Νίκος Σβέρκος

 

Πίσω από τα views, τα κανάλια και τα pixels κρύβεται πάντα η τάση για δημιουργία, για έκφραση, για πράξη. Και μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή έρχονται οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι αλήθειες του καθενός. Κάθε δύο Πέμπτες, ο Νίκος Σβέρκος παίρνει αφορμή από ένα βίντεο αναρτημένο στο ίντερνετ και καταθέτει τη δικιά του οπτική, αφού οι κόρες των ματιών συσταλούν και το μυαλό ηρεμήσει...

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την Eurovision; Είναι ένα ερώτημα την απάντηση στο οποίο ουδείς γνωρίζει. Έρχονται τουρίστες και χαίρονται με τα τσολιαδάκια κάθε καλοκαίρι, επειδή βλέπουν μια φορά τον χρόνο καραγκιοζιλίκια made in Greece; Αναβαθμίζεται κάπως η μαζική κουλτούρα του τόπου, ώστε τουλάχιστον να βαυκαλιζόμαστε ότι κάνουμε πολιτισμένη ποπ; Εν τέλει, γινόμαστε ως χώρα το επίκεντρο για μια χρονιά;

{youtube width="480" height="300"}FPvX5GXF8z4{/youtube}

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι όχι. Και, για να τελειώνουμε, κυρίως στις εποχές της Εθνικής Επιτυχίας –εκείνης που έχτισε το Ρουσοπουλέικο το 2004 πάνω στα μπούτια της Παπαρίζου– η Eurovision ήταν ένα ωραιότατο πλυντήριο με αστραφτερά χαμόγελα και απευθείας αναθέσεις έργων. Τόσο απλά και κατανοητά. Δεν γινόταν άλλωστε να διοχετευθούν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων για μια υπόθεση που στο τέλος δεν αφορούσε κανέναν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εκτός από νευρωτικούς πανελίστες και τα geeks του θεσμού.

Αφού λοιπόν δεν ωφελεί σε τίποτα, γιατί δεν σταματάμε αυτό το καραγκιοζιλίκι; Ιδίως τώρα που έχουν πια γονατίσει οι πάντες και τα μέτρα έρχονται σε φουρνιές; Γιατί πρέπει η χώρα να εκπροσωπείται σε μια φιέστα όπου ποτέ δεν γιορτάζει η ουσία; Πρόκειται για μια συζήτηση που καλό είναι να γίνεται. Φέτος όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ακόμα χειρότερο: τους ίδιους τους εκπροσώπους της Ελλάδας στον διαγωνισμό. Γιατί, αν ισχύσει αυτό που άκουσα σε πρωινάδικο από ενισχυμένη παρουσιάστρια, τότε στον διαγωνισμό –κατά πάσα πιθανότητα– θα πάνε οι Koza Mostra με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, με το τραγούδι "Alcohol Is Free".

Όσοι πιθανόν δεν γνωρίζετε τους Koza Mostra, μην εκπλήσσεστε και μην αγωνιάτε. Είναι άλλη μια περίπτωση μπάντας φτιαγμένης με την τόλμη ενός ατζέντη κι ενός από τα μέλη της, που ευελπιστεί –κάποια στιγμή– να δει το όνομά της στην ίδια μαρκίζα με τον Σάκη Ρουβά. Όσο για τον Αγάθωνα, οι λαϊκοί θα τον γνωρίζουν πολύ περισσότερο και θα μπορούν να κάνουν καλύτερες συστάσεις. Προσωπικά, η μόνη μου επαφή μαζί του είναι από κάτι ρεμπέτικα γλέντια-κονσέρβες τα οποία έδειχνε η ΕΤ3. Και, βέβαια, από τον αθάνατο ύμνο του λαχείου “Την Είδα Απόψε Λαϊκά”.

Streamingpapariz_2

Τα δυο μέρη έφτιαξαν λοιπόν ένα κομμάτι πραγματικό τουρλουμπούκι. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις το συνονθύλευμα παράταιρων ήχων με αγγλικό τίτλο, μπουζούκια, ρυθμούς ska και κιλτ στην εικόνα; Το “Alcohol Is Free” είναι τόσο εφιαλτικό όσο φαίνεται. Βλέπετε ζηλέψανε τα παλικάρια την επιτυχία που είχανε οι Τούρκοι Athena στην Eurovision του 2004 με ένα ska pop τραγούδι (“For Real”), το οποίο ακόμα ακούγεται στα ραδιόφωνα. Είναι όμως τόσο προκάτ το κατασκεύασμα των δικών μας, ώστε συμπαρασύρει κι έναν μεσήλικα, κάνοντάς τον να μοιάζει αρχικά τουριστικός και μετά γραφικός. Μια θέαση του βίντεο προώθησης του τραγουδιού χρειάζεται μόνο.

Τι νόημα έχει λοιπόν να στείλεις ένα τραγούδι που δεν προσφέρει τίποτε σε έναν διαγωνισμό ο οποίος δεν προσφέρει τίποτα; Καλό θα ήταν, έστω και τώρα, η ΕΡΤ να σκύψει το κεφάλι και να πει «συγγνώμη κυρίες και κύριοι, τόσα χρόνια σας κοροϊδεύουμε συμμετέχοντας σ’ έναν διαγωνισμό που δεν προσφέρει τίποτα παρά τροφή σε παρακμασμένες μάζες για να ασχοληθούν με κάτι άλλο εκτός από την πείνα τους». Ας μην ασχολούμαστε με το πώς θα γελοιοποιήσουμε μόνοι μας την εικόνα μας στο εξωτερικό, αλλά να κάτσουμε να σκεφτούμε πώς ακριβώς πρέπει να λειτουργήσει ο πολιτισμός σε τούτη τη χώρα.

Μεγάλη κουβέντα αυτή...

Υ.Γ.: Διαβάζω στο blog των Εργαζόμενων/Απολυμένων στα Metropolis ότι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Κουρής, αφού έστειλε στον αγύριστο τους εργαζόμενούς του, τώρα διοργανώνει –μέσω του καναλιού του– φιέστα για την τελική επιλογή του τραγουδιού που θα σταλεί στη Eurovision. «Aπό τότε που εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Metropolis, πριν από 3 χρόνια, κατάφερε να κλείσει 13 καταστήματα, να βάλει την επιχείρηση στο Άρθρο 99 και να απολύσει 180 εργαζόμενους. Σχεδόν στους μισούς από αυτούς αρνείται μέχρι και σήμερα να καταβάλει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, με το σύνολο των οφειλόμενων να ξεπερνάει τα 600.000 ευρώ», λένε οι απολυμένοι και καλούν σε συγκέντρωση  διαμαρτυρίας έξω από τον ελληνικό τελικό της Eurovision στο Gazi Music Hall (Πειραιώς & Ιερά Οδός) τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στις 7:30 μ.μ.

Διαβάστε όλο το κάλεσμα εδώ: http://ergazomenoimetropolis.blogspot.gr/2013/02/eurovision.html

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured