Γράφουν η Τάνια Σκραπαλιώρη και η Εύη Χουρσανίδη

 

15. Unfaithful

A Girl Like Me (2006)

Κάθε λίστα κορυφαίων tracks της Rihanna που σέβεται τον εαυτό της θα πρέπει να έχει μια θέση για αυτό το ξεχασμένο πολύτιμο λιθαράκι της δισκογραφίας της από όπου σχεδόν ξεκίνησαν όλα. Με όρους κλασσικής ποπ σύνθεσης και μπαλάντας πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα της τραγούδια ενώ η πλατφόρμα του αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις φωνητικές δυνατότητες που πάντα αποτελούσαν ισχυρή δύναμη στο καλλιτεχνικό μίγμα της Rihanna. Μπορεί να έχει ξεπεραστεί -στιχουργικά και αισθητικά- από τις εποχές που ακολούθησαν και σε πολλούς να ακούγεται cheesy και βαρετό αλλά οι φωνητικές υφές και εντάσεις που κατάφερε να ξεκλειδώσει μέσα από αυτό η Rihanna και το έντονο συναίσθημα θα αγγίζουν πάντα μια χορδή των millennials που πέρναγαν τα απογέυματα μετά το φροντιστήριο καρφωμένα στο MTV και στο MAD εκείνες τις τόσο κοντινές και τόσο μακρινές αθώες εποχές.

 

14. Rude Boy

Rated R (2009)

"This woman raised an entire generation" λέει το πρώτο σχόλιο κάτω από το video του "Rude Boy" στο YouTube και ισχύει πως (χωρίς καμία ενοχή) έχουμε τραγουδήσει ό,τι κι αν έχει πει αυτό το κορίτσι, ακόμα κι όταν απευθύνεται σε ένα «παλιόπαιδο» για να του πει κάτι τόσο basic όσο "I wa-wa-want what you wa-wa-want / Give it to me, baby / Like boom, boom, boom".

 

13. Disturbia

Good Girl Gone Bad (2008)

Εθιστικά club vibes και to-the-point auto tune "before it was cool" αυτό είναι σε τίτλους το hit “Disturbia” που ηχογραφήθηκε για την ενισχυμένη επανέκδοση του εμβληματικού Good Girl Gone Bad. Οι... ευφάνταστοι στίχοι “bum bum de-dum bum bum de-dum bum” δεν ενοχλούν καθόλου από τη στιγμή που υπάρχουν γραμμές όπως το “Put on your break lights / We're in the city of wonder” που απογειώνουν τον χορό και το θυμικό του mainstream clubber των ‘00s με έναν τρόπο που επιβιώνει των δεκαετιών αφού μάλλον προπορεύθηκε της εποχής του. Χορεύεται ακόμα δυνατά και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κάτω από το official video στο YouTube υπάρχουν κάμποσες λαϊκές απαιτήσεις για συμπερίληψή του στο set list της εμφάνισης της Rihanna στο Super Bowl.

 

 

12. Wild Thoughts – DJ Khaled ft Rihanna, Bryson Tiller

Grateful (2017)

Μια ακόμα πολύ δυνατή από τις πλέον πρόσφατες  και cool συνεργασίες της Rihanna, το “Wild Thoughts” του DJ Khaled που εκτέλεσε με ιδανικό τρόπο την εξαιρετική σύλληψη παντρέματος της μοναδικής χροιάς της Rihanna με το αθάνατο  riff του Carlos Santana. Βραδυφλεγώς σέξι, πολύχρωμο και φρέσκο είναι το καλύτερο track της Rihanna για να ανοίξεις ένα καλοκαιρινό πάρτι κάθε εποχή του χρόνου.

 

11. Love On The Brain

Anti (2016)

Vibes παλιομοδίτικης soul και μια ερμηνεία που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς από την Adele ή την Amy Winehouse σ'αυτό το τεράστιο ραδιοφωνικό hit από την τελευταία δισκογραφική δουλειά της Rihanna, από την οποία μας χωρίζουν 7 ολόκληρα χρόνια. 

[Watch video on YouTube]  

 

10. Work – Rihanna ft Drake

Anti (2016)

Killer συνεργασία, από τις κορυφαίες ίσως της Rihanna, αυτή με τον Drake στο “Work” μέσα από το τελευταίο της album Anti, το 2016 – η τελευταία συνεργασία των αγαπημένων δημιουργικών buddies που έγινε αστραπιαία fan-favorite και με το δίκιο της. Φουλ στο μελωδικό καύσιμο, με υποδόρια reggae και dancehalls vibes που τρέπουν σε χορό ακόμα και όσους απεχθάνονται το χαρακτηριστικό genre της Τζαμάικα το “Work” είναι το απόλυτο banger για όλες τις χρήσεις και τις ώρες. Παίζει δυνατά στον δρόμο για τη δουλειά, ακόμα πιο δυνατά όταν ετοιμάζεσαι για βραδινή έξοδο, στο τέρμα τα απογεύματα του καλοκαιριού στον δρόμο προς τη θάλασσα. Και το σημαντικότερο, δεν το βαριέσαι ποτέ.

 

 

9. Diamonds

Unapologetic (2012)

Αδύνατον να συμφωνήσει κανείς με καμία από τις δύο παραδοχές ότι «οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές» ή ότι «τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας», ωστόσο η Sia εκμεταλλεύτηκε σωστά την αδυναμία των κοριτσιών στο "bling", έγραψε τους στίχους "shine bright like a diamond" / "we're beautiful like diamonds in the sky", απομάκρυνε τη Rihanna από τις ηττοπάθειες που τραγουδούσε στις πιο πρώιμες μπαλάντες της και της χάρισε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μέσα από ένα εμψυχωτικό τραγούδι «πασπαρτού» για κάθε χρήση. Πού να ήξερε ότι δύο χρόνια αργότερα, το "Chandelier" θα αναδείκνυε και την ίδια σε παγκόσμια σουπερστάρ. 

  

8. Needed Me 

Anti (2016)

 Πάνε χρόνια από τις απαρχές της, η Rihanna του "Anti" έχει μεγαλώσει, έχει αλλάξει attitude, έχει κόψει τους πολλούς συναισθηματισμούς, δεν ανέχεται και πολλά-πολλά, δεν μασάει, δεν κωλώνει και μέσα σ'όλα έχει εξελιχθεί και αρκετά μουσικά για να καβαλήσει με άνεση το τρένο της trap. Η πιο «σύγχρονη» βερσιόν της. 

 

7. Only Girl (In The World)

Loud (2010)

 "Lalalala lalalala" και η κοκκινομάλλα Rihanna κοιτάζει ναζιάρικα τον φακό, το ημερολόγιο γράφει 2010, είναι μια άλλη από εκείνη του Rated R, εδώ αποζητά κάτι χορευτικό και ανεβαστικό και 2-3 top παραγωγοί επιστρατεύονται για να της το παραδώσουν. Έκτοτε δυναμώνουμε στα ηχεία του αυτοκινήτου, κατεβάζουμε τα τζάμια και φωνάζουμε "Want you to make me feel like I'm the only girl in the world" γιατί ναι, αυτό στην πραγματικότητα θέλουμε και ναι, είναι τόσο απλό.

 

6. Don't Stop The Music

Good Girl Gone Bad (2007)

"Mama-say, mama-sa, ma-ma-koosa" και να πώς ο Michael Jackson τρυπώνει στα credits αυτού του τεράστιου banger από τα 00s, μια εποχή, που θα ορκιζόμουν πως όλοι, μα όλοι έκαναν clubbing. 

 

5. Where Have You Been

Talk That Talk (2011)

 Όμοιας λογικής με το "We Found Love", άλλος ένας dance ύμνος από τον ίδιο δίσκο του 2011 (τότε που τα κλαμπ παίζανε «πριόνια») με 5 διαφορετικούς παραγωγούς στα συνθετικά credits (συμπεριλαμβανομένων των Dr Luke και Calvin Harris) , αδιανόητα πιασάρικο build-up και ρεφρέν και με την 23χρονη, τότε, Rihanna να δίνει ρέστα  σε άλλο ένα εμβληματικό video clip, απολύτως ακαλαίσθητο, απολύτως "trance" και, somehow, απολύτως σέξι.   

 

4. Stay - Rihanna ft. Mikky Ekko

Unapologetic (2012)

Είναι το πιάνο, είναι τα απλά φωνητικά, είναι οι relatable στίχοι, είναι το αλήτικο μαλλί με το ξυρισμένο undercut, σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και πιο πολυδιασκευασμένες love ballads όλων των εποχών, ενώ η διαφήμιση του SuperBowl με τους παίκτες του NFL που το τραγουδούν βαμμένοι με face-paint είναι ένα αριστούργημα από μόνη της. 

   

3. Love The Way You Lie - Rihanna ft Eminem

Recovery (2010)

Eminem-Rihanna στα φωνητικά και Dominic Monaghan-Megan Fox στο video clip είναι ομάδα που δεν χάνει. Πόσο μάλλον όταν το concept σχετίζεται ευθέως με τις κακοποιητικές σχέσεις τόσο του Eminem, όσο και της Rihanna με τους πρώην συντρόφους τους Kim Scott και Chris Brown, πόσο μάλλον όταν η Fox διαθέτει όλο το ποσό της αμοιβής της σε οργανισμό προστασίας κακοποιημένων γυναικών, πόσο μάλλον όταν η στροφή της Rihanna επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές, κολλάει σαν τσίχλα στο μυαλό, καταχωρείται στο σημείο του εγκεφάλου όπου φωλιάζουν κάποιοι στίχοι  και ανακαλούνται απροειδοποίητα αυτολεξί από τότε, και τώρα και για πάντα. 

 

 

2. Umbrella 

Good Girl Gone Bad (2007)

Uh-uh, uh-uh... No clouds in my stones... ραπάρει ο Jay-Z κι ήταν 19 χρονών η Rihanna (δεκαεννιά) όταν βγήκε (στο δικό του label την Deaf Jam που την είχε «τσιμπήσει» δύο χρόνια νωρίτερα) αυτό το ιστορικό jam, το οποίο, έλα (ela, ela) δεν θέλει αναλύσεις ούτε συστάσεις.

  

1. We Found Love - Rihanna ft. Calvin Harris

Talk That Talk (2011)

Τα λίγα πρώτα δευτερόλεπτα της εισαγωγής αρκούν, για να σηκωθούν χέρια ψηλά, να χυθούν ποτά και ν'αρχίσουν να χορεύουν φωτιστικά πάνω από τη μπάρα, γιατί είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει ούτε ένας σε όλο το μαγαζί που να μην ξέρει ότι μετά το "we found love" λέει "in a hopeless place", ούτε ένας που να μην γνωρίζει πως μετά από κάθε ρεφρέν ο Calvin Harris «γκαζώνει», ούτε ένας που να μην θυμάται σκηνή-σκηνή το αξεπέραστο εκείνο video ενός ναρκομανή έρωτα που καταστρέφεται μέσα στο ίδιο του το πάθος.

  + 

Run This Town - Jay-Z ft Rihanna & Kanye West

The Blueprint 3 (2009)

 Μπορεί τυπικά να ανήκει στη δισκογραφία του Jay-Z και επίσης τυπικά τα εύσημα για αυτό το απόλυτο εθιστικό track  να μοιράζονται στα τρία -ή μάλλον στα τέσσερα αν συνυπολογίσει κανείς το υπέροχο ελληνικού ενδιαφέροντος sample από το “Someday In Athens” των Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης- σε ένα βαθιά προσωπικό και υποκειμενικό top 5 το “Run This Town” θα ανήκει πάντα στην κορυφή των iconic στιγμών της Rihanna. Σε ένα από τα πολλά ζενίθ που επιφύλαξε η ζωή στο θαυματουργό κορίτσι από τα Barbados. Ίσως γιατί σε αυτό το context, πλαισιωμένη από τον Godfather και τον Ye, με iconic κούρεμα, iconic γυαλιά, iconic look γενικά, κατάφερε να συμπυκνώσει με τη συμμετοχή της στο κομμάτι την προσωπική της ιστορία, τον τρόπο που πορεύτηκε, διασχίζοντας τα χρόνια, τη βιομηχανία, τη ζωή, “walkin’ tall against the rain” με προορισμό ένα τεράστιο σούπερ σταρ status που όμως δεν της στέρησε ποτέ την ικανότητα να παραμένει η RiRi για τους fans της. Καθόλου τυχαίο που το teaser ad της Apple Music για την πολυαναμενόμενη εμφάνιση της μαμάς RiRi στο halftime του Super Bowl ανατρέχει πίσω σε αυτό ακριβώς το τραγούδι, με έναν πιασάρικα συγκινητικό τρόπο, που με τη σειρά του ανατρέχει στα παιδικά χρόνια της Rihanna και κλείνει χαρακτηριστικά με τα δικά της λόγια: “My whole life was shaped on this very road. I was just a little girl flying kites in the cemetery but I had big dreams”.

 

 

Λίγες ώρες αφότου γράφτηκε αυτό το άρθρο, η Rihanna εμφανίστηκε στο Super Bowl Half Time show, παρουσιάζοντας μέσα από ένα φαντασμαγορικό show-υπερπαραγωγή ένα medley επιτυχιών, πολλές από τις οποίες συμπεριλήφθηκαν και στο δικό μας "setlist" παραπάνω. Δείτε το video εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured