκνώνει, ο Χούλνταρ αρχίζει να ερευνά και τον φόνο ενός άστεγου, ενώ η Φρέιγια καταπιάνεται με μια υπόθεση παιδικής κακοποίησης.

Σύντομα θα αποδειχτεί ότι οι υποθέσεις σχετίζονται μεταξύ τους. Το κλειδί το κρατάει το κορίτσι, που ήθελε εκείνη την κούκλα. Και που τώρα πια αγνοείται…

Η Yrsa  Sigurdardottir μιλάει αποκλειστικά στο Avopolis.gr

 

Μεγαλώνοντας στην Ισλανδία, πώς ασχοληθήκατε για πρώτη φορά με τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων; Από πού προήλθε η έμπνευσή σας;

Άρχισα να γράφω βιβλία για παιδιά. Ήταν χιουμοριστικά αλλά με σχετικά πολύπλοκες ιστορίες, και γράφτηκαν έτσι ώστε ένας μεγάλος που διαβάζει για το παιδί του, να μην βαριέται πολύ. Προσπάθησα να συμβαίνει κάτι αστείο σε κάθε σελίδα και αφού έγραψα πέντε τέτοια βιβλία βαρέθηκα κάπως το μοτίβο του «αστείου». Είναι πολύ πιο δύσκολο να είσαι αστείος παρά τρομακτικός. Είχα αρχίσει επίσης να θέλω να γράφω για ένα πιο ώριμο κοινό. Υπάρχουν τόσα πολλά θέματα, θέματα που δεν είναι κατάλληλα για παιδιά, αλλά ενδιαφέροντα για ενήλικες. Έτσι αποφάσισα να αλλάξω και η επιλογή να γράψω για το έγκλημα ήρθε πολύ φυσικά. Όπως οι περισσότεροι συγγραφείς, αποφάσισα να γράψω τα βιβλία που θα ήθελα να διαβάσω. Μου αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία, το φανταστικό και ο τρόμος, για τα οποία γράφω επίσης περιστασιακά.

Επηρεαστήκατε από τον τομέα εξειδίκευσής σας, δηλαδή από τη δουλειά σας ως μηχανικός;

Δεν μπορώ να πω ότι η μηχανολογία με εμπνέει στη συγγραφή, αλλά με βοηθάει όταν επεξεργάζομαι οικόπεδα. Όταν εργαζόμουν ακόμη με πλήρη απασχόληση, εργαζόμουν στη διαχείριση κατασκευής σταθμών παραγωγής ενέργειας και ο σχεδιασμός που εμπλέκεται μπορεί να είναι εξαιρετικά περίπλοκος. Αφού το έκανα αυτό, διαπίστωσα ότι ο σχεδιασμός ενός ενδιαφέροντος φόνου για ένα μυθιστόρημα ήταν σχετικά εύκολος. Το τεχνικό μου υπόβαθρο με βοηθά επίσης να κατανοώ την τεχνολογία εύκολα και οι σημερινές αστυνομικές έρευνες περιλαμβάνουν πολλή τεχνολογία. Δεν χρειάζεται να τοποθετώ τα βιβλία μου στο παρελθόν για να ξεφύγω από το GPS, τα ηλεκτρονικά μονοπάτια και ούτω καθεξής, αντίθετα τα αγκαλιάζω και βρίσκω έναν τρόπο να τα χρησιμοποιήσω προς όφελός μου όταν σχεδιάζω. 

Ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε όταν γράφατε το πρώτο σας μυθιστόρημα, τα “Τελευταία Τελετουργικά” (“Last Rituals);

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να προσπαθήσω να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τον «μέσο φόνο» στην Ισλανδία. Θεωρείται συνήθως ότι αυτά συμβαίνουν λόγω μιας απόφασης της στιγμής που λαμβάνεται από ένα μεθυσμένο άτομο, που μαλώνει με κάποιον. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, καμία συνωμοσία και ούτε καν απόπειρα να συγκαλυφθεί το έγκλημα από τη μεριά του δολοφόνου. Για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αποτελεί προϋπόθεση το ότι ο δολοφόνος προσπαθεί να κρύψει τη συμμετοχή του/της στη δολοφονία. Έπρεπε, λοιπόν, να πάρω μια βαθιά ανάσα και να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι δεν έγραφα ένα βιβλίο με αληθινά εγκλήματα. Δεν ήταν μια ιστορία που έχει συμβεί, αλλά που φαίνεται ότι θα μπορούσε να συμβεί. Μόλις αισθάνθηκα ότι κατάφερα αυτό, τα υπόλοιπα ήρθαν πιο εύκολα.

Πώς καταλήξατε στην παιδοψυχολόγο Φρέιγια και στον ντετέκτιβ Χούλνταρ ως βασικούς χαρακτήρες; Βασίσατε τους χαρακτήρες τους σε πραγματικά (ή φανταστικά) μοντέλα; Θεωρώ ότι ιδιαίτερα η Φρέιγια είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον χαρακτήρας, λόγω του δυισμού της. Θέλει να είναι μέρος ενός συνόλου, να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες, όμως συγχρόνως είναι αντισυμβατική και διεκδικεί δυναμικά την αυτονομία της.

Όταν έγραφα την πρώτη μου σειρά αστυνομικών βιβλίων (“Thora”), συχνά κλωτσούσα τον εαυτό μου επειδή διάλεξα έναν δικηγόρο ως κύριο χαρακτήρα. Έκανε το γράψιμο πιο περίπλοκο καθώς ένας δικηγόρος δεν έχει την ίδια πρόσβαση στα στοιχεία μιας υπόθεσης, στον τόπο του εγκλήματος ή στους μάρτυρες, τουλάχιστον όχι μέχρι τη φάση της δίκης. Τα βιβλία δεν ήταν δράματα δικαστικής αίθουσας, οπότε όχι μόνο έπρεπε να καταλήξω σε μια ενδιαφέρουσα υπόθεση πλοκής και δολοφονίας. Έτσι, όταν ξεκίνησα τη νέα σειρά, αποφάσισα αμέσως ότι ο ένας πρωταγωνιστής θα ήταν ο εαυτός μου σε ρόλο αστυνομικού. Επειδή όμως δεν ήθελα να γράψω μια τυπική αστυνομική διαδικασία, πρόσθεσα έναν παιδοψυχολόγο και έτσι θα μπορούσα να εστιάσω και στις ψυχολογικές πτυχές της υπόθεσης. Και από αυτές τις αποφάσεις ανέπτυξα τον Χούλνταρ και την Φρέιγια. Το κλειδί για να γράφεις ενδιαφέροντες χαρακτήρες και να θέλεις να συνεχίσεις να γράφεις για αυτούς είναι να τους κάνεις με κάποιο τρόπο ελαττωματικούς. Οι τέλειοι χαρακτήρες με εύκολη ζωή δεν είναι καθόλου ενδιαφέροντες. Δεν ήθελα να τους κάνω αλκοολικούς ή τοξικομανείς, όπως βλέπει κανείς συχνά στο Nordic Noir, έτσι έκανα τα ελαττώματα τους κάτι που μου φάνηκε πιο διασκεδαστικό να γράφω. Ο Χούλνταρ αγαπά τις γυναίκες, αλλά έχοντας μεγαλώσει με πολλές αδερφές, δεν θέλει απολύτως να ζήσει με μια γυναίκα. Η Φρέιγια προσπαθεί σκληρά να είναι τέλεια, έχοντας ζήσει μια ταραγμένη παιδική ηλικία, και έχει έναν αδερφό τον οποίο αγαπά, παρόλο που εκείνος έχει επιλέξει την αντίθετη ζωή από τη δική της, δηλαδή μια ζωή μέσα στο έγκλημα.

Η Φρέιγια και ο Χούλντρα σε γενικές γραμμές συνεργάζονται λειτουργικά και εξίσου καλή είναι και η προσωπική σχέση τους. Μήπως όμως υποσυνείδητα λειτουργούν και ανταγωνιστικά;  

Επειδή είναι τόσο διαφορετικοί, πολύ συχνά συγκρούονται. Εκείνος είναι πολύ χαλαρός, ενώ εκείνη είναι πολύ σφιγμένη. Μου αρέσει πολύ να γράφω τις ενότητες όταν ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, γι' αυτό πιθανώς η σχέση τους δεν είναι ποτέ εύκολη στα μυθιστορήματα. Μπορεί να πάρει μια στροφή προς τα πάνω και να φαίνεται ότι κατευθύνεται προς μια καλύτερη κατάσταση, αλλά στη συνέχεια θα το γειώσω και θα αποκαταστήσω την ανταγωνιστική τους σχέση. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από το να είναι οι καλύτεροι φίλοι ή να παντρεύονται. Κανείς δεν θέλει να διαβάσει γι 'αυτούς που ψωνίζουν για είδη παντοπωλείου, και ούτε εγώ θέλω να γράψω για αυτό. 

Είχατε σχεδιάσει εξαρχής την πλοκή κάθε βιβλίου ως μέρους της σειράς ή οι ιστορίες σας προέκυψαν αυτοτελώς στο πλαίσιο του συνόλου;  

Το μόνο σχέδιο που είχα για τη σειρά συνολικά ήταν η σχέση του Χούλνταρ και της Φρέιγια. Δεν υπάρχει κανένα γενικότερο μυστήριο που να καλύπτει το σύνολο των βιβλίων, πέρα από την υπόθεση που περιλαμβάνει κάθε μεμονωμένο μυθιστόρημα. 

Κάθε βιβλίο σας έχει διαφορετικό θέμα. “Η Κούκλα” αναφέρεται σε μια νεκρή μητέρα, μια κούκλα, μια μοιραία οικογενειακή εκδρομή και ένα νεαρό κορίτσι που έχει κακοποιηθεί. Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από την ιστορία;

Η έμπνευση για την “Κούκλα” ήταν μια φωτογραφία που μου έστειλε ένας αναγνώστης. Την τράβηξε ο καπετάνιος μιας ψαρότρατας που βρήκε μια κούκλα στα δίχτυα του όταν ψάρευε στα ανοιχτά της Ισλανδίας. Η εικόνα ήταν φανταστική: από την κούκλα έλειπε ένα μάτι, ήταν καλυμμένη με βαρέλια και σκουλήκια, το πάνω μέρος του κεφαλιού της ήταν μισοάδειες τρύπες από βύσματα, τα μαλλιά της μια μπερδεμένη μάζα. Πρώτα σκέφτηκα ότι θα το χρησιμοποιούσα για ένα μυθιστόρημα τρόμου, αλλά σύντομα συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν μάλλον κουτό, όπως είχε γίνει τόσες φορές στο παρελθόν. Έτσι, το κράτησα για μερικά χρόνια μέχρι να αποφασίσω να προσπαθήσω να βρω έναν τρόπο να το χρησιμοποιήσω σε ένα κανονικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Τότε το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να σκεφτώ έναν τρόπο που μια κούκλα που έβγαινε από τον ωκεανό θα μπορούσε να καταλήξει να προκαλέσει φόνο.

Έχετε γράψει εκτενώς για τον εκφοβισμό και την ενδοοικογενειακή βία. Πιστεύετε ότι αυτά είναι μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα των κοινωνιών μας; Ισχύει αυτό για την κοινωνία της Ισλανδίας; 

Η Ισλανδία είναι πολύ ειρηνική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο στη χώρα είναι εξαιρετικά γλυκό και πράο. Όπως όλες οι κοινωνίες, έχουμε άσχημους, βίαιους και προσβλητικούς ανθρώπους, και ως αποτέλεσμα αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα που βλέπετε παντού. Ο εκφοβισμός και η ενδοοικογενειακή βία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το να είσαι κακός και να καταστρέφεις τις ζωές των γύρω σου μόνο και μόνο επειδή μπορείς, απλώς με αηδιάζει. Ένα από τα πλεονεκτήματα του συγγραφέα αστυνομικών είναι ότι μπορεί να εξερευνήσει τα κοινωνικά προβλήματα. Μπορεί με τα βιβλία να εφιστήσει στο ευρύ κοινό την προσοχή σε κάποια θέματα, χωρίς να χρειάζεται να στέκει πίσω από ένα βήμα και να δίνει διαλέξεις.

Θα θέλατε να μας πείτε μερικά πράγματα για τα θέματα που εξερευνάτε στα μυθιστορήματά σας “Λύτρωση” , “Τόπος Εκτέλεσης” και “The Fallout”;

Tο θέμα της “Λύτρωσης” είναι ο εκφοβισμός. Αποφάσισα να γράψω γι' αυτό αφού κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι ένα δεκάχρονο αγόρι που αυτοκτόνησε εξαιτίας του εκφοβισμού. Ήταν το νεότερο άτομο που αυτοκτόνησε ποτέ στην Ισλανδία και ήθελα να ρίξω μια ματιά στις αιτίες που μπορούν να κάνουν τη ζωή ενός παιδιού πραγματική κόλαση, πόσω μάλλον όταν και οι δράστες είναι παιδιά. Το "Τόπος Εκτέλεσης" εμπνεύστηκε από την άνοδο των ισλανδικών αιθουσών συνομιλίας 4Chan, όπου χρησιμοποιούνταν νεαρές γυναίκες ως παιχνίδια για άνδρες. Εμπνεύστηκα το "Fallout" από μια συζήτηση σχετικά με τη νομιμοποίηση της παρένθετης μητρότητας στην Ισλανδία καθώς και από το κίνημα κατά των αντιβιοτικών. Παραδόξως γράφτηκε πριν από τον Covid και την άνοδο των συζητήσεων για τον εμβολιασμό.

Στον “Τόπο Εκτέλεσης”, εκτός από την αστυνομική ιστορία, μιλήσατε για οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Η Σκανδιναβία αποτελούσε προπύργιο της σοσιαλδημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να χειροτερεύουν και εκεί σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα; 

Στην Ισλανδία όπου μεγάλωσα δεν υπήρχε τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Οι πλουσιότεροι άνθρωποι ήταν οι οδοντίατροι και εκείνοι που διέθεταν φαρμακεία. Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Έχουμε μερικά άτομα που βρίσκονται στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του Forbes και πολλά άλλα στα επόμενα επίπεδα. Το χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων έχει διευρυνθεί απίστευτα. Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον ατελείωτο βομβαρδισμό του υλισμού, όσοι έχουν λιγότερα γίνονται να νιώθουν ανεπαρκείς. Αυτό δεν είναι μόνο σκανδιναβικό φαινόμενο – είναι παγκόσμιο, αλλά αυτό δεν το κάνει καλύτερο.

Μου αρέσει το γεγονός ότι σκαλίζετε  βαθιά στη συνείδηση ​​και στην ψυχολογία των ηρώων σου. Σας ενδιαφέρει η ψυχολογία (και η εγκληματολογία) ως επιστήμη; Εννοώ Φρόιντ, Γιουνγκ, Λακάν, Ντελέζ κλπ…

Δεν είμαι ειδικός και δεν έχω κάποιο υπόβαθρο στον τομέα, απλώς ένα πολύ βαθύ ενδιαφέρον για τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι. Ποτέ δεν παύω να εκπλήσσομαι με το πώς κάνουμε τη ζωή αρκετά πιο δύσκολη απ’ ό,τι ήδη είναι, προσθέτοντας εντελώς περιττές επιπλοκές στις αλληλεπιδράσεις.

Συνήθως, η πλοκή σας βασίζεται σε δύο διαφορετικές ιστορίες, που τελικά συνδέονται. Το προτιμάτε αυτό ως τεχνική, ως «στυλ» γραφής;

Μου αρέσουν οι πολύπλοκες αφηγήσεις, γι' αυτό χρησιμοποιώ περισσότερες από μία ιστορίες. Οι ιστορίες φαίνονται άσχετες, αλλά τελικά θα γίνει σαφές γιατί ανήκουν και οι δύο στο ίδιο βιβλίο. Μερικές φορές βάζω τρεις ιστορίες όταν βαριέμαι να έχω μόνο δύο.

Τι είδους έρευνα διεξάγετε πριν γράψετε ένα αστυνομικό βιβλίο;

Είμαι σαν τους ηθοποιούς της «Μεθόδου» που τρελαίνονται και βυθίζονται πλήρως στον χαρακτήρα που πρόκειται να παίξουν. Πρέπει να επισκεφτώ όλες τις τοποθεσίες των βιβλίων μου, αν είναι δυνατόν, να μιλήσω με άτομα που γνωρίζουν για κάθε θέμα, και συχνά να δοκιμάζω τα πράγματα που κάνουν οι χαρακτήρες μου. Διευκολύνει την περιγραφή και συχνά λειτουργεί ως βιταμίνες για τη φαντασία που χρειάζεται για να σκεφτεί κανείς μια σκηνή. Εξαιτίας αυτών έμαθα πώς να κάνω καταδύσεις, έχω βγει για ένα μακρύ ταξίδι για ψάρεμα σε μια τράτα, έχω παρακολουθήσει μαθήματα ιατροδικαστικής παθολογίας, επισκέφτηκα τα υψίπεδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα (δεν συνιστάται), και αμέτρητα άλλα πράγματα που δεν θα έκανα αν δεν έγραφα.

Το επονομαζόμενο Nordic Noir γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία ως είδος στη λογοτεχνία, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Συμφωνείτε με τον όρο ή τον βρίσκετε αφηρημένο; Τι είναι αυτό που κάνει το Nordic Noir αυτό που είναι; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς (του είδους);

Νομίζω ότι ο όρος έχει αξία/χρησιμότητα, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία συγγραφέων. Υπάρχουν συγγένειες στο ύφος και στις θεματικές του Nordic Noir, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε βιβλίο, ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή που ταξινομείται ως τέτοια θα έχει όλα τα συστατικά. Αυτά θα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα: χειμώνα, σκοτάδι, ατελείς πρωταγωνιστές, συμπερίληψη κοινωνικών προβλημάτων, συλλογισμό για τη δολοφονία/δολοφονίες (δηλαδή ο δολοφόνος δεν είναι απλώς ένας κακός ψυχοπαθής), μικρές πόλεις ή μίνι πόλεις, γκρίνια, πολυεπίπεδη αφήγηση, ρεαλισμό. Οι αγαπημένοι μου συγγραφείς του είδους είναι οι Ragnar Jonasson, Jo Nesbo, Lars Kepler και Sara Blædel. Κανένας τους δεν γράφει ακριβώς το ίδιο είδος βιβλίων.

Έχετε αρχίσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Θα θέλατε να μας δώσετε μερικά στοιχεία;

Έχω ξεκινήσει μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων με τρεις πρωταγωνιστές. Ο καθένας θα πρωταγωνιστεί στο δικό του βιβλίο και σε ένα θα συμμετέχουν όλοι εξίσου. Οι χαρακτήρες είναι ένας αστυνομικός, μια αστυνομικός και ένας ιατροδικαστής (γι' αυτό και έκανα το μάθημα για την ιατροδικαστική παθολογία). Όλα τα βιβλία ανατρέχουν στην ιστορία μιας δολοφονίας που διαπράχτηκε στο παρελθόν, εκτός από την ξεχωριστή υπόθεση κάθε βιβλίου. Η πρώτη υπόθεση της σειράς αφορά μια οικογενειοκτονία – μια ολόκληρη οικογένεια και οι κατοικούντες σε au-pair που ζουν απομακρυσμένοι σε κάποιο απομονωμένο φιόρδ δολοφονούνται με τσεκούρι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι κάπως βάναυσο και ζοφερό, αλλά όχι με αποκρουστικό τρόπο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured