Εσύ που το 2003 έπαιρνες όρκο ότι οι Outkast είναι ότι καλύτερο έχει δει το Αμερικάνικο hip hop περίμενες ότι 20 χρόνια μετά ο André 3000 θα έβγαζε ambient flute δίσκο;

Και εσύ που τότε μόλις έβγαινες από το αυγό περίμενες ότι στην δεύτερη δεκαετία της ζωής σου τα μουσικά φεστιβάλ της χώρας σου θα γέμιζαν από headliners που έβγαλαν τον καλύτερο δίσκο τους το 1997 και λίγο νωρίτερα (βλέπε Prodigy, Pulp, Korn, Massive Attack, Radiohead ε,συγγνώμη Smile εννοούσα);

Mήπως τελικά τα μουσικά ύστερα του κόσμου δεν είναι και τόσο ύστερα παρά είναι η νέα νόρμα και θα πρέπει να αποδεχτούμε την απόλυτη επικράτηση του χάους aka το διαφορετικό;

Please do, γιατί πλέον οι λίστες δεν βγάζουν νόημα, εννοώντας ότι τα υποείδη από το shoegaze (που ανέστησε και φέτος το ροκ) μέχρι το drum’n’bass και την goa trance θα μπορούσαν να έχουν άνετα το καθένα από μία τουλάχιστον ενδιαφέρουσα κυκλοφορία στα συνολικά καλύτερα της χρονιάς αν όντως ο χαρακτηρισμός eclectic επέστρεφε για να μείνει. 

Και αν τελικά οι μικρότεροι έχουν βρει την φάση τους στα revivals ίσως να κάνουν και τα social media πιο υποφερτά για τους 40-κάτι που χρησιμοποιούν άφοβα το παπουδίστικο «της γενιάς μου» χαρακτηρισμό. Παρόλα αυτά, αν ήταν να λυθεί τόσο εύκολα η εξίσωση του τι λείπει από την μουσική βιομηχανία για να γιγαντωθεί κι άλλο, ειδικά τώρα που όλοι αποδεχτήκαμε σαν σημεία μέτρησης τα streams και τα βινύλια, γιατί άραγε αυτό που ψάχνει το σύστημα πλέον να μην είναι το viral αλλά οι καλλιτέχνες με δυνατό κατάλογο, βάθος χρόνου και παραγωγές που αργά αλλά σταθερά θα παλεύουν με τον όρο κλασικό

Και αν τα ποπ εφήμερα αρχίζουν να τελειώνουν στo συνδυασμό Billie - Barbie , στην στροφή της Taylor στην μεγάλη οθόνη και τον αφορισμό της Weeknd περσόνας από τον ηθοποιό(;) πλέον Abel Tesfaye τότε ας ελπίσουμε ότι είναι για το κοινό καλό, αυτό δηλαδή που θα μπορούσε να συζητάει ή να θεωρεί σαν live καλλιτεχνική κορύφωση της χρονιάς το ντεμπούτο των Sault στο Drumsheds του Λονδίνου.  

Η μουσική διανύει μακράν την πιο δημοκρατική της περίοδο. Υπάρχει σε σχεδόν ατελείωτες ποσότητες εκεί έξω καλύπτει υποείδη για όλα τα γούστα και αν για οποιοδήποτε λόγο οι φύσει ελιτιστές ή πιουρίστες ακροατές μπορούν να διατείνονται ότι μαζικά χιτς επιπέδου "Ανισόπεδη Ντίσκο" δεν έχουν το επίπεδο αντίστοιχων παραγωγών του εξωτερικού, τότε ο διάλογος γίνεται επιτέλους δημιουργικός με επιχειρήματα και αναφορές που δικαιώνουν κάθε πλευρά.

Οι μόνοι που την έχουν άσχημα είναι όσοι καταπιάνονται με τον δημόσιο λόγο περί μουσικής. Είναι πλέον αδύνατο για τα μέσα, εννοώντας από τους influencers μέχρι τα online media και τα ραδιόφωνα να καλύψουν τα γούστα του κάθε ακροατή και καθόλου τυχαία, η κοινή συνισταμένη όλων βρίσκεται στους χώρους διασκέδασης. Περίεργο όσο ακούγεται, μέσα στην αναπτυξιακή της ντέκα(ντανς) η αθηναϊκή νύχτα διανύει τις ένδοξες μέρες του «κάποτε» που μαθηματικά οδήγησαν στην κρίση του ΠΟΤΕ. Αμέτρητοι νέοι χώροι διασκέδασης, χωρητικότητας εκατοντάδων και χιλιάδων πλέον, επιδιώκουν μερίδιο από μια πίτα που άλλωτε ανήκε στα μπουζούκια,την ίδια στιγμή που τα μπουζούκια δεν δείχνουν να πτοούνται. Από τα χέρια του DJ περνάνε όλα τα κομμάτια που αγγίζουν Shazam κορυφές, όπως το 7 Seconds των δικών μας MadorasInDaHouse ενώ ξαφνικά, σχεδόν τα πάντα, ακόμα και άρτια pop διαμάντια του παρελθόντος όπως το "Out Of Touch" των Hall & Oates ακούγονται καλύτερα μετά από το σχετικό house retouch. 

Ο χρόνος κυκλοφορίας των singles παίζει όλο και λιγότερη σημασία, καθώς η ουσία έχει επιστρέψει και πάλι στην μουσική και το πως αυτή γκελάρει πλέον στο feed και τις «social στιγμές» όλων με τα comeback μέσα από την τρέλα του Tik Tok να είναι όλο και πιο συχνά. Για παράδειγμα το προαναφερθέν revival  των Duster που μέχρι πρόσφατα είχαν μέσο όρο τρία αστέρια στο All Music και από το 2018 και έπειτα (με αποκορύφωμα το φετινό #shoegaze ξέσπασμα) οδηγούν την φρενήρη πορεία του όρου, η σημασία του οποίου έχει τελείως παρερμηνευτεί δεδομένου ότι στα καλύτερα τους οι Duster ακούγονται σαν μελαγχολικοί Pavement και ανάθεμα αν οι Pavement αξίωσαν ποτε κομμάτι από την shoegaze* πίτα.

*Shoegaze. H καλύτερη και ουσιαστικότερη era του βρίσκεται στην δισκογραφία Βρετανικών συγκροτημάτων από το 1990 έως το 1993. Για οτιδήποτε άλλο φέρει σαν συνοδευτικό τον όρο shoegaze, ευθύνονται οι εκάστοτε μουσικογράφοι.  

Προσπαθώντας να συνοψίσω το μουσικό χάος γύρω μας, το timeline μου δεν θα μπορούσε να το κάνει πιο λιανά φωνάζοντας μου «ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ». Είναι η εποχή που ο ίδιος κόσμος που θα πάει στους Ουκρανούς techno heads ARTBAT θα πετάει το επόμενο Π/Σ λουλούδια στον Αργυρό, θα φωτογραφίζει τα σούρουπα και θα τα ντύνει με την μουσική των Duster (ακόμα και αν δεν ξέρει καν την ιστορία τους, καθώς αρκεί που τους το κέρασε ο αλγόριθμος) ενώ οι υποτιθέμενοι ψαγμένοι του συναυλιακού κοινού θα κάνουν sold out τα ονόματα της εφήβειας τους την ίδια στιγμή που τα Spotify Wrapped τους θα περιλαμβάνουν κομμάτια από το playlist των alternative ραδιοφώνων.  

Πρακτικά, τίποτα δεν περιγράφει τo απόλυτο πολιτιστικό crossover που ζούμε καλύτερα από την κίνηση André 3000 και ακόμα και οι πιο ταγμένοι ακροατές έχουν λόγο να παρατηρούν με απορία τις εξελίξεις. Τα μεγάλα ποπ ονόματα κυνηγούν ακόμη μεγαλύτερες κινηματογραφικές καριέρες την ίδια στιγμή που οι πάντα επιδραστικοί Βρετανοί συνεχίζουν να μας τροφοδοτούν με -κατα βάση- ηλεκτρονική μουσική αξιώσεων, αναγκάζοντας την ποπ να αγκαλιάσει το underground χορευτικό κίνημα που στα χέρια κοριτσιών όπως η Loraine James δικαιώνεται στη μετά covid εποχή. 

Που στέκομαι εγώ εύλογα ίσως αναρωτηθεί κάποιος; 

Η σωστή απάντηση θα μπορούσε να είναι «πάντα με το underground». Εκεί όπου υπέροχοι δίσκοι όπως το  Α.S.O. των Alias Error και Tornado Wallace μεγαλώνουν και κάνουν sold out οργανικά. Γίνονται δυσεύρετοι αυτομάτως και μάλιστα μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορίας «τσιμπάνε» το οριακό 7,8 από το Pitchfork, δηλαδή τον βαθμό που μέχρι τώρα θα πρέπει να έχει υποψιάσει το κοινό ότι μάλλον έχουμε να κάνουμε με έναν πραγματικά άχαστο και ιδιαίτερα όμορφο δίσκο, από αυτούς που όπως έλεγε ο κύριος Weatherall κάνουν την μουσική να μην είναι για όλους. Και αυτή ακριβώς την εποχή ζούμε, την εποχή που ενώ η μουσική είναι παντού, η ουσία της δεν είναι για όλους.

* Περισσότερα για τους μηχανισμούς πίσω από τις λίστες σε αυτό το podcast

**Η περισσότερη από την «ανώμαλη] μουσική που άκουσα φέτος, ανεξαρτήτως χρονολογίας μιξαρισμένη εδώ:
https://www.fade.radio/residents/lilis-dimitris 

Ακολουθεί το ετήσιο best of namedropping… (And off to the next one) 

30 ΔΙΕΘΝΗ ALBUMS ΑΠΟ ΤΟ 2023

1. Fever Ray - Radical Romantics (Rabid Records)
2. Roisin Murphy - Hit Parade (Ninja Tune)
3. Erika - Anevite Void (Interdimensional Transmissions)
4. Tzusing - Green Hat (PAN)
5. ML Buch - Suntub (15 love)
6. billy woods - Maps (Backwoodz Studios)
7. Loraine James - Gentle Confrontation (Hyperdub)
8. SZA - SOS (Sony / Panik)
9. El Michels Affair - Glorious Game (Big Crown)
10. Jaimie Branch - Fly or Die Fly or Die Fly or Die (world war) (International Anthem)
11. Arooj Aftab, Vijay Iyer, Shahzad Ismaily - Love In Exile (Verve)
12. Freak Heat Waves - Mondo Tempo (Mood Hut Records)
13. A.S.O. - a.s.o.(Low Lying Records)
14. Yo La Tengo - This Stupid World (Matador)
15. Rogê - Curryman (Diamond West)
16. ANONHI - My Back Was  A Bridge For You To Cross (Rebis Music)
17. Noname - Sundial (Noname)
18. Lil Yachty - Let’s Start Here (Quality Control Music)  
19. Joanne Robertson - Band Sit Together (AD 93)
20. Valentina Magaletti, Zongamin - Suono Assente (AD 93)
21. Follakzoid - V (Sacred Bones)
22. Laurel Halo - Belleville (Awe)
23. James Ellis Ford - The Hum (WARP)
24. Ron Morelli - Heart Stopper (L.I.E.S.)
25. Mr. Fingers - Around The Sun Pt. 2 (Alleviated Music)
26. YUKSEK - Dance 'O’ Drome (Partyfine)
27. Isolee - Resort Island (resort island)
28. VRIL - Animist (Delsin Records)
29. High Season (Chloé and Ben Shemie) - The Call (Permanent Vacation)
30. Shed - Towards East (The Final Experiment) 

15 ΕΓΧΩΡΙΑ  ALBUMS ΑΠΟ ΤΟ 2023

1. Mob - Mob 1 (Veego Records
2. Tendts - Aquarius 3 (Just Gazing)
3. Jay Glass Dubs - You Would Love Me Now (Extended Techniques)
4. Anatolian Weapons - Earth (Subject To Restrictions Discs)
5.Spivak - You Win Again (Ecstatic Recordings)
6.Christina Vantzou, John Also Bennett - Κλίμα (Editions Basilic)
7. Niko Tzoukmanis - Tales From The Silent City (Flambient)
8. Veslemes - O Exorcismos (Veego Records)
9. GIDIA - STRUGA (L.I.E.S.)
10. Echonomist - Secret Places (Innervisions)
11. Blend Mishkin, Panos Dimitrakopoulos - The Lost Continent (Rewind Guaranteed)
12. LIVA K. - 1994 (Madoras In Da House)
13. Negros Tou Moria - ΘΡΑCOC (NTM)
14. Moa Bones - Gimme A Hand (Gal & Pat Records)
15. ΜΑΖΟΗΑ - Ας Τους Σκοτώσουμε Όλους… (Inner Ear)  

23 SINGLES ΑΠΟ ΤΟ 2023

1. Olof Dreijer - Rosa Rugosa (Hessle Audio) 
2. Radio Slave - Strobe Queen (Rekids)
3. Tin Man - Running Acid (Acid Test)
4. Rex The Dog - Change This Pain For Ecstasy (Kompakt)
5. BAMBII - Hooked (Innovative Leisure)
6. Everything But The Girl - Nothing Left To Lose (Four Tet Remix)  (Buzzin’ Fly)
7. Aphex Twin - Blackbox Life Recorder 21f  (Warp)
8. Gunna - fukumean (300 Entertainment)
9. Ice Spice - Deli (Capitol)
10. Skrillex, Mr. Oizo, Missy Elliott - RATATA (OWLSA)
11. JO SIMS - Demons Of Dance (Pamela Records)
12. Butane - Stubborn (Filbert Street Mix) (Extrasketch)
13. Eli Escobar - Kindbud Beat (Off Track Records)
14. Chateau Flight - Nookoqo (Versatile Records)
15. Troye Sivan - Rush (EMI)
16.The Chemical Brothers - The Weight (Virgin)
17. Sofia Kourtesis - Madres (Ninja Tune)
18. Earl Sweatshirt, The Alchemist - Vin Skully (Tan Cressida)
19. Kendal - Come To Me Club Mix (Dischi Autunno)
20. Gorillaz, Adeleye Omotayo - Silent Running (Parlophone)
21.Jalen Ngonda - That’s All I Wanted From You (Daptone)
22. Mustafa - Name Of God (Regent Park)
23. Plain History - Sirens Of War (Just Gazing) 

10 RE-EDITS, COVERS, REMIXES ΑΠΟ ΤΟ 2023

1. Hall & Oates - Out Of Touch (Avangart Tabldot Remix) (Sony Music)
2. Joezi, Coco, Pape Diouf - 7 Seconds (Madoras In Da House)
3. Mooglie, NOEMIE, Agoria - Spacer (Four Twenty In the Closing Club Edit) (Sapiens Recordings)
4. J.W.B. Hits The Beat - Body On Body (Curses Revamp (Eskimo)
5. Alex Wann - Milkshake 20 (BMG)
6. Mina & Mark Ronson - Ancora, ancora, ancora (Warner)
7. Casso, RAYE, D-Block Europe - Prada (Ministry Of Sound)
8. Aretha Franklin - I Say A Little Prayer (Liva K & Atsou) - white label-
9. Discotheque - For Your Love (Kamma & Masalo Radio Mix) (Rush Hour)
10. Skrillex, Boys Noize, Opus III - Fine Day Anthem (OWSLA) 

7 ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2023

1. 20 Years Of Phonica (Phonica Records)
2. Lokad 02 - Heartbreak (Lokad)
3. Curses - Next Wave Acid Puns Deux (Eskimo)
4. Spiritual Jazz 14 - Private (Jazzman)
5. Bleeps, Breaks + Bass (Musique Pour La Danse)
6. Polylog 5 (MODEM : 39)
7. Yet - Tresor Records (TRESOR350) 

5 DJ MIXES ΑΠΟ ΤΟ 2023 

1. GOLDIE @ HOR Berlin
2. DANIEL AVERY & RICHARD FEARLESS PRESENT GOO
3. Sketches For Summer - JD Twitch 
4. Autechre - Mix For Neuvoids
5. Helena Hauff - Fabric Mix

3 ΜΟΥΣΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2023 

1. Lou Reed - The King Of New York (Will Hermes)
2. Son Of The City : A Memoir by Dante Ross
3. Sonic Life - Thurston Moore A Memoir 

2 ΜΟΥΣΙΚΑ ΦΙΛΜ ΑΠΟ ΤΟ 2023 

1. Wu Tang - An American Saga
2. Dreamin’ Wild - The Story of Donnie & Joe Emerson

 

Bonus listomania από τον INCOMING συνοδοιπόρο - Άγγελο Κυρούση. 

30 ΔΙΕΘΝΗ ALBUMS

1. Bob Dylan - Shadow Kingdom 
2. billy woods - Maps 
3. Jaimie Branch - Fly or Die Fly or Die Fly or Die (world war)
4. Angel Bat Dawid - Requiem For Jazz
5. Aja Monet - When The Poems Do What They Do
6. Robert Finley - Black Bayou
7. Little Simz - NO THANK YOU
8. Anohni & the Johnsons - My Back Was a Bridge for You to Cross
9. Jalen Ngonda - Come Around and Love Me 
10. NoName - Sundial
11. Kofi Flexxx - Flowers In The Dark 
12. Kara Jackson - Why Does The Earth Give Us People To Love 
13. Nick Waterhouse - The Fooler 
14. Brandee Younger - Brand New Life 
15. Isaiah Collier - Parallel Universe
16. McKinley Dixon - Beloved! Paradise! Jazz!? 
17. V/A  - El Sonido de Fingier Records 
18. Jason Moran - From The Dancehall To The Battlefield
19. Irreversible Entanglements - Protect Your Light
20. Aleksi Heinola - Quartet Aleksi Heinola Quartet 
21. Soft Power - Raw Bites
22. Organic Pulse - Ensemble Formative Stages
23. Cat Power - Sings Dylan (The 1966 Royal Albert Hall Concert 
24. Armand Hammer - We Buy Diabetic Test Strips
25. Yussef Dayes - Black Classical Music 
26. The Rolling Stones - Hackney Diamonds
27. John Cale - Mercy
28. Corinne Bailey Rae - Black Rainbows
29. The Baseball Project - Grand Salami Time!
30. Durand Jones - Wait Till I Get Over

20 ΕΓΧΩΡΙΑ ALBUMS

1. Coti K, Γιάγκος Χαιρέτης, Πάνος "Τσίκο" Κατσικιώτης - Ριζικό Φαντασιακό
2. Πέτρος Κλαμπάνης - Tora Collective
3. Ταφ Λάθος - Ακάρεα
4. Jan Van Angelopoulos & Fotis Siotas - Folks Nowdays
5. Γιώργος Καρράς - Ασκήσεις Απλότητας
6. Μπάμπης Παπαδόπουλος - Γεννηθήκαμε Χτες
7. Youth Valley - Lullabies For Adults
8. Epi K Paradox - A Gentle Storm
9. 33 Lovers Ghost Flowers
10. Stavros Lantsias Quartet - My Ennio Morricone
11. Andreas Polyzogopoulos - Petrichor
12. Yannis Kassetas - Lucid Dream
13. Νέγρος Του Μοριά - ΘΡΑCOC
14. Mob - Mob 1
15. Beats Pliz - Arte Povera
16. Burgundy Grapes - Quadrella
17. Desert Monks - Sympan
18. cHΩROS - A
19. Thanasis Tsakirakis - Scent Remains
20. Sugahspank! & the Swing Shoes - When The Angels Come Around

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured